Dabované video z fotografií I. – začíname …

Július Pastierik  /  06. 10. 2005, 00:00

Chcete sa pochváliť dovolenkovými fotografiami svojim známym či rodine? Prekvapte ich videom s vlastným dabingom. V krátkom seriáli si povieme, ako ho vytvoríme pomocou niekoľkých freeware nástrojov.

Hoci prezeranie fotografií vo fotoalbumoch má tiež svoje čaro, môžeme skúsiť aj niektorú z netradičnejších foriem. Medzi takéto určite patrí dabované video, ktoré si môžeme následne pozerať v stolnom prehrávači. Možnosti využitia takéhoto videa, samozrejme, nie sú len v oblasti dovoleniek, ale týmto spôsobom môžeme vytvoriť aj iné video prezentácie z ľubovoľných obrázkov – samotní používatelia už určite nájdu ďalšie možnosti.

Samotná tvorba takéhoto videa prebieha v niekoľkých krokoch. Prvý (teda okrem vlastného fotografovania a prevodu fotografií či iných obrázkov do počítača) je vytvorenie jednoduchej video obrázkovej prezentácie. Na tento účel použijeme naozaj vynikajúci freeware nástroj Slide Show Movie Maker. 



Slide Show Movie Maker

Už na začiatku si musíme uvedomiť, že chceme vytvoriť video, ktoré sa dá prehrať v stolnom DVD prehrávači a tak začneme, samozrejme, nastavovaním základných parametrov. Pre túto prácu musíme poznať aspoň základné teoretické údaje o normách a zobrazovacích pomeroch, pretože program umožňuje nastaviť napr. časové údaje iba poľa počtu snímkov. Prednastavená je hodnota 25 snímkov za sekundu (t.j. norma PAL) a rozlíšenie videa 640x480 bodov (t.j. obrazový pomer 4:3).

Ďalej určujeme, ako dlho sa bude zobrazovať jedna fotografia a to pomocou štyroch hodnôt. Aby sme ich mohli správne nastaviť, musíme vedieť, akým spôsobom vlastne program Slide Show Movie Maker výsledné video vytvára. Najprv sa zobrazí vlastný obrázok. Následne sa pomocou niektorého prechodového efektu vypíše textový titulok. Nasleduje vlastné zobrazenie obrázku, po ktorom sa titulok stratí, pomocou niektorého z prechodových efektov sa vykreslí ďalší obrázok a celý cyklus sa opakuje.

Štandardne tento jeden cyklus trvá v norme PAL 6,6 sekundy, pričom postupné zobrazovanie titulku trvá jednu sekundu (25 snímkov), vlastné zobrazenie obrázku trvá 4 sekundy (100 snímkov), postupné strácanie titulku trvá 0,6 sekundy (15 snímkov) a nový obrázok sa vykreslí za jednu sekundu (25 snímkov). Ako vidíme, pri používaní tohto programu si naozaj musíme zvyknúť prepočítavať časové údaje na počet snímkov. Našťastie, program nás neustále informuje aspoň o celkovej časovej dĺžke vytváraného videa. 



Teraz nasleduje najdôležitejšia časť našej práce s programom Slide Show Movie Maker – vkladanie a spracovanie fotografií. Program, samozrejme, umožňuje vkladať fotografie ako jednotlivo, tak aj hromadne cez zvolený adresár. Program podporuje dva grafické formáty – BPM a JPG. Okrem obrázkov môžeme vložiť aj video vo formáte AVI.

Po vložení obrázkov nasleduje, samozrejme, najpracnejšia časť – nastavovanie parametrov, textových titulkov a pod. pre každú fotografiu osobitne. Ako prvý musíme nastaviť prechodový efekt medzi dvomi fotografiami. Program ich pozná vyše 100, takže máme naozaj z čoho vyberať. Pre vybrané obrázky môžeme, našťastie, prechodové efekty nastaviť aj hromadne a tak isto môžeme použiť aj náhodný výber. Program nám poskytuje možnosť okamžitého zobrazenia vlastného prechodu, takže máme ihneď možnosť opraviť niektoré nevhodné varianty.

Vráťme sa k vlastným obrázkom. Je potešiteľné, že obrázky môžeme priamo v programe otáčať, takže ich v tomto smere nemusíme vopred upravovať. Ak fotografia nemá také isté rozmery ako vytvárané video, môžeme ju nechať počas zobrazovania panoramaticky posúvať, prípadne môžeme manuálne nastaviť jej polohu. Následne môžeme pre ľubovoľný z nich zmeniť všetky časové parametre, ktoré sme si na začiatku nastavili. Veľmi výhodné je to napr. pri prvom alebo poslednom snímku, ktorý obvykle chceme ponechať dlhšie. 



Ako ste si určite všimli, už pri nastavovaní časových údajov sme spomínali textové titulky. Po vložení fotografie obsahuje tento údaj názov súboru, veľmi jednoducho ho však môžeme prepísať prípadne úplne vymazať. Tieto titulky sa pri vlastnom prevode na video stanú súčasťou videa a nebudú sa dať vypnúť. Týmto spôsobom je zaručené, že sa budú všade zobrazovať úplne rovnako.

Z hľadiska nastavenia ich parametrov, môžeme, samozrejme, nastaviť všetky parametre, ktoré pri texte poznáme – typ, rez, farbu, pozadie a veľkosť písma (štandardne biely text Arial na tmavomodrom pozadí, normálny rez s veľkosťou 23). Ďalej môžeme nastaviť umiestnenie titulku, šírku pozadia a vyberáme si prechodový efekt pre ich vykreslenie a stratenie (v oboch prípadoch štandardne „Cross Disolve“). Ešte musíme uviesť, že titulky môžu byť aj viacriadkové, ako oddeľovač je potrebné použiť kombináciu znakov „\n“.

Na budúce si budeme hovoriť ako do pripravovaného videa vložíme hudobné pozadie a ako vytvoríme video súbor vo formáte AVI.

Internet: http://www.joern-thiemann.de/tools/ssmm/index.htm

Neprehliadnite: