System utilities – Riešenia najzávažnejších problémov

Michal Kyžňanský  /  04. 10. 2005, 00:00

Dnes si predstavíme nástroje, ktoré by Vám skutočne nemali chýbať a mali by ste ich mať vždy poruke. Riešia totiž problémy, s ktorými si väčšinou neporadia iné bežné programy a ich použitie je takmer vždy veľmi účinné.

Začneme utilitami, ktoré by sa možno na prvý pohľad zdali bezvýznamné, ale skúsený užívateľ dokáže postrehnúť ich opodstatnenosť. Zaujímavé sú z tohto pohľadu nástroje FreeRAM XP Pro, WinSock XP Fix, a HijackThis.


FreeRam XP Pro ( 1.5 )

Často sa niekedy stáva, že systém ide pomalšie ako by mal ísť. Nie je to však spôsobené tým, že by už nezvládal dnešné nároky ( niekedy je to však tvrdá skutočnosť ), ale tým, že mnoho programov nevie správne pracovať s pamäťou RAM. Riešenie ponúka nástroj FreeRAM XP PRO. Je to komplexný nástroj pre prácu s pamäťou, stará sa o jej uvoľňovanie a defragmentáciu. Dynamicky reaguje na nepotrebné súčasti, ktoré sú načítané v Pamäti RAM a uvoľňuje ich. Týmto krokom sa dosahuje väčšej efektívnosti využitia Pamäte RAM a zrýchlenie systému. Po zavedení do systému sa FreeRAM XP PRO spúšťa pri štarte Windows-u. Poskytuje širokú škálu nastavení v množstve pamäte, ktorú sa má snažiť uvoľniť a hranicu pri ktorej má začať s uvoľňovaním a pod.



Softvér je v licencii freeware. Download


WinSock XP Fix ( 1.2 )

Tento nástroj je veľmi špecifický, pretože rieši veľmi závažný problém, ktorý vznikne tak, že o ňom ani nevieme. Po odstránení Adwaru/Spywaru, nekorektnej odinštalácii firewallu, alebo pri iných podobných operáciách sa môže vyskytnúť jeden problém. Je ním strata internetového spojenia, resp. jeho poškodenie. Ak nepomohli registrové nástroje a iné, ktoré majú za úlohu opraviť, čo sa pokazilo, je čas vyskúšať WinSock XP Fix. Jeho presná úloha je opraviť všetky poškodené súčasti Windows-u, ktoré zabezpečujú internetovú konektivitu. Poskytuje tiež voľbu registry backup ( zálohu registrov ), takže jeho použitie je veľmi bezpečné.



Softvér je v licencii freeware. Download


HijackThis ( 1.99.1 )

Tento softvér je určený hlavne pre odbornejších užívateľov. Zobrazuje zoznam, v ktorom sú zahrnuté aj legitímne programy a ich systémové “hacky”, ale aj to čo je pre nás najpodstatnejšie zobrazuje hacky spywaru, a iných programov, ktoré nám rozvracajú systém.

Neodporúča sa bez odbornej konzultácie, ktorú poskytuje mnoho webových stránok, vymazávať hocičo z tohto zoznamu. Napriek tomu sa tento nástroj javí ako kľúčové riešenie niektorých závažných problémov.

Stránky, kde môžete skopírovať log z HijackThis a získať poradenstvo:
http://tankweb.net/Forums/viewtopic/t=658.html
http://www.hijackthis.de/index.php?langselect=english



Softvér je v licencii freeware. Download

Nabudúce sa budeme venovať nástrojom na odstraňovanie spywaru.

Michal Kyžňanský [kyznansky@inet.sk]

Súvisiace články:

System utilities - freeware registry nastroje na optimalizaciu registrov
System utilities - uninstall utilities II.
System utilities - uninstall utilities pomocky na absolutnu odinstalaciu

Neprehliadnite: