HD DVD vs. Blue-Ray disky – alebo nástupcovia DVD diskov

Michal Kyžňanský  /  07. 10. 2005, 00:00

Dva nové konkurenčné formáty optických médií, každý sa snaží presvedčiť svojimi výhodami. Pozrieme sa detailnejšie na oba formáty a povieme si základnú charakteristiku a zhodnotíme ich vývoj.

Boj na poli novej generácie optických diskov je už v plnom prúde. Predstavíme si dvoch hlavných aktérov tohto súboja, z ktorých jeden možno definitívne nahradí dnešné DVD disky. Hovoríme o HD DVD a Blue-ray diskoch. V roku 2006 by mali tieto optické médiá novej generácie začať prenikať do našich domácností a je len na nás, ktorej variante z nich dáme zelenú. Popísalo sa o nich už veľa, a ako to býva zvykom, každý výrobca propaguje svoje riešenie. Veľký výrobcovia elektroniky sa rozdelili na dva tábory podľa toho, ktorý z formátov podporujú. Na toto rozdelenie však zrejme nakoniec doplatí zákazník, kvôli nekompatibilite týchto formátov navzájom. Jedno je však už dnes jasné, a to, že DVD média v súčasnosti už nedokážu držať krok so stále zvyšujúcimi sa požiadavkami na kapacitu ukladania dát.


Za zmienku ešte stojí formát EVD, ktorý by mohol mať šance sa presadiť vo východných oblastiach Ázie, hlavne kvôli jeho nízkej cene. Všetci však upierajú svoje zraky na boj diskov HD DVD a Blue-Ray diskov, z ktorých zrejme jeden zaujme majoritnú pozície v oblasti nových optických diskov. V poslednej dobe kolovala v médiách informácia o rokovaniach asociácii Blue-ray a HD DVD. Diskutovalo sa hlavne o spojení síl pri tvorbe záznamového média novej generácie. Avšak k dohode nedošlo a pravdepodobne už ani nepríde, kvôli pokročilému vývoju oboch formátov. Výrobcovia oboch formátov tvrdia, že budú spätne kompatibilné s DVD. Bude možné ich prehrávať na súčasných DVD prehrávačoch a kvalita obrazu bude zodpovedať súčastnej DVD kvalite. Super kvalita ( HD televízia ) obrazu sa prejaví až pri prehrávaní na HD DVD/Blue-ray prehrávači. Pozrieme sa detailnejšie na špecifikácie oboch formátov, princíp na ktorom pracujú a perličky sprevádzajúce ich vývoj.


HD DVD


HD DVD (High Density Digital Versatile Disc), je jeden z formátov, ktorý bol vyvíjaný hlavne pre účely nadchádzajúcej HD TV éry, a ako nástupca dnešných DVD diskov. HD DVD je veľmi podobný konkurenčnému formátu Blue-ray v použití diskov s rovnakým rozmerom (priemer 120 mm) a takmer rovnakým spôsobom zápisu ktorý je vykonávaný pomocou modrého lasera. Modrý laser sa vyznačuje vlnovou dĺžkou 405 nm, ktorá je menšia oproti dnes používanému červenému laseru s vlnovou dĺžkou 650 nm. Vďaka inej vlnovej dĺzke modrého laseru je možné ho zamerať omnoho presnejšie na jedno miesto. Toto umožňuje dosiahnuť vyššiu hustotu zápisu na disk a ukladať dáta na oveľa menšiu plochu na disku. Dokončovanie tohto disku sa naplno rozbehlo v novembri roku 2003 po tom, ako bol kódový názov “Advanced Optical Disc“ zmenený na HD DVD.





Štandard HD DVD podporujú firmy Toshiba, NEC a Sanyo. V nedávnej dobe sa k nim pripojili aj Intel a Microsoft. HD DVD sú naklonené aj najväčšie filmové štúdiá New Line CinemaUniversal Studios a Warner Bros. Paramount Pictures len nedávno zamietla svoju podporu formátu HD DVD a postavila sa na stranu konkurenčného Blue-ray. Práve podpora týchto štúdií dáva veľkú výhodu HD DVD v tomto konkurenčnom boji. Podobná situácia sa už raz zopakovala v 80. rokoch, kedy zvíťazil formát videokaziet VHS nad konkurenčným Betamaxom práve vďaka majoritnej podpore filmových štúdií. HD DVD poskytuje kapacitu 15 GB pri zápise na jednu vrstvu ( single-layer ) a 30 GB do dvoch vrstiev ( dual-layer ). Toshiba ohlásila vývoj aj trojvrstvového ( triple-layer ) HD DVD disku s kapacitou 45 GB. Pri použití obojstranného HD DVD disku s kapacitou jednej strany 30/45 GB sa celkový objem dát dostáva až k slušným číslam. Povrch HD DVD resp. hrúbka jeho zápisného povrchu je 0,6 mm, rovnako ako u súčasných DVD diskov, ale hrubšia v porovnaní s Blue-ray diskami. Tieto a ešte iné podobnosti umožňujú výrobcom jednoduchý prechod na výrobu HD DVD, ktoré by mohli byť mierne lacnejšie ako Blue-ray disky. HD DVD podobne ako Blue-ray bude používať metódy kompresie obrazu MPEG-2, Video Codec 1 ( VC1, založený na Windows Media 9 formáte ) a H.264/MPEG-4 AVC.


Blue-ray




Blue-ray ( modrý lúč ) disk je jedným z dvoch nových štandardov pre nasledujúcu generáciu optických diskov je vyvíjaný asociáciou Blu-ray Disc Association (BDA), za ktorými stoja poprední svetoví výrobcovia elektroniky. Blue-ray ( BD ) disk pôvodne označovaný ako DVR bol vyvinutý firmami Sony a Philips už v roku 1995. V roku 1995 keď bol odobrený štandard DVD sa firmy Philips a Sony neuspokojili s malou účasťou na projekte DVD, nechceli zmeškať príležitosť znovu, a tak už v spomínanom roku začali s vývojom jeho nasledovníka. Uvedenie diskov využívajúcich modrý laser však nebolo možné pre nesmierne vysoké náklady komerčnej výroby modrého laseru. Situácia sa zmenila v roku 2002, kedy japonská spoločnosť Nichia Corporation, ktorá vlastnila kľúčový patent na dizajn výroby modrého laseru ho predala firme Sony. Blue-ray disky majú silnú základňu v podpore veľkých výrobcov elektroniky. V Blu-ray Disc Association sa nachádzajú firmy Apple, Dell, Hitachi, HP, JVC, LG, Mitsubishi, Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony, TDK a Thomson. Podpora zo strany filmových štúdií sa konečne dostavila v podobe štúdia Paramount Pictures, ktoré sa nedávno postavilo na stanu Blue-ray.



Blue-ray disky disponujú kapacitnou výhodou oproti svojmu konkurentovi HD DVD. Blue-ray disky sú schopné uchovať pri jednej zápisovej vrstve ( single-layer ) 23.3, 25, alebo 27 GB, pri dvoch zápisových vrstvách ( dual-layer ) 46.6, 50, alebo 54 GB, čo je asi 8 hodín HD ( High Definiton ) videa. Blue-ray disky s ôsmimi vrstvami zápisu počítajú s neskoršou kapacitou 100 až 200 GB. TDK už ohlásila prototyp 4-vrstového Blue-ray disku s kapacitou 100 GB. Kapacita bude evidentne najväčšia zbraň a prednosť Blue-ray diskov. Na začiatku sa vyskytli problémy s tým, že práve vďaka veľkej kapacite diskov a zmenšení vzdialeností jednotlivých stôp, bolo už pri malom zašpinení drobnými čiastočkami prachu alebo jemnými škrabancami problémové čítanie Blue-ray diskov. S riešením prišla TDK Corporation, ktorým bol špeciálny ochranný povrch pod menom “Durabis“. Vďaka nemu je možné Blue-ray disk utrieť ako klasické CD a všetko je v poriadku. TDK tvrdí, že povrch Durabis ochráni Blue-ray disky aj proti poškrabaniu skrutkovačom. Toto je potenciálna výhoda oproti HD DVD, lebo tie sa budú vyrábať klasickou metódou ako dnešné CD/DVD.


Firma JVC vynašla postup používajúci 3 zapisovacie vrstvy, ktoré umožňujú napáliť na Blue-ray disk film duálnym spôsobom. Znamená to, že pri prehrávaní v klasickom DVD prehrávači, uvidíte obraz normálny, ale v Blue-ray prehrávači sa odhalí skutočná kvalita obrazu ( HD kvalita ). Sony ohlásila, že nová herná konzola PlayStation 3 bude používať Blue-ray disky. Blue-ray disky disponujú tiež dômyselnými ochranami proti nezákonnému kopírovaniu. Technológia BD+ je založená na tom, že je možné dynamicky meniť kódovacie schémy. Funguje to tak, že ak je nejaký disk cracknutý, výrobcovi stačí zmeniť kódovaciu schému pre nové vyrábané disky a vytvorený crack nebude fungovať na týchto nových diskoch. Ďalšou ochrannou technológiou je digitálna vodotlač na disku. Tá by tiež mala zabrániť masívnemu kopírovaniu Blue-ray diskov.

Zdroje:   
http://en.wikipedia.org
http://www.blu-ray.com/
http://www.hddvd.org/
http://www.hddvdprg.com/
http://www.blu-raydisc.com/

Neprehliadnite: