Včerajší výpadok Inet.sk a aktuálny stav

Redakcia Inet.sk  /  22. 09. 2005, 00:35

Ak ste sa v posledných hodinách chceli dostať na náš portál, asi ste neuspeli. Dôvod bol jednoduchý, náš poskytovateľ webhostingu pri upgrade serveru zaznamenal neočakávané komplikácie. Tie spôsobili niekoľkohodinový výpadok všetkých internetových stránok, ktoré sú u neho umiestnené. Viac podrobností v článku!

K výpadku nášho portálu došlo ešte včera okolo obeda až do polnoci. Tento výpadok bol spôsobený poškodením diskov v hlavnom serveri, na ktorom sú umiestnené všetky internetové stránky. K poruche diskov došlo pravdepodobne kvôli hardvérovej chybe výrobcu diskov. Nanešťastie na týchto diskoch boli umiestnené aj zálohy. Databázový a e-mailový server ostali našťastie plne funkčné a nepoškodené.

Pracovníci Websupport promptne zareagovali a poškodené disky poslali do špecializovaného laboratória, ktoré sa starajú o obnovu dát z diskov. Žiaľ na Slovensku neexistuje žiadna firma, ktorá sa na podobný problém špecializuje, disky boli preto odoslané do Prahy v Českej Republike. Tí sa v priebehu 5 až 10 pracovných dní pokúsia všetky dáta obnoviť. Je dosť veľká šanca, že všetky dáta budú obnovené. Ako dočasné riešenie Websupport opäť sfunkčnil hlavný server, ktorý však neobsahuje pôvodné stránky, tie je však možné obnoviť z vlastnej zálohy. My žiaľ nedisponujeme kompletnou zálohou (chýbajú napríklad úvodné obrázky, obrázky v článkoch a podobne), preto sa nám nepodarilo Inet.sk obnoviť celý.

Týmto sa Vám chceme ospravedlniť za neplnohodnotný chod nášho portálu. A zároveň Vás chceme požiadať, aby ste si nevšímali chýbajúce obrázky pri článkoch, ktoré boli publikované (resp. nahodené do systému) ešte pred týmto výpadkom. Všetky obrázky a súbory, ktoré majú naši prispievatelia zálohované, sa pokúsime v nasledujúcich dňoch opätovne nahodiť. Dočasne nefunguje ani prihláška do nášho občianskeho združenia Internet pre všetkých. Všetko ostatné by malo byť plne funkčné. V prípade, že narazíte na chybu, ktorú tu nepopisujeme, dajte nám prosím o nej vedieť. A to na môj e-mail (slancik@inet.sk) alebo v diskusii k tomuto článku.

Ďakujeme Vám za Vašu priazeň.

Michal Slančík / http://www.slancik.net

Neprehliadnite: