Pálim, páliš, pálime … IV.

Július Pastierik  /  27. 09. 2005, 00:00

Po malom odbočení sa znovu vrátime k vlastnému zálohovaniu a v dnešnom dieli nášho seriálu si predstavíme hneď štyri freeware programy vypaľovacie programy, medzi ktorými bude prevládať najmä napaľovanie audio CD.

Hoci už predstavené napaľovacie programy by nám pre našu prácu už mohli postačovať, musíme sa ešte zmieniť aj o niekoľkých menších programoch, kde môžeme nájsť niektoré drobnosti, ktoré sme inde nenašli, alebo naopak, možno nám bude stačiť pre našu prácu i niečo jednoduché ale účelné. 



Burrrn

Tento napaľovací program si obľúbia najmä milovníci hudby, pretože je určený iba pre napaľovanie Audio CD a prípadné vymazanie prepisovateľného CD média. Ako jeden z mála programov podporuje na vstupe vyše dvadsať audio formátov, takže nemusíme osobitne riešiť prípadné prevody. Keď sme už pri prevodoch, potešiteľné je aj to, že jeho súčasťou je i desať externých audio dekóderov, ktoré dokážeme určite využiť aj pri iných audio úpravách. Ako jediný z recenzovaných programov je distribuovaný ako nepovinný Cardware, takže ak chceme, môžeme autorovi poslať pohľadnicu. Program môžeme o.i. používať aj v slovenčine.

Internet: http://www.burrrn.net/



BurnCDCC

Druhý napaľovací program, ktorý si dnes predstavíme, je určený iba pre napaľovanie ISO obrazov CD alebo DVD médií s prípadným vymazaním prepisovateľného média a so zabudovanou možnosťou verifikácie napálených dát. O možnosti vytvorenia ISO obrazu sme si hovorili v minulom dieli nášho seriálu, takže sa k tejto otázke nemusíme už vracať. Čo bude určite mnohým vyhovovať je tá skutočnosť, že ako jeden z mála napaľovacích programov podporuje spúšťanie aj z príkazového riadku. Program sa neinštaluje a zmestí sa aj na disketu.

Internet: http://www.terabyteunlimited.com/utilities.html



Express Burn

Najmä majitelia CD vypaľovacích mechaník dokážu oceniť program Express Burn, pretože je určený na vypaľovanie dátových CD, audio CD a ISO obrazov. Samozrejmosťou je aj vymazávanie prepisovateľných médií. Okrem toho dokáže ISO obraz aj vytvoriť, takže v tomto smere nepotrebujeme žiadny externý program. V oblasti audio CD je svojimi možnosťami porovnateľný s programom Burrrn, pretože tak isto podporuje na vstupe vyše dvadsať zvukových formátov a navyše má zabudovaný aj audio prehrávač.

Internet: http://www.nch.com.au/burn 



SilentNight Micro CD/DVD/ISO Burner

Program s temer poetickým názvom SilentNight umožňuje napaľovať dva typy údajov – audio CD a ISO obraz CD alebo DVD média. Umožňuje zároveň vytvoriť ISO obraz, podporuje multissesion disky, samozrejme, aj s možnosťou importu poslednej session a samozrejme, môžeme pomocou neho aj uzatvoriť takýto disk. Najnovšia verzia (bola uverejnené iba nedávno – v polovici septembra) už nemá problémy ani s vymazávaním prepisovateľných médií (predposledná mi totiž nedokázala vymazať moje testovacie DVD+RW médium). Ako jediný z predstavovaných programov má zabudovaný vyhľadávací modul, ktorý dokáže hľadať aj v komprimovaných súboroch. Pretože program je neustále vo vývoji môžeme dúfať, že sa jeho možnosti budú neustále rozširovať. Program sa neinštaluje a zmestí sa aj na disketu.

Internet: http://www.silentnight2004.com/

Na budúce: Burniso, QuickBurn, GhostBurn, CD/DVD burning

Neprehliadnite: