Pálim, páliš, pálime … III.

Július Pastierik  /  23. 09. 2005, 10:27

V dnešnom dieli seriálu o napaľovaní nebudeme hovoriť priamo o napaľovacích programoch, ale o „doplnkových“ programoch na tvorbu ISO obrazov či verifikáciu napálených dát.

Ako ste si mohli všimnúť, už recenzované freeware programy pre napaľovanie Burn4Free, CDBurnerXP Professional či DeepBurner neumožňujú priamo vypaľovať video DVD súbory. Našťastie umožňujú vypáliť ISO obraz a tak vlastne jediná možnosť, ako ich použiť aj na video DVD je vytvoriť ISO obraz a tento následne vypáliť.

ImgTool Classic

Presne na vytváranie ISO obrazu video DVD môžeme použiť napr. program ImgTool Classic. Jeho použitie je jednoduché – vyberieme si adresár, kde sa nachádza podadresár VIDEO_TS so zdrojovými video DVD súbormi a necháme ISO obraz vytvoriť. Pre vlastné vytvorenie ISO obrazu používa externý program Mkisofs, ktorý poznajú najmä používatelia operačného systému Linux.


Program skrýva aj niekoľko zaujímavých nastavení, medzi ktorými nájdeme nielen možnosť rozdeľovania vytváraného výstupného ISO obrazu na na súbory menšie ako 1GB či kontrolu veľkosti vstupných údajov (aby sa zmestili na jedno obyčajné médium DVD), ale nájdeme tu aj možnosť vypálenia vytvoreného ISO obrazu pomocou programu DVD Decrypter spolu s možnosťou vymazania prepisovateľného média. Žiaľ, program DVD Decrypter sa dnes už nevyvíja – o tom si však možno budeme hovoriť v inej recenzii. Potešiteľná je aj následná možnosť verifikácie napálených dát.

Internet: http://www.coujo.de/

Mkisofs

Program Mkisofs je určený na vytváranie ISO obrazov diskov. Predchádzajúci program ImgTool Classic ho používal na vytvorenie ISO obrazu video DVD, avšak tento program umožňuje vytvoriť ISO obraz ľubovoľného typu CD alebo DVD disku pre všetky najbežnejšie operačné systémy.


Program sa spúšťa v riadkovom režime a pre prácu pod operačným systémom Windows potrebuje navyše ešte knižnicu cygwin1.dll. Všetky potrebné súbory vrátane krátkej textovej nápovedy (uložený výpis programu mkisofs s parametrom -help) nájdeme, samozrejme, v inštalačnom balíku programu ImgTool Classic, takže ich nemusíme osobitne zháňať. Vzhľadom na naozaj veľké množstvo parametrov sa tu nimi nebudeme podrobnejšie zapodievať, spomeňme iba, že napríklad už spomínaný ISO obraz video DVD sa vytvorí nasledovne:

mkisofs -dvd-video -o <názov výstupného ISO súboru> <vstupný adresár>

Internet: http://cdrecord.berlios.de/old/private/cdrecord.html

FileCompare

Tento maličký program od našich západných susedov využijeme (nielen) v tom prípade, keď potrebujeme verifikovať vypálené CD alebo DVD dátové médium. Program umožňuje porovnanie súborov alebo celých adresárov a preto ho môžeme, samozrejme, použiť okrem verifikácie vypálených médií napr. aj pri údržbe archívnych adresárov a pod.

Okrem základného určenia nám program poskytuje aj niekoľko zaujímavých informácií o systéme, z ktorých spomeňme napr. okamžité využitie operačnej a virtuálnej pamäte. Program sa neinštaluje a zmestí sa aj na disketu. Pracovné rozhranie je, samozrejme, v češtine.

Internet: http://www.arkotechnik.cz

DVD+rw-format

Maličký program DVD+rw-format má jednoduché určenie – umožňuje vymazať prepisovateľné DVD+RW a DVD-RW médiá. Práve táto možnosť chýba napr. v programe HTFireman CD/DVD Burner. Program sa neinštaluje a zmestí sa aj na disketu.

Internet: http://ghosthunter.true.ws/

Na budúce: BurnCDCC, Burrrn, Express Burn, SilentNight Micro CD/DVD/ISO Burner

Neprehliadnite: