System utilities – Uninstall Utilities II.

Michal Kyžňanský  /  17. 09. 2005, 00:00

Systémových nástrojov a vylepšení nie je nikdy dosť, a tak si predstavíme ďalšiu várku systémových pomôcok. V tomto článku si spomenieme zvyšné odinštalačné utility , ktoré poskytujú omnoho viac ako len komplexnú odinštaláciu.

Zameriame sa na posledné dve odinstalačné utility, o ktorých bude informovať mini-seriál System utilities. Prvou je Your Uninstaller 2004.

Your Uninstaller 2004

Tento program by sa dal charakterizovať ako menší systém, ktorý sa stará nielen o odinštaláciu ( záložka Smart Uninstaller ), ale aj o programy, ktoré sa štartujú so spustením Windowsu. V záložke Startup Organizer je možné jednoducho a rýchlo povoliť/zakázať spúšťanie programov pri štarte, o ktorých možno ani neviete a robia nekalé činnosti na pc. Odinštalačný modul sa stará o čisté a rýchle odinštalovanie bez stôp a tiež zaraďuje do zoznamu nainštalovaných programov aj tzv. skryté/neúplne programy. Za zmienku tiež stojí záložka, v ktorá má za úlohu vyhľadať súbory zložky temp a jednoducho ich zmazať ( samozrejme podľa vášho výberu ). Malou perličkou je aj netradičný spôsob odinštalácie. Stačí, keď iba presuniete ikonu programu, ktorý už nechcete používať na ikonu programu Your Uninstaller a o všetko je postarané.



Software je v licencii trial na 21 dní. Download


Advanced Uninstaller Pro 2005

Tento software poskytuje oveľa viac ako len kompletné odinštalovanie programov. Je to veľmi ucelený a komplexný systém pre manažovanie všetkého, čo to vo vašom pc vyžaduje. Moduly ako je napríklad kompletné odinštalovanie, monitorovanie inštalácie nestoja veľmi za zmienku, lebo sú štandardnou súčasťou každého podobného softwaru. Zaujme však určite funkcia repair/backup/clean registrov. Je to plnohodnotný nástroj na ich čistenie a optimalizáciu. Veľmi dobrou súčasťou tohto programu je vyhľadávač duplicitných súborov, ich jednoduché zmazanie a zobrazenie ich pozícií v systéme. Spomenúť treba tiež startup manager - prehľadné zobrazenie programov, ktoré sa štartujú spolu s Windowsom, s možnosťou ich vypnutia. Užitočný sa ukáže aj modul na spravovanie všetkého, čo súvisí s Internet Explorerom. Obsahuje zoznam navštívených stránok, cookies manager, IE toolbars, ActiveX a nástroje na odstránenie všetkého “odpadu”, čo sa nabalil na Internet Explorer. Záložka Service manager umožňuje vyladiť systém na optimálne nastavenie pre hranie hier, alebo na nastavenie default Windows XP Home/Professional. Advanced Uninstaller umožňuje tiež vytriediť ikony z menu control panel iba na tie , ktoré skutočne potrebujete a jedným stlačením myši odstrániť súbory temp. Záložka Quick Clean je veľmi prehľadnou výkladnou skriňou všetkých súborov ako sú cookies, temp a podobne, umožňuje ich jednoducho mazať/zálohovať. Advanced Uninstaller Pro je nástroj na odstraňovanie veľmi širokej škály problémov a nedostatkov.



Software je v licencii trial na 21 dní. Download

V budúcom článku si predstavíme nástroje a utility pre obnovu a ošetrovanie registrov.

Michal Kyžňanský [cheeker147@yahoo.com]

Neprehliadnite: