Google Print – čítajte knihy zadarmo!

Juraj Grečnár  /  09. 09. 2005, 00:00

Google v posledných mesiacoch vytvára stále nové a nové služby. Jednou z nich je aj služba Google Print, ktorá nám ponúka naskenované knihy zadarmo dostupné na internete. Nejedná sa pri tom len o nejaké bezvýznamné knihy, ale priamo o (nielen) odbornú tlač a rôzne materiály, ktoré v tlačenej podobe u nás mnohokrát lámu aj 1000 korunové ceny.

O službe
Služba Google Print je zatiaľ v štádiu beta testovania, no je už teraz dostupná používateľom na adrese http://print.google.com. O tom, že Google to so sprístupnením myslí skutočne vážne sa môžete presvedčiť hneď, ako zadáte požadovaný výraz. (Pre ukážku som použil výraz Windows). Každý používateľ dostane zoznam kníh, ktoré toto slovo obsahujú. Kliknutím na ich názov alebo ikonu sa dostaneme takpovediac priamo do vnútra knihy. Môžeme si prečítať obsah a iné informácie o knihe.

Hľadáme informácie
Zaujímavejšia časť je však prístupná len pre registrovaných používateľov (t.j. používateľov, ktorí vlastnia svoj účet u Google – takže vlastne Gmailové alebo príbuzné konto). Po prihlásení sa dostanete k možnosti listovať kompletne naskenovanou knihou – nebojte sa, knihy sú dobre čitateľné. Pre lepšiu orientáciu sú zvýraznené slová, ktoré ste hľadali. Ak neviete nájsť „vstup“ do časti pre čítanie, zavedie vás tam odkaz „More results from this book“. Celá služba Google Print je v ovládaní v anglickom jazyku, no ako to býva u Google zvykom, iste onedloho prinesie preklady aj do ostatných jazykov (a môžeme dúfať, že slovenčina nebude výnimkou).


Google Print

Čo všetko nám teda Google Print ponúkne?
Na začiatok klasicky ponúka vyhľadávanie vo všetkých svojich naskenovaných knihách tak, ako sme zvyknutí u ostatných služieb. Ponuka kníh sa stále rozširuje keďže Google stále rokuje s majiteľmi autorských práv. Najviac titulov je zatiaľ v angličtine, no v dobe písania článku počet jazykov presahoval 100 (aj keď pri niektorých len jeden – dva exempláre). Cez Google Print majú všetci registrovaní používatelia bezplatný legálny prístup do „knižnice“, v ktorej môžu bez akýchkoľvek limitov a obmedzení listovať.

Google Print

Adresa: http://print.google.com

Súvisiace články:
Zoznámte sa s Google Talk a Google Desktop 2
Čo všetko môžete získať pomocou googlu

Juraj Grečnár (JuRoot)

Neprehliadnite: