Z pera šéfredaktora: Septembrové zmeny na Inet.sk

Redakcia Inet.sk  /  07. 09. 2005, 00:00

Pred pár dňami začal nový školský rok, ktorý väčšinou so sebou prináša veľké množstvo zmien a noviniek. Tým sa nevyhol ani náš denník, ktorý posledné dni prechádza mnohými zmenami. Ak chcete vedieť viac, prečítajte si môj článok.

Doterajšie zmeny

Posledné dni som upravoval náš starý redakčný systém a postupne som ho vylepšoval. Najprv boli kompletne upravené komentáre, ktoré boli pomerne chybne spracované. Bola odstránená nepríjemná chyba, ktorá spôsobovala rozhádzanie nových komentárov po vymazaní nejakého diskusného príspevku k článku. Od včera sa konečne môžete dozvedieť aj presný čas, kedy bol konkrétny komentár pridaný do systému. V administrátorskej časti nášho starého RS chýbala správa komentárov, tú som tam úspešne pridal a tiež som naprogramoval aj pár ochrán proti duplikovaniu komentárov, či zasielaniu spamu do diskusií. V administrátorskej časti som vykonal viacero zmien, ale o nich si môžete prečítať napr. na mojom blogu. Tak isto Vás už naša stránka upozorní, keď vo formulári pre zadávanie komentárov nevyplníte všetky povinné údaje!

Pred pár dňami sa nám podarilo opraviť aj ľavé navigačné menu, ktoré je už plne funkčné v alternatívnych prehliadačoch. Chyba bola spôsobená neúplným redirectom. Dnes som odstránil bug umožňujúci zhliadnutie článku (stačilo zmeniť ID článku v URL), ktorý by ešte nemal byť prístupný verejnosti.

Včera som odstránil z titulky nášho denníku novinky, ktoré o pár dní budú nahradené lepším systémom, ktorý si dúfam obľúbite a bude Vám viac na očiach. Na ich miesto sme nasadili výpis tlačových správ, ktoré na priebežne Inet.sk uverejňujeme. Pre niekoho sú informácie z nich nenahraditeľné.

Dnes som vytvoril nový RSS zdroj nášho denníka pre články, ale aj komentáre. Použitá bola verzia 2.0, ostatné verzie náš denník už nepodporuje! Odstránená bola aj chyba, ktorá spôsobovala opätovné označenie prečítaného príspevku za neprečítaný, ak daný článok bol predtým TOP článkom alebo naopak.

Cesty k našim novým zdrojom sú:

/rss/clanky.php
/rss/komentare.php

K obom RSS existujú parametre, ktoré Vám umožňujú spresniť, ktoré články / komentáre chcete sledovať. Pre clanky.php sú to parametre SEKCIA (umožňuje sledovať len články v konkrétnej sekcii), TEMA (umožňuje sledovať len články v konkrétnej téme), AUTOR (umožňuje sledovať len články od konkrétneho autora) a pre komentare.php je to parameter CLANOK (umožňuje sledovať len komentáre pre konkrétny článok). Ak pre clanky.php nezadáte parametre, bude zobrazený výpis všetkých článkov uverejnených na titulke (okrem tlačový správ a sekcie IPV). Ak aj pre komentare.php nezadáte žiadny parameter, bude zobrazený lvýpis všetkých komentárov k článku.

Pozor, parametre sa nedajú kombinovať! Pri zadávaní hodnoty, ktorá je zložená z dvoch slov, medzeru radšej nahraďte entitou %20. Pri zadávaní názvu témy, sekcie a mena autora si dávajte pozor, aby ste ich zadali presne (systém je citlivý na malé a veľké písmená). Ako hodnotu pre parametre TEMA a SEKCIA používajte ich URL ID (napr. tema=w3c, kde w3c je URL ID).

Príklady:

/rss/clanky.php?tema=webdesign
- zobrazí výpis článkov zo sekcie webdesign

/rss/clanky.php?tema=tlac  
- zobrazí výpis článkov z témy tlac (odber tlačových správ)

/rss/clanky.php?autor=Branislav%20Rac
- zobrazí články od Branislava Raca

/rss/komentare.php?clanok=2563
- zobrazí komentáre pre článok s ID 2563 (V Trnave bude metropolitná optická sieť)


Pripravované zmeny

V najbližších dňoch sa môžete tešiť na pridanie nových sekcií a tém, ktoré Vám pomôžu lepšie sledovať dianie na internete, ale i na našom denníku. Konečne bude mierne upravený aj HTML kód nášho denníku, ktorý je naozaj otrasný. S týmto sa spája aj prechod na novší a svižnejší dizajn, ktorý Vás snáď viac osloví! Ľavé navigačné menu bude zjednodušené a zjednotené, aby ste v ňom nestrácali orientáciu a nemiatlo Vás.

Pre redaktorov sa pripravujú ďalšie zmeny v administrátorskej časti. Medzi nimi zmena vizuálneho editora za iný, ktorý bude funkčný aj v alternatívnych prehliadačoch, ale i možnosť zadania vlastného meta-tagu description pre každý ich článok.

Po obsahovej stránke sa naďalej snažíme držať tém, ako je napríklad internet, alternatívne pripojenie, softvér a webdesign, ale zároveň máme v pláne naše zameranie rozšíriť o recenzie hardvéru, technických hračiek a podobne. Práve pre tieto témy hľadáme nových prispievateľov, ak by ste mali záujem pre nás písať, ozvite sa mi na môj e-mail slancik@inet.sk pre ďalšie informácie!

Chystaných noviniek je viac, ale niektorými Vás chceme príjemne prekvapiť.


Budúcnosť ...

V budúcnosti plánujeme prechod na novšiu verziu nášho redakčného systému. Práve tieto zásahy do nášho starého systému by Vás mali naň pripraviť. Chceme, aby ste si na nové funkcie, sekcie a podobne, čo najrýchlejšie zvykli. Navyše nasadením nových funkcií získame od Vás dôležitú odozvu, ktorá je potrebná pre konečné rozhodnutie, či dané funkcie (a v akej podobe) budú obsiahnuté v novom redakčnom systéme.

Ak máte akýkoľvek nápad, pripomienku ako vylepšiť Inet.sk po obsahovej alebo programovej stránke, napíšte mi!

Michal Slančík / http://slancik.net

Neprehliadnite: