Do boja proti vírusom: Avast! Home

Juraj Grečnár  /  08. 09. 2005, 00:00

Jedným z mnohých nebezpečenstiev, ktoré na nás číhajú na internete sú vírusy. Niektoré média s obľubou nafukujú každý nový objavený vírus. Skutočne sa musíme báť? Nie, stačí len používať správne nástroje. Antivírus Avast! Home je jedným z nich.

Antivírus Avast! je dielom českej spoločnosti ALWIL Trade, ktorá sa už mnoho rokov venuje zabezpečeniam počítačov pred vírusmi. O kvalite ich počínania sa môžeme presvedčiť aj prostredníctvom tohto antivírusu. Mnou popisovaná verzia Home je šírená úplne bezplatne (stačí sa zadarmo zaregistrovať na stránkach výrobcu). Ako nasvedčuje názov, je určený pre domáce použitie a jeho ovládacie prostredie je tomu uspôsobené.

Prostredie & možnosti
Na začiatok si objasnime prehľad možností a prostredia v tomto programe. Pre mnohých používateľov je dôležitá možnosť rezidentného štítu, ktorý má v Avaste značné množstno možností. V jednoduchom prehľade môžeme nastaviť dôkladnosť testovania (a prípadne aj vypnúť rezidentný štít), v rozšírenom môžeme sami voliť, ktoré moduly necháme zapnuté a ktoré nie. Ponuka je skutočne široká od základného štítu, cez mailové, P2P, IM a mnohé iné. Pokročilých používateľov bude iste zaujímať funkcia heuristickej kontroly, ktorá dosahuje skvelé výsledky. V samotnom programe nájdeme možnosť testovať lokálne či sieťové pevné disky, vložené diskety, CD či DVD média alebo nami zvolené adresáre. Z „prídavných“ funkcií nám antivírus ponúkne databázu VRDB, určenú pre vytváranie akýchsi záloh súborov pre prípadné napadnutie, vírusovú encyklopédiu, nastavenia notifikácie, dôkladnosti kontroly a iných nastavení. Aktualizácia prebieha podľa nastavení, predvolene sa však vykonáva automaticky. Nastavenia aktualizácie môžeme určiť ako pre databázy vírusov ako aj osobitne pre samotný program. Zo skúseností môžem povedať, že aktualizácia databázy vírusov prebieha približne raz denne a aktualizácia programu maximálne dva až tri – krát mesačne.


Prostredie programu

Avast! Home v praxi
Tento antivírus sa v praxi ukázal ako plnohodnotný program pre boj proti „nepriateľovi“. Rezidentný štít (av defaultnom nastavení) poskytuje kvalitnú ochranu. Avšak pri prvom spustení antivírusu sa odporúča vykonať kompletnú kontrolu pevných diskov. Pokiaľ máme systém v poriadku, antivírus nás nebude ničím rušiť a jeho prítomnosť budeme vidieť len dolu v trayi (pri hodinách). Antivírus si dokázal rýchlo poradiť s klasickými vírusmi, taktiež so škodlivými internetovými stránkami, ktoré sa pokúšali inštalovať do systému spyware, heuristická kontrola si poradila aj s vírusmi, ktoré ešte nemala v databáze. Generovanie databázy VRDB prebiehalo počas aktívneho šetriča obrazovky tak, aby nerušilo činnosť používateľa.

Je zadarmo, ale ...
Ako to už býva, žiadne programy nie sú úplne zadarmo. V prípade antivírusu Avast! Home je daňou za jeho cenu obmedzené používateľské prostredie len na jednoduché, nutnosť registrovať každý rok nové číslo či nedostupné niektoré sprievodné programy uľahčujúce činnosť (napr. program pre kontrolu z príkazového riadku).

Stručný prehľad vlastností
Avast! Home je antivírus: jednoduchý, rýchly, zadarmo, dobre nastaviteľný, určený pre Windows 95 až Windows XP, skinovateľný a vhodný do domáceho prostredia. Iste by sa našlo viac prívlastkov, no tieto sú myslím, výstižné.


Výrobca: ALWIL Trade, s.r.o.
Domovská stránka výrobcu: http://www.alwil.com/CZ/
Domovská stránka antivírusu: http://www.asw.cz/
Stiahnuť možné na: http://www.asw.cz/cze/down_home.html

Súvisiace články:
Ochrana pred vírusmi zadarmo: AntiVir Personal Edition [Július Pastierik]
Bitdefender free edition – antivírus zdarma [Branislav Rac]

Neprehliadnite: