System utilities – Uninstall Utilities pomôcky na absolútnu odinštaláciu

Michal Kyžňanský  /  06. 09. 2005, 00:00

Každý z nás pozná problémy spojené s odinštalovaním programov. V registry ostávajú jeho súčasti, odinštalačný program je nefunkčný/poškodený. Predstavíme si pomôcky, ktoré odinštalujú všetky časti už nepotrebných programov. Poďme sa bližšie pozrieť na pár najpoužívanejších.

V tomto seriáli sa vždy zameriame na dôležité systémové nástroje. Začneme Uninstall Utilities. Najväčším problémom odinštalačného procesu je jeho neúplnosť. Takmer viac ako 90% programov pri svojom odstraňovaní ponecháva v registroch už nepotrebné kľúče, dáta alebo inde na disku roztrúsené súbory. Týmto faktom prispievajú k zahlteniu systému nepotrebnými dátami a jeho spomalovaniu. Riešením tohto problému sú pomôcky, ktoré monitorujú všetky nainštalované súčasti jednotlivých nainštalovaných programov. Keďže inštalácia je iba kopírovanie súborov na špecifické lokality, tieto programy pracujú jednoducho. Vymažú všetky súbory a dáta jednotlivých programov, ktoré sú roztrúsené po celom systéme.


Predstavíme si v tomto diely 3 programy, ktoré slúžia na spomínané účely. Prvý, z nich je Total Uninstall.

Total Uninstall ( 3.0)

Je veľmi premyslený nástroj na komplexné odinštalovanie. Funguje tak, že pred inštaláciou programu spraví “obraz“ systému a ten porovná s obrazom vytvoreným po inštalácií. Tým presne vie, kde a ktoré súbory boli pridané. Pre užívateľa ich zobrazuje v prehľadnom strome s vetvami. Takto môžeme jednoducho odstrániť aj dll súbory, na ktoré sa nás systém pýta otázkou shared file blabla.dll is no longer in use, remove?? Monitoruje všetky zmeny, ktoré nastali pri pridávaní nejakých zložiek, alebo uberaní k nainštalovaným programom. Po nainštalovaní Total Uninstall do systému, je nutné všetky ďalšie programy inštalovať cez Total Uninstall. Použitie je jednoduché, aj keď trošku neobvyklé. Stačí však 5 min a je to v poriadku..



Program je v licencii shareware.
Download - http://www.martau.com/tu_download.php


Add/Remove Plus! (2004)

Názov presne vystihuje jeho funkciu. Ide o program podobný klasickému add/remove z windowsu, ale s funkciou plus, čistí aj registre od “zabudnutých“ údajov. Poskytuje tiež funkciu odinštalovanie v prípade, že k programu priložený uninstallexe súbor je poškodený. Tiež je eliminovaný fakt, s ktorým sa často stretávame, že program je odinštalovaný, ale v liste nainštalovaných ho stále máme zaradený. Pribalená je aj funkcia softwarového auditu. Použitie je veľmi jednoduché.



Program je v licencii trial na 15 dní.
Download - http://www.innovatools.com/download/index.htm


Easy Uninstaller ( 1.5 build 61 )


Ide o veľmi jednoduchý program s klasickými funkciami ako sú vyčistenie registrov, odinštalácia softwaru a krátke informácie o nainštalovaných programoch. Informácie o programe sú: webová stránka programu, výrobca a pod. Tiež obsahuje funkciu backup manager, ktorá zálohuje časti programu tak, aby sa dal obnoviť.



Program je freeware.
Download - http://www.tucows.com/preview/362527


Nabudúce si predstavíme zvyšné odinštalačné programy a neskôr prejdeme na registrové nástroje.

Neprehliadnite: