ESET: Hurikán Katrina môže napáchať škody aj v sieti

Tlačový servis  /  06. 09. 2005, 10:51

Spoločnosť Eset varuje zákazníkov pred potenciálnymi internetovými hrozbami, ktoré sa môžu pokúsiť o zneužitie tragédie spôsobenej hurikánom Katrina. V sieti už kolujú e-maily, ktoré žiadajú o peňažný príspevok pre obete hurikánu. Internetoví podvodníci často zneužívajú ľudskú solidaritu za účelom vylákania peňazí, buď priamo na bankový účet uvedený v správe, alebo prostredníctvom fingovanej webovskej stránky.

Podobné podvody boli rozšírené aj v minulosti, jednalo sa o obdobie po ničivej tsunami v decembri 2004, ako i po New Yorkských útokoch 11. septembra 2001. Nakoľko tieto falošné žiadosti o pomoc často vyzerajú veľmi dôveryhodne, používatelia by mali byť veľmi opatrní. Eset odporúča riadiť sa nasledujúcimi bezpečnostnými zásadami:

Ako rozpoznať falošný e-mail

• Ak ste si mail nevyžiadali – legitímne charitatívne organizácie obvykle posielajú prosby iba tým ľuďom, ktorí o ne prejavili záujem. Pokiaľ ide o nevyžiadanú poštu, existuje vysoká pravdepodobnosť, že pôjde o podvod.

• Nenechajte sa oklamať výzorom – e-mailové správy môžu vyzerať dôveryhodne, ak okopírujú grafiku a štýl legitímnej organizácie. Mnohé obsahujú dokonca aj tragické príbehy obetí.

• Neklikajte na odkazy – Hypertextové odkazy v správe môžu viesť na falošnú internetovú stránku, ktorú nedokážete rozoznať od pravej.

Ako prispieť legitímnej organizácii

• Aj keď nie každá e-mailová žiadosť o pomoc musí byť podvrh, je skutočne ťažké dosiahnuť úplnú istotu, že vaše peniaze skončili na správnom mieste.

• Neklikajte na žiadny odkaz a napíšte internetovú adresu legitímnej charitatívnej organizácie priamo do internetového prehliadača.

• V prípade záujmu o zaslanie príspevku sa riaďte pokynmi na stránke. Týmto zaistíte, že sa Vaše peniaze dostanú do správnych rúk.

Spoločnosť Eset dôrazne odporúča zákazníkom prispievať iba prostredníctvom uznávaných organizácií. Užívateľov upozorňuje aj na e-mailové správy s fotografiami zo zasiahnutých oblastí, tie totiž môžu obsahovať vírus. Eset preto odporúča otvárať iba prílohy v očakávaných e-mailoch.

Zdroj: tlačová správa

Neprehliadnite: