PhotoOne Recovery – Získajte nazad zmazané fotografie

Branislav Rac  /  30. 08. 2005, 00:00

Dnes vám chcem predstaviť program, ktorý by nemal chýbať žiadnemu majiteľovi digitálneho fotoaparátu. Ide o program, ktorý dokáže obnoviť fotografie z akéhokoľvek typu flash kariet. Poďme sa naň teda spoločne pozrieť.


Majitelia digitálnych fotoaparátov sa už určite neraz dostali do situácie, keď omylom zmazali zo svojej flashkarty fotografie, ktoré boli pre nich veľmi dôležité. Ako takúto situáciu riešiť? Najistejším riešením je stiahnuť si z internetu program, ktorý umožňuje opravu zmazaných fotografií. My si dnes jeden taký program predstavíme. Ide o program PhotoOne Recovery. A čo nám ponúka ?


Po spustení programu PhotoOne Recovery sa objaví základné menu s ponukou akcií, ktoré si želáme vykonať. Prvou položkou je Recovery from a Disk Drive. Táto funkcia nás zrejme bude zaujímať v prípade stratených fotografií najviac. Poďme sa teda pozrieť, ako funguje.

Recovery from a Disk Drive

Po vybraní položky Recovery from a Disk Drive sa objaví položka Select a Drive. V tomto kroku si vyberiete jednotku, v ktorej je vložená vaša flashkarta a stlačíte tlačítko Next. Vzápätí sa spustí analýza vašej flashkarty. Program je schopný analyzovať kartu a opraviť fotografie ďaleko dozadu. A dokonca vytvoriť z opravených a ešte neuložených fotografií aj náhľad. Ak teda bola analýza karty úspešne dokončená, stačí už len označiť fotografie, o ktoré máte záujem. Program ich vo väčšine prípadov bezchybne uloží na disk.

Create a Disk Image

Ďalšou zaujímavou funkciou tohto programu je funkcia Create a Disk Image. Ide o funkciu dobre známu z napaľovacích a zálohovacích programov typu Alcohol120. Táto funkcia vám umožní uložiť fotografie do jediného Img súboru. Je to veľmi výhodné, hlavne ak máte karty s veľkou kapacitou. A aj archivácia môže byť pri väčšom počte fotografií prehľadnejšia. Postup tvorenia image je podobný ako pri všetkých funkciách tohto programu, keďže celé ovládanie je riešené formou jednoduchého sprievodcu. No a poslednou funkciou tohto programu je Recovery from a Disk Image.

Recovery from a Disk Image

Ak sme pri svojej šikovnosti nebodaj zmazali aj fotografie uložené v image súbore, nič nie je stratené. Situáciu zachraňuje funkcia Recovery from a Disk Image. Funguje podobne ako funkcia Recovery from a Disk Drive. Avšak s tým rozdielom, že si namiesto mechaniky s flash kartou vyberieme image súbor, z ktorého sme fotky nechtiac odstránili. Opäť prebehne analýza a zobrazí sa vysledok s náhľadom fotografíí, o ktoré sme prišli. A vyberieme si tie fotografie, ktoré chceme zazálohovať.


Na záver

Ako vidno, program PhotoOne recovery je veľmi dobrý nástroj na obnovu fotografií. Možno len zamrzí, že sa šíri ako shareware a bez registrácie osadí do fotografií vlastný vodoznak. Avšak inak je to program, ktorého možnosti sa oplatí určite aspoň odskúšať.

Domovská stránka programu http://www.photoone.net
Domovská stránka autora článku http://branov.net

 

Neprehliadnite: