FTP servery pre Windows – 3. časť

Juraj Grečnár  /  19. 08. 2005, 00:00

V treťom pokračovaní si prezrieme servery Encrypted FTP, zFTPserver, Quick’n Easy FTP a ešte jeden rest z minulého článku – doplnená recenzia WarFTP daemon-a.

Encrypted FTP (verzia 3.3.0.143)
Prvým serverom z Vašich podnetov je Encrypted FTP server. Keď som v minulom článku odporúčal IronFTP server, jako výborný produkt pre podnikové prostredie, netušil som o tomto serveri, ktorý sa mu vyrovná. Používateľské prostredie iste zvládnu začínajúci aj pokročilí používatelia. Funkciami tento server priam prekypuje: virtuálne adresáre, najrôznejšie formy obmedzenia prenosov, logovanie, definovanie vlastných správ, podpora SSL, webová administrácia, zoznam trvalo zakázaných adresárov, skupiny používateľov, beh ako služba systému a mnoho ďalších. Zaujímavý je tiež systém kreditov pre používateľov. V akcii sa Encrypted FTP server ukázal ako dostatočne rýchly. Žiaľ, väčšie vyťaženie servera sa mi vytvoriť nepodarilo, pretože free verzia umôžňuje maximálne 5 prihlásených používateľov. Ako som už naznačil, server je šírený v ne-komerčnej verzii zadarmo.


zFTPserver (verzia 2005-07-08)
Neviem, prečo, ale zFTPserver mi veľmi svojimi funkciami pripomína War FTP daemon (viď nižšie). Na rozdiel od neho má však iné používateľské prostredie – vhodné aj pre začínajúceho používateľa. Z funkcií tu má nielen základné vlastnosti (ktoré sú prakticky podmienkou) ako rozdeľovanie používateľov do skupín, správu obmedzení pre používateľov, detailný log, ale aj r ozširujúce funkcie: beh ako služba systému, automatické updaty, expiráciu konta, jednoduché štatistiky a iné. Dosť ma sklamala nízka bezpečnostná úroveň serveru, no tento fakt sa dá prepáčiť vzhľadom na cenu – zadarmo.


Quick ‘n Easy FTP server Lite (verzia 3.0)
Pre všetkých, ktorí si potrpia na vyobrázkované používateľské prostredie a nehľadia moc na pokročilé funkcie je tu tento server. Skutočne vám neponúkne viac, ako je požadované minimum. Používateľské prostredie je celé v štýle Windows XP. Funkciami je tento server zásobený dosť sporo: umožní len základné nastavenia, jednoduchú správu používateľov, prezeranie základných štatistík, umožní nastaviť len homedir – takže žiadne virtuálne adresáre nehľadajte. Výborným prvkom pre začiatočníkov je sprievodca. To je všetko. O tomto serveri sa viac písať nedá, pretože nie je o čom. Už snáď len toľko, že je distribuovaný zadarmo a na disku vám zaberie okolo 1 Mb.


War FTP daemon (verzia 1.82)
Po mojom minulom hodnotení tohto serveru sa zdvihla vlna ohlasov, že som nepopísal všetky jeho vlastnosti korektne. Tu sa to pokúsim napraviť. Takže od začiatku: používateľské prostredie je zamerané skôr pre pokročilých používateľov, ktorí vedia čo robia. Po zdolaní základnej konfigurácie a nastavení prístupových práv sa dostanete k spektru funkcií ako skupiny používateľov, pokročilé bezpečnostné nastavenia, webová administrácia, možnosti expirácie konta a iné. Pri prenosoch som žiaľ zaznamenal niekoľko drobných problémov, no najviac ma sklamala rýchlosť, ktorá bola len tretinová, oproti niektorým ostatným serverom – tu však zohráva úlohu aj prostredie, v ktorom server funguje. Server dokáže pokojne pracovať aj ako služba systému a zaujímavý je aj spôsob logovania vďaka ktorému má správca jednoduchý prehľad o všetkých akciách. Ako som spomenul minule, je zadarmo, no stále si stojím za svojim minulým hodnotením, že v článkoch sa objavilo viacero (mnohokrát lepších) serverov.


Záver

Týmto ukončíme náš malý seriál o FTP serveroch určených pre systém Windows. Ukázali sme si 11 zaujímavých serverov, z ktorých si môžete vyberať ten pravý pre vás. Tieto články tu boli preto, aby ste dostali možnosť spoznať nové zaujímavé produkty alebo porovnať ten váš s nejakým iným. Ak sa niekedy v budúcnosti objavia nejaké nové servery, ktoré by stáli za publicitu, iste vám nejako prinesiem ich popis. Dnes na konci nebudem uvádzať, ktorý zo serverov by som odporučil. Toto rozhodnutie už nechám len a len na vás.

Download:
Encrypted FTP, zFTPserver, Quick ‘n Easy FTP server Lite, War FTP daemon

Súvisiace články:

FTP servery pre Windows I., FTP servery pre Windows II.

Neprehliadnite: