Slovak Telecom získal Zoznam.sk

Matúš Serdula  /  19. 08. 2005, 00:00

Slovak Telecom v stredu podpísal akvizičné zmluvy, týkajúce sa spoločností Zoznam a Zoznam Mobile. Na základe týchto zmlúv nadobudne Slovak Telecom 90-percentný obchodný podiel v spoločnosti Zoznam s.r.o. a 100-percentný obchodný podiel v spoločnosti Zoznam Mobile s.r.o.

Zmluvné strany predpokladajú prebehnutie celej transakcie v mesiaci august. „Kúpou oboch spoločností Slovak Telecom zaujme silnú pozíciu na rýchlo rastúcom trhu, ktorý vhodne dopĺňa tzv. core biznis Slovak Telecomu najmä v oblasti poskytovania internetových služieb a obsahu. Slovak Telecom tak bude ponúkať služby s výrazne vyššou pridanou hodnotou ako je pripojenie na internet a zároveň vytvorí dobré predpoklady pre zavedenie služieb „triple-play“ – spojenia prístupu na internet, hlasových služieb a obsahových služieb, vrátane videa,“ uviedol Peter Helexa, vedúci odboru rozvoja nového podnikania Slovak Telecomu a zároveň manažér projektu akvizície. Záujmom Slovak Telecomu bude nechať pôsobiť firmy samostatne ako dcérske spoločnosti tak, aby čo možno najviac využili svoju flexibilitu, ktorá je pre tento typ podnikania potrebná.

Pre spoločnosť Zoznam a Zoznam Mobile je vstup Slovak Telecomu kľúčovým zlomovým bodom v histórii oboch spoločností. Dokonca si dovolím tvrdiť i v histórii slovenského internetu. Internetový portál Zoznam prešiel v minulosti niekoľkými fázami vývoja. Najprv sa ako malá slovenská, takmer garážová firma z Banskej Bystrice, presťahoval do Bratislavy a následne vyvolal vstup zahraničného investora, čo znamenalo ďalšie možnosti rozvoja portálu. Veríme, že so vstupom Slovak Telecomu sa naše možnosti rozšíria aj vďaka jeho vplyvu na slovenskom trhu,“ povedal Lukáš Alner, konateľ spoločností Zoznam, s. r. o. a Zoznam Mobile, s. r. o.

V súčasnosti pripravujú spoločnosti Slovak Telecom, Zoznam a Zoznam Mobile spoločnú stratégiu spolupráce na trhu. „S takto silným zázemím budeme schopní plne rozvinúť potenciál nášho portálu a ponúknuť našim užívateľom vyššiu kvalitu služieb či obsahu, ktoré sme doteraz nemohli vyvíjať vzhľadom na vysoké vstupné investície a špecifické know-how. Zároveň vidíme množstvo synergií pre našich užívateľov a klientov ST. Myslím, že po dlhšom čase sa slovenský používateľ internetu bude mať na čo tešiť,“ dodal L. Alner.

Zmluvné strany sa dohodli, že ďalšie podrobnosti a plány s najnavštevovanejším internetovým portálom na slovenskom trhu nebudú v súčasnosti bližšie špecifikovať.

Z histórie Zoznamu

Zoznam bol založený v roku 1997 v spolupráci s českým Seznamom - založili ho Ivan Debnár a Ivo Lukačovič. Spoločnosť Zoznam s.r.o. vznikla v nasledujúcom roku a sídlila v Banskej Bystrici. V roku 2000 do firmy vstúpil švédsky investor Scandinavia Online a Zoznam sa presťahoval do Bratislavy. Freemali Zmail vznikol v roku 2001 a návštevnosť v tomto roku presiahla 100 tisíc mesačne. Zoznam bol v roku 2003 podľa agentúry GfKk považovaný za najlepšiu značku slovenského internetu. Zoznam v minulom roku dosiahol príjmy z reklamy 36 miliónov korún.

Zoznam je najnavštevovanejším slovenským internetovým portálom. Ponúka aj spravodajstvo prostredníctvom spravodajského servera Bleskovky.sk.

Zdroj: tlačová správa ST 

Neprehliadnite: