Začala sa predregistrácia domén .EU

Jozef Ring  /  18. 08. 2005, 00:00

V týchto dňoch sa začala predregistrácia domén .EU. To znamená, že ak sa predregistrujete, získate šancu byť medzi prvými, ktorí o registráciu domény .EU prostredníctvom automatizovaného systému zažiadali. Jedná sa však o registráciu bez akejkoľvek garancie skutočnej registrácie domén EU.

Kto stojí za celou registráciou domén .EU?
Celú registráciu domén .EU má na starosti EURid. EURid je nezisková organizácia, ktorá bola založená v Belgicku. Bola vybraná Európskou komisiou na zabezpečenie spustenia novej domény .EU.
História, súčasnosť a budúcnosť domény .EU

V októbri 2004 EURid a Európska komisia podpísali formálnu dohodu o prevádzke registra domén .EU, čím sa vytvorili základné predpoklady pre vznik domény .EU.

V marci 2005 ICANN schválil dohodu s EURid a vytvoril technické predpoklady pre prevádzku domén .EU. Doména .EU začala fungovať.

Jún 2005 znamenal začiatok akreditácie registrátorov .EU.

Podľa nariadenia Európskej komisie z 22.7.2005 môže registráciu domén .EU ponúkať a zabezpečovať iba akreditovaní registrátori. To znamená, že ponúkanie registrácie domén .EU ako sprostredkovateľ, bez udeleného štatútu akreditovaného registrátora, je absolútne vylúčené. Je doporučené preto pri objednávaní registrácie či tzv. predregistrácie domény .EU presvedčiť sa, či je poskytovateľ služby akreditovaným registrátorom. V opačnom prípade je jeho konanie v rozpore s pravidlami registrácie. Takýto poskytovateľ nemôže pre vás doménu zaregistrovať.

26.7.2005 sa slovenské webhostingové spoločnosti stali oficiálnymi akreditovanými registrátormi domén s koncovkou .EU, čím získali oprávnenie prijímať žiadosti zákazníkov o registráciu domén .EU.

Dňa 10.8.2005 sa spustili oficiálne predregistrácie domén .EU. Predpokladá sa, že to bude trvať asi dva mesiace.

V októbri 2005 (presný termín nie je známy) sa začne 1. fáza tzv. počiatočného obdobia, počas ktorého budú môcť o registráciu požiadať verejné inštitúcie a držitelia ochranných známok. Prvá fáza bude trvať dva mesiace. Po nej bude nasledovať 2. fáza počiatočného obdobia, počas ktorej budú môcť o registráciu žiadať okrem subjektov z prvej fázy aj subjekty, ktoré majú prednostné právo podľa zákonov jednotlivých členských štátov EU. Druhá fáza bude trvať tiež dva mesiace a okamžite po jej skončení sa spustí voľná registrácia.

Február 2006 je neoficiálny termín, kedy sa začne voľná registrácia domén .EU. Najväčšiu šancu na zaregistrovanie budú mať domény, ktoré boli predregistrované u oficiálnych akreditovaných registrátorov domén .EU.

Doménu .EU môže zaregistrovať iba akreditovaný registrátor

Firma, ktorá nie je akreditovaným registrátorom, nemá oprávnenie ani ponúkať registráciu ako sprostredkovateľ akreditovaného registrátora, ak to robí, porušuje smernice Európskej komisie. Uistite sa, že svoju doménu objednávate iba u akreditovaného registrátora. Pozrite si kompletný zoznam akreditovaných registrátorov.

Ak budete čakať až na spustenie voľnej registrácie, podstupujete oveľa väčšie riziko, že o rovnakú doménu prejaví v predregistračnom období záujem niekto iný. V tom prípade budú vaše šance na získanie domény veľmi malé.

Načo vlastne predregistrácia domén .EU?

Predregistráciou sa vytvorí zoznam domén, ktoré budú zaregistrované v prvých sekundách spustenia riadnej registrácie. Ak teda nejde o vyslovene špecifickú doménu, pri ktorej nie je pravdepodobné, že by o ňu mal záujem v Európskej únii ešte niekto iný, potom môžete počkať až na riadnu registráciu a doménu si zaregistrovať potom. V opačnom prípade je však veľmi odporúčané doménu objednať už v predregistračnom období, čím bude šanca na jej získanie väčšia, pretože požiadavka na registráciu od akreditovaného registrátora odíde do hlavného registra hneď po spustení registrácie.

Je alebo nie je predregistrácia spoplatnená?

Akreditovaní registrátori na Slovensku sa v tomto bode pomerne líšia. Niektorí za predregistráciu žiadajú poplatok, iní nie. V skutočnosti je samotná predregistrácia zadarmo, ale podľa niektorých "zaplatením poplatku máte istotu, že to budete práve vy, na koho bude po začatí registračného procesu zaslaná priamo do registra .EU žiadosť o registráciu objednanej domény, akonáhle to bude možné".

Cena za predregistráciu u niektorých akreditovaných registrátorov

Skutočná cena domény .EU

Táto cena v súčasnosti ešte nie je presne určená, ale podľa EURid, správcu domény .EU, bude cena registrácie domény .EU približne 10 EURO. K tejto cene však treba pripočítať prípadné marže samotných registrátorov, preto sa cena môže pohybovať mierne nad 400 Sk, ale 1000 Sk by však určite nemala prekročiť.

Máte ochrannú známku na názov, máte prednostné právo

Aby sa zabránilo špekulatívnym registráciám, kde by si hocikto mohol zaregistrovať meno domény, ktoré má ochrannú známku, vzniklo tzv. počiatočné obdobie (Sunrise Period). Sunrise Period bude spustené koncom roka 2005 a bude trvať 4 mesiace a počas ktorého si domény budú môcť zaregistrovať iba subjekty, ktoré majú na ne právo vyplývajúce z osobitných predpisov, ochranných známok a pod. Ak bude k jednej doméne viacero žiadostí o prednostnú registráciu, bude záležať na poradí žiadostí.

Aký tvar môže mať .EU doména?

Každá doména .EU musí byť jedinečná. Musí obsahovať najmenej 2, najviac 63 znakov (počítané bez koncovky ".eu"). Môže obsahovať iba znaky a-z, 0-9 a pomlčku. Nesmie začínať ani končiť pomlčkou a nesmie obsahovať pomlčku na 3. a zároveň 4. pozícii. V budúcnosti je možné rozšírenie povolených znakov o národné znaky s diakritikou.

Súvisiace odkazy

Informácie pochádzajú zo serverov www.superhttp://www.inet.sk/sk, www.domainpeople.com, www.alphamegahosting.com

Spracoval Jozef Ring - www.webring.sk

Neprehliadnite: