Blší trh freeware programov

Július Pastierik  /  18. 08. 2005, 00:00

Dnes si predstavíme štvoricu malých programov, ktoré nám môžu spríjemniť našu prácu a mnohokrát ich márne hľadáme v iných – špecializovaných aplikáciách. Jednoducho taký malý programový blší trh.

Určite sa mnohým z vás stalo, že ste potrebovali nejaký maličký program a ten nie a nie nájsť. Preto si dnes pohovoríme o štyroch takýchto programoch, z ktorých si snáď vyberiete ten, ktorý práve hľadáte. Všetky sú, samozrejme, freeware a čo je potešiteľné – žiadny z nich sa nemusí inštalovať. 



Long numbers to words

Prvý program je určený najmä pre tých, ktorí nevedia ako sa správne čítajú veľké čísla. Neviem kde končia jeho hranice, testovanie som vzdal pri čísle s viac ako tisícami číslicami. Program je v češtine a výstup môžeme dostať buď v češtine alebo angličtine. Pretože v tomto smere poznáme dvoje názvoslovie – americké a európske, toto si môžeme, samozrejme, nastaviť podľa našich potrieb. Výsledok môžeme uložiť do schránky alebo textového súboru.

Internet: http://www.2907.net/longnum2words/
Download: http://www.2907.net/longnum2words/download/longnum2words.zip 



MailList

Druhý program zaujme najmä tých, ktorí potrebujú občas hromadne posielať maily. Žiaľ, nie všetci poštoví klienti umožňujú pokročilé odosielanie mailov s tým, že sa jednotliví adresáti vzájomne nevidia. Tu nám príde vhod drobná pomôcka, ktorá nám to umožní. Práca s programom MailList je veľmi jednoduchá – zadáme adresy prijímateľov, napíšeme text mailu, pripojíme prípadné prílohy, v prípade že máme inštalované viaceré poštové programy si vyberieme ten, cez ktorý chceme odoslať tento mail a tieto pošleme. Prácu si môžeme uložiť vo forme projektu. O.i. si takto môžeme pripraviť rôzne zoznamy adries, ktoré potom máme jednoducho pripravené pre rýchle použitie. Mail môžeme odoslať aj vo formáte HTML, ale príslušné formátovanie musíme previesť sami pomocou HTML príkazov. Ako pomôcka je farebné zobrazovanie syntaxe. Program dokáže odoslať mail osobitne pre každého adresáta, alebo pošle jeden mail s tým, že adresáti budú zahrnutí v skrytej kópii. Každé riešenie má svoje výhodu aj nevýhody a je len na nás, ktoré v prípade potreby využijeme. Rozhranie programu je v češtine vrátane českej nápovedy a preto nemá zmysel, aby sme ho viac popisovali.

Internet: http://www.pspad.com/cz/
Download: http://www.pspad.com/files/other/maillist.zip 



LC ISO Creator

Jednoduchý program ktorý načíta CD alebo DVD obraz do súboru na disk. Výborná pomôcka ktorú oceníme napr. v tých prípadoch, keď potrebujeme skopírovať CD alebo DVD médium 1:1 a nemáme dve mechaniky. Takto načítaný ISO obraz potom môžeme, samozrejme, nielen napáliť, ale môžeme ho napr. pripojiť ako virtuálnu CD/DVD mechaniku a tak ho následne používať.

Internet: http://www.lucersoft.com/freeware.php
Download:  http://www.lucersoft.com/files/free/LCISOCreator.zip  



RemDiak

Pokiaľ potrebujeme častejšie odstraňovať diakritiku či medzery s názvov súborov alebo meniť veľké písmená na malé a naopak určite dobre využijeme program RemDiak. Tak isto môžeme tento program oceniť vtedy, ak máme na disku súbory s „čudnými“ názvami ktoré sa nám nedarí vymazať iba preto, lebo ich názov je tvorený aj znakmi, ktoré nepatria do množiny alfanumerických znakov. Pretože program je v češtine nemá zmysel sa zaoberať jeho možnosťami. Musíme však upozorniť na to, že program nemá žiadnu „spiatočku“, t.j. čo raz premenujeme aj tak zostane. Pretože pomocou tohto programu môžeme zmeniť názvy aj takých súborov, kde je to nežiadúce musíme byť – vlastne ako pri všetkých takýchto programoch – primerane opatrní.

Internet: http://www.pspad.com/cz/
Download: http://www.pspad.com/files/other/remdiak.zip

Neprehliadnite: