Komunikačný server: 602LAN SUITE 2004

Július Pastierik  /  17. 08. 2005, 00:00

Potrebujete vyriešiť bezpečné pripojenie menšej domácej alebo firemnej počítačovej siete na internet? Skúste použiť komunikačný server 602LAN SUITE 2004, ktorý je čiastočne (pre sieť s najviac tromi používateľmi) zadarmo.

Používam doma malú počítačovú sieť s dvomi počítačmi a chcel som, aby aj druhý počítač mohol byť pripojený na internet. Samozrejme, toto umožňuje priamo aj operačný systém Windows – stačí nastaviť zdieľanie tohto pripojenia. Avšak ak používate, tak ako ja, dial-up pripojenie od Slovak Telecom, potom to už také ľahké nie je, pretože existuje obmedzenie práve od neho. Jednoducho pri dial-up pripojení sa nemôžete pripojiť z viacerých počítačov naraz ak nemáte predplatený viacnásobný prístup. 



To však nielen pre domáce použitie naozaj nevyhovuje. A tak som hľadal softwarové riešenie, ktoré by mi to umožnilo. Ako najvhodnejšia alternatíva riešiaca (nielen) tento problém sa mi v súčasnosti javí český program 602LAN SUITE 2004, pretože nám poskytuje komplexné riešenie pripojenia počítačovej siete s viacerými používateľmi na internet – proxy server, firewall, administráciu pošty, možnosť prijímania a posielania faxov a, samozrejme, zdieľanie internetového pripojenia s možnosťou prekladania adries.

Ďalej si je možné priplatiť niekoľko vynikajúcich rozšírení, ktoré nám však najmä v domácnosti nebudú chýbať – modul ActiveReports pre podrobnú štatistiku alebo aj pre účtovanie pripojenia podľa objemu prenesených dát a modul Content filter, pomocou ktorého dokážeme riadiť prístup k špecifickým stránkam ako je sex, násilie, drogy, warez a pod. podľa ich obsahu. Ďalej si môžeme zaplatiť aktiváciu zabudovaného antivírového programu pre kontrolu e-mailov. Pokiaľ máme nainštalovaný antivírový program AVG, môžeme túto kontrolu previazať s ním. 



Pretože k programu je možné stiahnuť podrobný 114 stranový manuál v češtine a zároveň je k dispozícii aj bohatá programová nápoveda, nebudeme sa tu zaoberať jednotlivými možnosťami podrobne, ale iba ich v s stručnosti načrtneme.

Pri už spomínanom dial-up pripojení nás asi bude zaujímať najviac možnosť zdieľania internetu tak, aby sa všetky počítače v našej sieti navonok tvárili ako jeden počítač. Na tento účel program používa systém prekladu sieťových adries (NAT - Network Adress Translation). Pri tomto spôsobe je vnútorná IP adresa nahradená verejnou IP adresou nášho vonkajšieho pripojenia a teda nie je možné z týchto paketov zistiť fyzický počítač z ktorého požiadavka vzišla. 



Proxy server nám, samozrejme, poskytuje plné riadenie zdielaného internetového prístupu. Okrem nastavenia typu proxy servra (HTTP, FTP, TELNET, DNS, RealAudio, SOCKS) môžeme pomocou URL a IP filtrov pre každý počítač v sieti nastaviť osobitné práva v oblasti povolených alebo zakázaných internetových domén.

Ešte viac ako proxy server bude mnohých zaujímať zabudovaný firewall. Práca s ním je pomerne jednoduchá a prehľadná. Najmä pre začiatočníkov sú určené tri prednastavené úrovne bezpečnosti – vysoká, stredná alebo nízka. Odborníci viac privítajú možnosť nastavenia vlastných pravidiel bezpečnosti. 



Veľmi zaujímavá je aj možnosť použitia tohto programu ako mail servera. Namiesto toho, aby sme pracne konfigurovali na každej pracovnej stanici nejakého poštového klienta, toto jednotne nastavíme priamo v 602LAN SUITE 2004. Následne majú používatelia prístup k pošte cez internetový prehliadač na internej poštovej stránke „mail“ – teda napr. http://192.168.1.1./mail. Veľká výhoda tohto riešenia je tá, že prístup k pošte je cez meno a heslo používateľa bez ohľadu na počítač za ktorým sedí, nevýhoda je v tom, že nemôže využiť bohaté možnosti niektorých poštových klientov. Zabudovaný poštový klient poskytuje všetky moderné možnosti pre správu pošty vrátane učiaceho sa spam filtra založeného na Bayes algoritme. Bezpečnosť pošty je ešte navýšená filtrom neprípustných prípon súborov v mailových prílohách. 



Majiteľov faxu určite zaujme aj zabudovaný fax server, pretože je určite pohodlnejšie odosielať faxy priamo z prostredia textového editoru cez pridanú tlačiareň „Fax602“, ako ich tlačiť a následne manuálne odosielať. V prípade došlých faxov ich môžeme ihneď tlačiť na vybranej tlačiarni. Žiaľ nevlastním fax a preto som tieto možnosti nemohol odskúšať.

Program 602LAN SUITE 2004 je možné zdarma používať v domácnostiach alebo v komerčnej sfére pre siete s maximálne tromi používateľmi. Po inštalácii je nutná registrácia, na základe ktorej je automaticky odoslaný registračný kód.

Internet: http://www.602.cz/produkty/602lan_suite/index.htm
Download: http://www.602.cz/download/602lan_suite/602LanSuite2004.exe

Neprehliadnite: