Zrýchlite svoje WWW stránky!

Redakcia Inet.sk  /  13. 08. 2005, 16:10

Po nejakej dobe Vám opäť predstavujem ďalšiu vynikajúcu knižku, ktorá by nemala chýbať vo Vašej knižnici, ak to s webdizajnom myslíte vážne. V tomto prípade si predstavíme knihu, ktorá sa zaoberá problematikou WSO (Web Site Optimization = Optimalizácia internetových stránok), od Andrewa B. Kinga.

Zrýchlite svoje WWW stránky! je unikátna kniha, ktorá sa zaoberá problematikou optimalizácie internetových stránok. Najväčším problémom dnešných internetových stránok je ich neúmerná dátová veľkosť, čo zaťažuje najmä ich návštevníkov. Pre prevádzkovateľov takýchto stránok môže byť ďalším dôvodom, prečo stránku vôbec optimalizovať, aj zníženie celkových nákladov.


Kniha je rozdelená do šiestich hlavných častí:


I. Psychológia výkonu
Táto časť obsahuje dve kapitoly, ktoré sa nám snažia vysvetliť, prečo je nutná optimalizácia, a zároveň sa nám snaží aj priblížiť myslenie návštevníka a jeho chovanie v určitých situáciách. Táto časť je pomerne náročná na pochopenie, ale rozhodne stojí za to, aby ste si ju prečítali.

II. Optimalizácia kódu: HTML a XHTML
Táto časť obsahuje štyri kapitoly a z toho jedna je prípadová štúdia, ktorá nám ukazuje použitie nadobudnutých vedomostí v praxi, čo je nesmierne užitočné a praktické. V prvých troch kapitolách sa postupne zoznamujeme s jednotlivými metódami a pravidlami pri optimalizácii zdrojového kódu stránky. Oboznámime sa aj s extrémnou optimalizáciou XHTML kódu.

III. Optimalizácia DHTML: CSS a JavaScript
Táto časť obsahuje štyri kapitoly a jednu prípadovú štúdiu. Postupne je preberaná optimalizácia CSS kódu, ako aj jeho pokročilá optimalizácia (napr. pomocou substitúcie). Oboznámime sa aj s optimalizáciou kódu JavaScriptu a to na rýchlosť jeho stiahnutia alebo vykonania.

IV. Optimalizácia grafiky a multimédií
Táto časť obsahuje dve kapitoly a jednu prípadovú štúdiu. Prvá kapitola sa zaoberá optimalizovaním grafiky (obrázky vo formáte JPG, GIF, PNG), druhá sa venuje optimalizácii audia, PDF dokumentov a videa.

V. Optimalizácia pre vyhľadávače
Túto časť tvorí len jedna kapitola a jedna prípadová štúdia. V tejto časti si postupne oboznámime s optimalizáciou kľúčových slov, charakteristikou dobre hodnotených stránok, ale aj ako si získať „priazeň“ pavúkov (tzv. spiderov), ktoré internetové stránky indexujú.

VI. Pokročilé techniky optimalizácie
Táto časť je rozdelená na dve kapitoly a dve prípadové štúdie. Prvá kapitola sa venuje technikám optimalizácie na strane serveru a druhá komprimácii na strane serveru. Táto časť je určená najmä tým, ktorý majú trochu väčšie práva a môžu aspoň čiastočne zasiahnuť do správy servera.


Záver

Kniha je písaná typickým technickým štýlom, ktorý sa v skratke snaží vysvetliť každú kľúčovú informáciu. Miestami môžete stratiť niť, najmä kvôli zlému systému poznámok, ktorý mne osobne nevyhovoval (vysvetlenie pojmov sa nachádza až na konci kapitoly a nie pod čiarou na spodku strany, kde sa neznámy pojem objavil.), ale dá sa na neho zvyknúť. Celkovo kniha obsahuje veľa zaujímavých informácií a rád, ktoré Vám pomôžu Vašu stránku nielenže zrýchliť, ale aj zlepšiť jej použiteľnosť a prístupnosť.

Momentálne snáď neexistuje lepší zdroj informácií o WSO v rozumnom jazyku ako je táto kniha. Preto ju môžem odporučiť úplne každému, komu aspoň trochu záleží na spokojnosti návštevníkov jeho stránky. Kniha mierne trpí na nie veľmi vhodný preklad anglického slova flow (v českom preklade sa používa slovo tok), ale inak sa jej nedá nič vytknúť. Jej kúpu určite nebudete ľutovať a vynaložené úsilie sa Vám vráti v podobe znížených nákladov za prevádzku, či vyššej návštevnosti.


Pár informácií o knihe

Počet strán: 432
Vydavateľ: Zoner Press
Rok vydania: 2004
Farebné prevedenie: čiernobiele
Približná cena: 491 SK (podľa www.zonerpress.cz)


Pár informácií o autorovi

Andrew B. King je zakladateľom oceňovaných vývojárskych webov WebReference.com a JavaScript.com. Okrem toho píše pre MacWeek a New Architect, zároveň prispieva do HTML & Web Publishing Secrets Jima Heida.

Michal Slančík / http://slancik.net/

Neprehliadnite: