Prvé fyzické prepojenie sietí medzi ST a eTelom

Tlačový servis  /  26. 07. 2005, 21:39

Dnešným dňom bola ukončená realizácia prvého plnohodnotného prepojenie pevných verejných telefónnych sietí medzi spoločnosťami Slovak Telecom a eTel Slovensko. Realizácia prepojenia bola podmienená podpisom zmluvy o prepojení medzi spoločnosťami a následným vybudovaním fyzického prepojenia. Tento proces bol zavŕšený podpísaním protokolu o ukončení testovania, ku ktorému došlo včera 21. júla 2005. Od 1. augusta 2005 bude zároveň umožnené poskytovať aj služby voľby operátora individuálnou voľbou, na čom sa spoločnosti dohodli pri podpise zmluvy o prepojení.

O podpísaní zmluvy o prepojení informovali spoločnosti Slovak Telecom a eTel Slovensko dňa 4. marca 2005. Návrh zmluvy o prepojení pripravil Slovak Telecom na základe druhostupňového rozhodnutia Telekomunikačného úradu SR. Obe spoločnosti o ňom rokovali približne tri mesiace. Po podpísaní zmluvy o prepojení sietí boli v priebehu mesiacov marec - jún 2005 realizované všetky kroky potrebné v súlade s podpísanou zmluvou pre fyzické a logické prepojenie sietí oboch spoločnosti, ktoré boli zavŕšené úspešným testovaním prepojenia v mesiaci júl. Spoločnosť eTel Slovensko dospela k podpisu zmluvy a následne aj k reálnemu prepojeniu, ako prvá spomedzi alternatívnych operátorov.

„Po podpísaní zmluvy o prepojení začal Slovak Telecom intenzívne pracovať na fyzickom prepojení sietí so spoločnosťou eTel Slovensko. Tieto práce trvali vyše štyroch mesiacov, čo je vzhľadom na komplexnú problematiku a súčasné testovanie prepojenia sietí s ďalšími piatimi spoločnosťami, relatívne krátky čas. Po reálnom prepojení sietí začnú spoločnosti poskytovať služby svojim zákazníkom, čím naša spoločnosť bude čeliť ešte väčšej konkurencii, ako je tomu v súčasnosti. Konkurenčné prostredie nás však podnecuje k hľadaniu nových spôsobov, ako urobiť pevnú linku od Slovak Telecomu pre bytových a firemných koncových užívateľov atraktívnejšou,“ povedal výkonný viceprezident pre stratégiu a regulačné záležitosti Slovak Telecomu Pavol Kukura.

„S potešením oznamujeme, že spoločnosť eTel Slovensko realizovala ako prvý alternatívny operátor prepojenie sietí so spoločnosťou Slovak Telecom. Za dosiahnutím tohto úspechu je obrovské množstvo práce, ktorú tím eTelu v priebehu doterajšej existencie vynaložil. Úspešná implementácia prepojenia znamená reálne otvorenie trhu konkurencii, ktoré vnímame ako novú výzvu. Veríme, že predstavíme našim zákazníkom atraktívnu ponuku služieb,“ dodal Juraj Taptič, generálny riaditeľ eTel Slovensko.


Nové oblasti ST DSL

Slovak Telecom sprístupňuje obľúbený vysokorýchlostný internet ST DSL aj v ďalších oblastiach Slovenska. Od dnes, t.j. od piatku 22.7.2005, si ST DSL budú môcť objednať aj zákazníci z nasledujúcich lokalít: Brestovany, Dolný Štál, Heľpa, Jelka, Jelšava, Kamenica nad Cirochov, Košeca, Kysucký Lieskovec, Ladce, Lemešany, Liptovská Teplá, Ľubeľa, Ľubotín, Margecany, Michal na Ostrove, Michalová, Oravská Lesná, Palúdzka, Pereš (Košice), Pliešovce, Pohorelá, Polomka, Prakovce, Raková, Skalité, Smolenice, Spišská Sobota, Suchá nad Parnou, Šoporňa, Štvrtok Na Ostrove, Uhrovec, Veselé, Vlčkovce, Zakamenné, Závadka nad Hronom.

Dostupnosť služby ST DSL sa zlepší aj v Poprade (ul. L. Svobodu), v Michalovciach (Volgogradská ulica), v Bardejove (Dlhý rad) a v Dubnici nad Váhom (Bratislavská ulica).

Slovak Telecom bude aj naďalej pokračovať vo vysokom tempe nasadzovania DSL technológie. Dnes môže vysokorýchlostný prístup do internetu využívať viac ako 3,7 milióna obyvateľov Slovenska. V súčasnosti Slovak Telecom eviduje viac ako 68 300 zákazníkov ST DSL.


Blokovanie hovorov

Zriaďovací poplatok za túto doplnkovú službu je 200 Sk, každý mesiac pritom zákazník zaplatí len 10 Sk.

Blokovanie sa môže týkať aj nasledujúcich volaní:
- medzimestské volania,
- medzinárodné volania (napríklad ČR, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko, Nemecko),
- medzinárodné volania (ostatné krajiny),
- volania do siete T-Mobile,
- volania do siete Orange,
- audiotex a prémiové číslo,
- atď.

Blokovanie hovorov sa uskutočňuje podľa stanovených blokovacích kategórií, napevno, t.j. na ústredni Slovak Telecomu alebo prostredníctvom tónovej voľby na Vašom telefónnom prístroji.

Zdroj: tlačová správa

Neprehliadnite: