Windows XP 64 - čo nám ponúka a prehľad noviniek

Michal Kyžňanský  /  25. 07. 2005, 00:00

Technológia používajúca 64-bitovú architektúru už klope na dvere. Microsoft prednedávnom vydal ostrú verziu Windows XP x64 Edition. V článku Vám prinášam podrobný popis migrácie na nový OS, jeho výhody, nevýhody a možnosti.

Po tom ako AMD vydalo prvé procesory s technológiou AMD64 bol tento krok označený ako predčasný, pretože operačný systém, ktorý by ho priamo podporoval ešte neexistoval. Až po tom ako Intel zabudoval svoj ekvivalent 64-bitovej podpory EM64T sa stala otázka migrácie na 64-bitový OS aktuálnejšia. Microsoft vydal hybridnú verziu dobre známeho Windows-u XP pod novým názvom Windows XP Professional x64 Edition. Hlavnou charakteristikou migrácie na nový 64-bitový Windows je, že všetky drivery musia byť 64-bitové. Dobrou správou je, že ostatné 32-bitové aj 64-bitové aplikácie môžu bežať simultálne bok po boku bez akejkoľvek degradácie výkonu 32-bitových. Toto zabezpečuje Windows on Windows 64 (WOW64) subsystém, ktorý podporuje vyše 10 000 32-bitových aplikácií.

Najväčšou výhodou 64-bitovej architektúry je zrýchlenie výpočtov s veľkým množstvom dát, návrhov modelov a animácií, lebo 64-bitová architektúra dokáže absorbovať komplexnejšie informácie. Rýchlosť 64-bitových aplikácií by mala byť o 7 % až 21 % vyššia ako 32-bitových. Je to vďaka tomu, že pôvodné 64-bitové aplikácie možu pracovať s vačšími balíkmi dát počas jedného cyklu a väčšej priepustnosti 64-bitovej architektúry. Doterajšie výsledky však nenasvedčujú, že Windows XP Pro x64 Edition dokáže zabezpečiť takýto rapídny nárast výkonu. Zatiaľ najväčšou novinkou je, že nový OS zatiaľ podporuje 16 GB RAM pamäte a až do 8 TB virtuálnej pamäte. Na týchto benefitoch najviac získajú hráči, vývojári a grafici. Nasledujúce porovnanie ukazuje viac:

Porovnanie 64-bitovej a 32-bitovej architektúry

Adresný priestor                       

 

64-bitový systém Windows

32-bitový systém Windows

 

Virtuálna pamäť

16 terabajtov

4 GB

Stránkovací súbor

512 terabajtov

16 terabajtov               

Priestor pre ciele prepojení

8 GB

4 MB                         

Stránkovaný fond

128 GB

470 MB                 

Nestránkovaný fond

128 GB

256 MB              

Vyrovnávacia pamäť systému

1 terabajt

1 GB


Najviac zatiaľ brzdil migráciu na novú architektúru fakt, že výrobcovia hardwaru a periférií sa veľmi neponáhľali s uverejňovaním 64-bitových driverom ku svojim produktom. Firmy ako Nvidia a Ati toto už zvládli na jednotku. Postupne pribúdajú výrobcovia, ktorí už vydali drivery aspoň ku niektorým svojim produktom. Výborná databáza týchto driverov s možnosťou stiahnutia je tu . Windows XP Pro x64 je zatiaľ možné stiahnuť bezplatne s trial licenciou na 120 dní. Dá sa tiež objednať na CD. Stiahnuť sa dá zo stránky Microsoftu.

Minimálne požiadavky sú:

procesor:AMD Athlon 64, AMD Opteron, Intel Xeon s podporou Intel EM64T, Intel Pentium 4 s podporou Intel EM64T
RAM: 256 MB
Voľne miesto:1.5 GB na pevnom disku. Nutnosťou je tiež grafická karta s rozlíšením 800x600 alebo viac, CD-ROM alebo DVD mechanika, klávesnica a myš.

Zdroje: http://www.microsoft.com a http://www.amd.com

Neprehliadnite: