Live Webkamera cez Winamp ? – Áno, aj to sa dá

Branislav Rac  /  13. 07. 2005, 00:00

Určite Vás neraz napadlo, že by ste si vytvorili vlastnú internetovú televíziu. Teraz máte takú možnosť! V článku sa postupne dozviete, čo na to budete potrebovať, čo treba nastaviť, až sa prepracujeme k samotnému vysielaniu. S týmto článkom preniknete do tajov internetového vysielania pomocou prehrávača Winamp.

Stáli čitatelia Inetu si možno budú pamätať, že jeden z mojich prvých článkov v tomto médiu bol venovaný vysielaniu rádia cez internet. Vtedy som vám predstavil technológiu Shoutcast od firmy Nullsoft, tvorcov legendárneho prehrávača Winamp. Dnes sa pozrieme na to, ako sa dá technológia Shoutcast využiť na vysielanie videa z webkamery.


Čo budeme potrebovať ?

V prvom rade potrebujeme akúkoľvek webkameru. Ich ceny klesli na pomerne príjemnú úroveň, a tak sa dnes dá solídna webkamera zohnať za necelých 500 Sk. Ďalej budete potrebovať software NSV tools. Ide o capturingový software priamo od firmy Nullsoft, ktorý sníma obraz vašej webkamery a prevádza ho do streamovacieho NSV formátu. Ďalej si zo stránok www.shoutcast.com stiahnete Shoutcast server. Odporúčam verziu s grafickým rozhraním (GUI). Ak nie ste majiteľmi pevnej IP adresy, nezúfajte. Vašu situáciu zachráni služba NO-IP.com, ktorá za pomoci Dynamic update klienta simuluje pevnú IP po zadaní patričných parametrov v nastaveniach účtu tejto služby.

Nastavenie NSV Tools

Teraz sa pozrieme na nastavenie samotných NSV tools. Z nich vám pre samotné vysielanie bude stačiť nastaviť programček NSV Live Capture. V menu File vyberiete položku Set Capture Destination. V našom prípade vyberiete ako destination položku Shoutcast host. Parametre Shoutcast Server, Port a Password musia byť zhodné s nastaveniami Shoutcast servera, ale o nich si povieme neskôr. Ďalej je potrebné nastaviť kodek videa a audia. To sa deje v menu NSV a v položke Config. Všetky parametre odporúčam ponechať nedotknuté, avšak obraz je dobré zmenšiť na 320x240 bodov. V prípade potreby možno zvuk prepnúť do Mono módu.



Nastavenie Shoutcast Servera

Teraz ešte treba nastaviť Shoutcast server. V prípade, že je váš PC za routerom, nevyhnutné je otvoriť aspoň jeden port. Pre istotu v TCP aj v UDP protokole. Ja osobne mám nastavený port 9000. Nasledovne si v Notepad otvoríte súbor sc_srv.ini, ktorý sa nachádza v adresári Shoutcast servera. Ako prvé nastavíte položky Password a Admin Password na vami zvolené heslo. Potom na port, ktorý si zvolíte, v našom prípade na spomínaný port 9000, nastavíte parametre RealayPort a PortBase. Ak ste všetko nastavili správne, po spustení servera a zadaní adresy http://localhost:cislo portu by sa vám mala zobraziť stránka Shoutcast servera.

Nastavenie služby NO-IP.com

Ak nie ste majiteľmi pevnej IP adresy, prichádza na rad vynikajúca služba No-IP.com. Po zaregistrovaní v službe kliknete na položku Add, kde sa objaví formulár, ktorý vyplníte a určíte v ňom, aby služba No-IP.com presmerovávala váš štandardný port 80 na iný vami nadefinovaný port, napr. už spomínaný port 9000. Potom už len stačí spustiť NO-IP klienta, zadať prihlasovacie údaje a o simuláciu pevnej IP máte postarané.

Vysielame

Ak máte všetky potrebné veci nakonfigurované, spustíte už len Shotucast server a v programe NSV Live Capture a menu Capture vyberiete možnosť Start Capture. Odporúčam nastaviť len capturovanie Videa bez audio stopy. Video tak bude plynulejšie. Potom stačí už len kamarátov požiadať o to, aby si vo Winamp otvorili link, napr. http://nieco.no-ip.info/listen.pls, a ak vás vidia live, máte vyhrané.

Osobný dojem

Aké sú moje osobné dojmy? Musím povedať, že som príjemne prekvapený. Plynulosť videa pri pozeraní je relatívne dobrá. Pri dodržaní veľkosti 320x240 a bez snímania zvuku je video celkom plynulé. Plynulosť videa závisí samozrejme aj od rýchlosti vášho pripojenia. Teda logicky -- čím máte pripojenie rýchlejšie, tým bude prenos plynulejší. NSV Live capture si z vašej RAM požičia 16MB, ale keď uvážite, že ide o video, nie je to až tak veľa. Osobne som s touto technológiou veľmi spokojný a tu vám prinášam pár príkladov vysielania vo formáte NSV.

Pár príkladov NSV technológie v praxi

Fusion TV hudobná stanica s Chicaga http://66.98.166.51:8035.stream.nsv
POP-radio.de bláznivá nemecká stanica http://80.237.211.101:8020.stream.nsv

Linky je potrebné otvárať priamoo v prehrávači Winamp

NSV tools download
Shoutcast server download

Homepage autora článku

Neprehliadnite: