Wimax - prehľad a novinky

Michal Kyžňanský  /  11. 07. 2005, 00:00

Technológia Wimax rozvírila hladinu už dávnejšie. Jedným z dôvodov je jej obrovský dosah, ktorý môže byť až okolo 50 km a to s rýchlosťou až 70 Mb/s. V článku sa dozviete tie najdôležitejšie novinky v jej vývoji.

Wimax je prevratná vysokorýchlostná bezdrôtová technológia. Táto technológia vzbudila veľký záujem a rozvírila hladinu na trhu s alternatívnym internetom. Zaujímavou novinkou je štandard, ktorý bude táto technológia používať a to IEEE 802.16.

Tento štandard definuje dve rozpätia frekvencií, ktoré táto technológia používa. Frekvencie 10 až 66 GHz vyžadujú priamu viditeľnosť, ale frekvencie 2 - 11 GHz ju nevyžadujú. Wimax je zaujímavý hlavne pre jeho možnosť pripojiť aj odľahlejšie oblasti a dediny bez DSL prípojok a to dokonca až spomínanou rýchlosťou 70 Mb/s. Bežnému používateľovi by sa táto technológia mohla dostať do rúk už v roku 2006. Spoločnosť Intel uviedla prvý čip Wimax pod kódovým označením Rosedale už 18. 4. 2005. Technológii Wimax sa začalo naplno venovať už 12 výrobcov hardwaru. Koncové zariadenie s kompletnou výbavou zatiaľ vychádza okolo 200 dolárov, teda asi 6400 Sk.

Wimax prináša niekoľko podstatných výhod oproti Wi-Fi. Dosah Wi-Fi maximálne 10 km bol u Wimaxu zvýšený až na 50 km, avšak bez nutnosti viditeľnosti druhého uzlu. Toto zabezpečuje nová technológia NLOS - Non Line of Sight, teda signál sa šíri všetkými smermi a prechádza cez všetko čo mu stojí v ceste bez akejkoľvek jeho degenerácie. Maximálna rýchlosť Wi-Fi je 54 Mb/s a u Wimaxu je to, ako som spomínal, 70 Mb/s. Stabilita Wimaxu bude siahať po rýchlosť 150 km/h. Wimax používa prístupovú metódu TDM/TDMA, čo výrazne zvyšuje efektivitu využitia kanálov pre užívateľa a priepustnosť dát.

Nevýhodou, ako je to už u bezdrôtových sietí zvykom, je slabá odolnosť voči rušeniu. Ale vďaka veľkému dosahu sa dá táto nevýhoda odstrániť. Napríklad umiestnením oveľa menšieho počtu prístupových bodov k internetu. Cenová dostupnosť tiež nie je zanedbateľným faktorom. Očakáva sa, že osloví aj menšie firmy a prinesie aj vytúžené zvýšenie penetrácie internetu aj na vidieku. Spoločnosti ako Nokia sa už zaujímajú o túto technológiu a v priebehu pár rokov sa môžeme dočkať jej integrácie do mobilov, kde nahradí EDGE prenos dát.

Zdroje: http://www.damovo.cz, http://www.zive.cz, http://www.intel.com

Neprehliadnite: