EP: Kontroverzná smernica o softvérových patentoch bola zamietnutá

Tlačový servis  /  07. 07. 2005, 20:55

Parlament dnes v rámci druhého čítania počas menovitého hlasovania počtom hlasov 648 za, 14 proti a 18 absencií ZAMIETOL text navrhovanej kontroverznej smernice (v minulosti už raz zamietnutej plénom EP a zaslanej späť Komisii na prepísanie), upravujúcej problematiku pravidiel v oblasti patentovania softvérových vynálezov.

Je to prvý krát v histórii, čo Európsky Parlament zamietol legislatívu prejednávanú v druhom čítaní v rámci postupu spolurozhodovania (co-decision procedure). Toto rozhodnutie znamená koniec celého legislatívneho postupu o tejto smernici, a teda jej definitívny pád.

Už počas včerajšej vášnivej rozpravy na túto tému poslanci z rôznych politických skupín indikovali, že možnosť jej zamietnutia prichádza do úvahy, aj keď ich pohnútky nevychádzali nevyhnutne z rovnakých pozícií.

Tesne pred hlasovaním samotný spravodajca Michel ROCARD (PSE, FR) požiadal o poslancov o zamietnutie správy nesúcej jeho meno. Jeho postoj vyplýval z presvedčenia mnohých, že je lepšie neprijať žiadnu smernicu, ako zlú smernicu a spôsob akým Rada a Komisia túto problematiku zvládla vyvolal v EP kolektívny odpor. Uviedol tiež, že nakoľko Európska komisia pri prepracovávaní návrhu smernice nedodržala určité zásady, čas na dohodu ešte nenastal.

Po hlasovaní sa k slovu prihlásil predseda najsilnejšej politickej skupiny Európskej ľudovej strany (kresťanských demokratov) a Európskych demokratov Hans-Gert POETTERING (PPE/DE, DE), ktorý uviedol, že Európska komisia by nie len mala, ale dokonca je povinná predložiť nový návrh.

Za ním vystúpila spolupredsedníčka Zelených Monica FRASSONI (Verts/ALE, IT), ktorá nesúhlasila so svojím predrečníkom. Podľa nej toto hlasovanie nemá byť vôbec chápané ako výzva Komisii na predloženie nového návrhu, ale naopak ako jeho jasné zamietnutie.

Priestor kvôli dôležitosti témy dostala aj prítomná Eurokomisárka Benita FERRERO-WALDNER. Podľa nej teraz nastala situácia, pri ktorej budú patenty naďalej posudzované na základe rôznych národných pravidiel národných patentových úradov a Európskeho patentového úradu, čo znamená aj naďalej nejednotné interpretácie. Ako počas včerajšej rozpravy uviedol Eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti Joaquín ALMUNIA, aj ona zopakovala, že Európska komisia prijala vopred stanovisko, v ktorom sa rozhodla v prípade zamietnutia navrhovanej legislatívy Parlamentom už nepredložiť ďalší nový návrh. Reagujúc na POETTERINGOVÉ slová však dodala, že v prípade výslovnej žiadosti Parlamentu o takýto krok sa Komisia chopí výzvy a na základe komunikácie s výbormi EP nový, nesektorový návrh zaoberajúci sa touto problematikou.

Živá diskusia medzi Európskymi inštitúciami a odborníkmi z oblasti informačných technológií o tejto problematike prebiehala už od roku 2001. Počas nej jedna strana (malé a stredné podniky) argumentovala tým, že softvér ako taký by nemal byť patentovateľný. Keďže ide o matematické vzorce a tie nemožno patentovať, postačuje podľa nich v tejto oblasti existujúca ochrana autorským právom. Oponenti (veľké firmy) naopak argumentovali tým, že patentovanie softvéru je potrebné, aby sa ochránili Európske vynálezy pred ich "kradnutím" a patentovaním firmami napr. z USA, Japonska, ktoré by ich potom spätne predávali do Európy.

Návrh Európskej komisie aj Spoločná pozícia Rady sa prikláňali k postoju veľkých firiem. Výbor EP pre právne záležitosti, ktorý sa touto problematikou zaoberal, vo svojom hlasovaní tiež hlasoval za Spoločnú pozíciu Rady. Prehlasoval tak dokonca aj pozmeňujúce návrhy samotného spravodajcu správy Michela ROCARDA (PSE, FR) a rozhodol, že nie len počítačmi riadené vynálezy ako napr. mobilné telefóny, práčky, brzdové systémy ABS, fotoaparáty, DVD prehrávače, vysávače, atď. budú všetky spadať pod ochranu patentového práva, ale že táto právna ochrana má byť rozšírená aj na samotné počítačové programy. Podmienka, ktorú v tejto súvislosti odhlasovali bola, že budú použité v kontexte realizácie spomínaných vynálezov a budú predstavovať nový technologický príspevok pre nasledujúce vynálezy v danom odvetví.

Rozhodnutie výboru, v ktorom jeho členovia zamietli väčšinu z vyše 250 vo výbore navrhnutých pozmeňujúcich návrhov, teda uvítali najmä veľké softvérové firmy, naopak, vyvolalo nesúhlas malých firiem a rozdelilo europoslancov aj v rámci jednotlivých politických skupín. To znamenalo, že text, o ktorom sa dnes v pléne hlasovalo, bol plénu predložený v takmer nezmenenej podobe, v akej bol navrhnutý Radou v rámci tzv. Spoločnej pozície zo 7.marca 2005. Poslanci však do pléna znovu predložili ďalších 178 pozmeňujúcich návrhov, o ktorých sa malo hlasovať. K tomuto scenáru však nedošlo z jedného dôvodu - hlasovanie o zamietnutí Spoločnej pozície Rady sa podľa rokovacieho poriadku EP muselo uskutočniť ešte pred hlasovaním o akomkoľvek z navrhnutých pozmeňujúcich návrhov, a preto boli politické skupiny nútené zvážiť, akú šancu na úspech majú nimi navrhnuté dodatky.

Ďalšie súvislosti problematiky:

Veľké firmy požadovali prijatie pravidiel, na základe ktorých by aj softvér prítomný v rôznych technológiách, slúžiaci na ich riadenie, mohol byť patentovateľný, argumentujúc, že takýto krok nielen ochráni európske vynálezy pred konkurenciou z USA, ale aj podporí investície do výskumu.

Naopak, malé firmy pôsobiace v oblasti informačných technológií chceli, aby sa patenty vzťahovali len na samotné vynálezy, a nie na softvéry v nich zahrnuté. Vyslovili obavy, že zahrnutie počítačových programov pod pôsobnosť smernice bude znamenať možnosť rozšírenia patentu na doteraz voľne dostupné počítačové programy, čo znemožní ich využívanie ostatnými užívateľmi a zvýši aj náklady na výrobu ich produktov.


Krátky prehľad názorov prednesených počas diskusie v pléne EP 5.júla 2005:

Spravodajca Michel ROCARD (PSE, FR):

Hovoril o diskusiách k tejto téme ako o "bitke v Parlamente". Podľa neho je nutné prijatie pozmeňujúcich návrhov, ktoré by ochránili malé firmy pred veľkými firmami, pretože tie by ich patentovaním softvéru mohli zničiť. Ako uviedol, keď vznikali prvé softvéry, nikto si nemyslel, že by sa mali patentovať. Ochrana autorskými právami podľa neho úplne postačí. Spomenul 2,5 miliónov informatikov ročne, ktorí musia obstáť a udržať sa na trhu, a to je podľa neho možné len na báze slobodného prístupu na trh.

Eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti Joaquín ALMUNIA:

Povedal, že nesúhlasí s tým, čo hovoril spravodajca ROCARD a uviedol, že Európska Komisia podporuje spoločnú pozíciu Rady. Podľa neho je EK schopná rešpektovať také pozmeňujúce návrhy, ktoré čosi vylepšujú, no nesúhlasí so zásadným pozmenením Spoločnej pozície ako takej. Tiež povedal, že ak sa Parlament rozhodne zamietnuť spoločnú pozíciu, Komisia nepredloží ďalší nový návrh.

Piia-Noora KAUPPI (PPE/DE, FI), hovoriaca v mene skupiny Európskej ľudovej strany (kresťanských demokratov) a Európskych demokratov (PPE-DE):

Vyzvala poslancov aby podporili umiernené pozmeňujúce návrhy, ktoré sa usilujú o zúženie pôsobnosti smernice tak, aby nedovoľovali patentovateľnosť samotného softvéru. Vyslovila tiež presvedčenie, že EP prijme pozmeňujúce návrhy tak, aby mohol byť návrh posunutý do zmierovacieho konanie medzi EP a Radou.

Maria BERGER (PSE, AT), hovoriaca v mene Socialistickej skupiny v EP:

Prevažná väčšina členov skupiny Európskych socialistov bude podporovať pozmeňujúce návrhy spravodajcu Michela ROCARDA. To znamená, že Socialisti podporujú značnú zmenu tzv. spoločnej pozície prijatej Radou, s cieľom zabrániť patentovaniu akéhokoľvek softvéru. Podľa jej názoru je právna istota a Európsky patentový systém dôležitejší než navrhovaná smernica.

Spomenula tiež "veľký, až neznesiteľný lobbing", ktorému boli podľa jej slov poslanci v posledných dňoch vystavení.

Toine MANDERS (ADLE, NL), hovoriaci v mene Aliancie liberálov a demokratov za Európu:

Vyslovil presvedčenie, že sa poslanci v tejto skupine pridajú k jeho návrhu smernicu zamietnuť.

Evelin LICHTENBERGER (Verts/ALE, AT), hovoriaca v mene Skupiny zelených/Európskej slobodnej aliancie:

Zelení sú podľa jej slov striktne proti Spoločnej pozícii Rady a podporujú pozmeňujúce návrhy spravodajcu ROCARDA. Podporujú tiež inováciu a chcú, aby malé a stredné podniky mali možnosť voľne súťažiť na trhu a to podľa nej nebude možné, ak EP odsúhlasí Spoločnú pozíciu Rady.

Ilda FIGUEIREDO (GUE/NGL, PT), hovoriaca za Konfederatívnu skupinu Európskej zjednotenej ľavice/Nordickej zelenej ľavice:

Spoločná pozícia Rady z marca 2005 je podľa nej rovnako neakceptovateľná, ako samotný návrh Európskej Komisie z februára 2002. Spoločnú pozíciu Rady preto GUE/NGL odmieta. Podľa nej nie je rozumné uzákoniť, aby tí, čo vedia sadnúť za počítač a vytvoriť program boli smernicou vo svojej činnosti obmedzovaní. To by podľa bolo podľa jej slov útokom na intelektuálnu slobodu, z ktorého by profitovali len firmy typu Microsoft, ktoré by získali monopol.


Thomas Harold WISE (IND/DEM, UK), rečniaci za Skupinu nezávislosť/demokracia:

Kritizoval ROCARDOVE pozmeňujúce návrhy, ktoré podľa neho neriešia situáciu, hoci on samotný je podľa jeho slov proti patentovaniu softvéru. Vyslovil, že bude hlasovať proti smernici, lebo je "hlúpou odpoveďou na problémy, ktoré má riešiť".

Brian CROWLEY (UEN, IE) za Skupinu Únie za Európu národov:

Rozprava je podľa neho odtrhnutá od reality. Ak sa smernica neprijme, vývojári z USA a Japonska budú podľa neho patentovať to, čo informatici v Európe vymyslia, a budú im to následné spätne predávať za veľké peniaze. Vyzval poslancov na zamyslenie sa a informoval o tom, že on bude hlasovať za patentovanie softvéru. Taktiež spomenul, že podľa jeho informácií nie všetky malé a stredné podniky sú proti navrhovanej smernici.

Bruno GOLLNISCH (NI, FR) zo Skupiny nezávislých poslancov:

Patentovateľnosť softvéru je podľa neho zložitou otázkou, ktorej podstatu prirovnal k hudbe, kde sa autorské práva vzťahujú na celú partitúru, a nie na jednotlivé noty. Preto treba podľa neho Spoločnú pozíciu Rady zamietnuť, pretože v opačnom prípade sa zabije inovatívnosť malých podnikov.

Sergej KOZLÍK (NI, SK):

Povedal, že prijatie smernice by malo byť možné jedine v prípade, že sa urobí jasná rozlišovacia hranica medzi "patentovateľnými" a "nepatentovateľnými" softvérmi, aby sa zabránilo patentovaniu banálnych počítačových operácií. Preto je podľa neho potrebné prijať pozmeňujúce návrhy zaoberajúce sa týmto rozlíšením pojmov. "V opačnom prípade nie je možné navrhovaný text smernice podporiť," uzavrel svoj príspevok tento slovenský europoslanec.


Zdroj: tlačová správa

Neprehliadnite: