Z archívu: Budúcnosť Internetu na Slovensku

Filip Valašek  /  17. 06. 2006, 00:00

Mnoho ľudí v dnešnej dobe premýšľa, ako sa pripojiť na sieť Internet. Každý má pri tom v hlave dva ukazovatele: cena a kvalita. Poďme sa bližšie pozrieť na to, čo nás môže čakať v budúcnosti.

Každý z Vás určite rozmýšľa, ako sa najlepšie a čo najlacnejšie pripojiť na Internet. Nedáva Vám to veľakrát ani spávať? Prebúdzate sa v noci spotení a tŕpnete, či Vám pôjde terajšie pripojenie, keď to ráno zapnete? Čakáte na otvorenie jednej jednoduchej stránky viac ako minútu? Áno? Gratulujem, žijete v prekrásnej krajine v srdci Európy s menom Slovensko.

Aj keď to všetko znie pesimisticky, pokúsim sa opísať aspoň niektoré technológie, ktoré podľa mňa môžu u nás situáciu zmeniť.

Hovoriť o budúcnosti je vždy ťažké. A ešte ťažšie je to v oblasti informačných technológií. Kedysi si všetci mysleli, že ATM je práve tá technológia, ktorá spojí „svet počítačov“ a „svet spojov“. Bol to veľký omyl. Tak isto si aj ja môžem dnes myslieť o niečom, že je to perspektívne, ale nebude. Tak aspoň poviem, čo môžeme u nás čakať a sám čitateľ si bude môcť urobiť obraz o lepších zajtrajškoch.

Bezdrôtové pripojenie (WiFi)
Tu nás asi už nič prevratné nečaká. Vo veľkých mestách sú voľné pásma už prakticky nepoužiteľné z dôvodu obrovského rušenia. Na vidieku by snáď táto technológia mohla byť využívaná, no záleží to hlavne od ochoty poskytovateľov, podnikať v týchto lokalitách, lebo omnoho jednoduchšie aj z pohľadu nákladov je zapojiť jeden činžiak ako jeden rodinný dom.

Aj keď nevylučujem, že šikovnejší provideri sú schopní zabezpečiť kvalitné služby, je veľké množstvo takých, ktorí nemajú často potrebné vedomosti. Z globálneho pohľadu majú prínos snáď len v znižovaní cien na trhu, no o zvyšovanie rozsahu ponuky určite nejde.

Káblový Internet
Spoločnosti poskytujúce služby káblovej televízie poskytujú internet cez svoje káble zatiaľ iba krátku dobu a iba v niektorých mestách. Ide o hybridné opticko-koaxiálne siete. Jadro siete je postavené ako optická sieť a na jeden optický uzol sa pripája určitý počet účastníkov koaxiálnym káblom.

Momentálne je prenosová kapacita týchto káblov využitá iba minimálne a navyše je ju možné zvyšovať konvertovaním niektorých už vyťažených koaxiálov na optické vlákna. Ďalej je možné používať lepší protokol prenosu dát po kábli, čo spôsobí tiež zvýšenie prenosových rýchlostí.

Táto technológia má ešte dosť veľkú budúcnosť, ale iba tam, kde je momentálne káblová televízia. Ide teda zasa iba o mestá, kde sa budovanie oplatilo. Pre tých, ktorí považujú koaxiálne káble za niečo z doby kamennej, len môžem ukázať ako príklad tento článok.

DSL
Tu je situácia dosť zložitá. Vlastníkom sietí je Slovak Telecom a tomu sa už dlhú dobu nechce svoje siete uvolniť pre ostatných operátorov. Ten krok nastane, lebo je nutný, ale nikto nevráti späť čas a vývoj v oblasti. DSL bude u nás asi dosť oneskorený oproti ostatným krajinám sveta.

DSL má jednu obrovskú výhodu. Všade tam, kde je telefón, je aspoň nejaká nádej, že bude raz iný internet ako dial-up.

Bezdrôtové pripojenie (FWA)
S cieľom vytvoriť prostredie pre súťaživosť v oblasti poskytovania dátových služieb, vyhlásil Telekomunikačný úrad SR výberové konanie na povolenia v pásme 3,5 GHz. Povolenie bude pridelené štyrom spoločnostiam a tie budú môcť pripájať koncových používateľov.

Budovanie takejto siete si nevyžaduje také veľké náklady ako na stavbu napríklad optických sietí a preto je tu perspektíva rýchleho rozrastania. Firmy, ktoré sa o povolenie uchádzajú sa netaja tým, že do konca roka 2005 by chceli začať poskytovať pripojenie pre ľudí vo všetkých krajských mestách. Ak budú ceny prijateľné, tak pre také obrovské spoločnosti nebude problém absolútne vytlačiť poskytovateľov WiFi pripojenia z miest. Tiež sa samozrejme chcú orientovať na vidiek, kde by chceli preniknúť a pomôcť tam v penetrácii Internetu.

Ide o spôsob pripojenia veľmi podobný ako WiFi, ale s jedným obrovským rozdielom. Nebude tu žiadne rušenie, pretože každý z „výhercov“ súťaže dostane pridelené frekvencie. Veľkou a asi najväčšou výhodou oproti ostatným spôsobom pripojenia je mobilita.

Optické siete
Mnoho svetových metropol buduje optické siete a má ich aj vybudované. Na Slovensku sa takáto výstavba určite plánuje. Nebude to však také ľahké, lebo optické siete sú úžasne drahé a ešte asi potrvá pár rokov, kým sa objaví nejaké mesto s vlastnou optickou infraštruktúrou pre občanov. A okrem toho optika málokedy slúži priamo na pripájanie koncových používateľov. Takzvaná posledná míľa je väčšinou zabezpečená menej nákladným spôsobom.

Z tohto pohľadu musia iniciatívu prevziať mestá a podporovať rozvoj. Len pokiaľ sa odhodlajú postaviť sieť z vlastných finančných zdrojov, tak si budú musieť veľmi dobre premyslieť, čo bude po tých vláknach lietať. Aby to neskončilo pri telefonovaní a surfovaní po Internete v rámci mestských inštitúcií.

Združenie Partnerstvá pre prosperitu sa snaží v tomto smere niečo podnikať, ale mám taký pocit, že ich rady nepadajú na úrodnú pôdu. Rád by som sa mýlil.

Záver...

Ako je vidieť oblasť sietí je nesmierne rozsiahla. Snažil som sa o taký jemný úvod. Podrobnejšie si snáď o jednotlivých technológiách popíšeme neskôr. Kto alebo čo zvíťazí, to ukáže čas. Bude to určite záležať od prístupu jednotlivých spoločností. A tiež od Telekomunikačného úradu, ako sa bude správať. Najlepšie by bolo, keby si každý človek mohol zriadiť bezpečný, kvalitný a lacný prístup do sveta informácií a služieb. Nezostáva nám nič iné, len dúfať, že sa tak stane. A hlavne, čo najskôr.

Neprehliadnite: