Kompletná úprava Mirandy

Ján Janetka  /  17. 06. 2005, 00:00

Miranda je klient určený na kecanie po internete snáď všetkými sieťami na to určenými. Zvláda icq, msn, yahoo, aim, irc, skype a veľa iných protokolov. V článku sa zameriame na prispôsobenie Mirandy predovšetkým čo sa týka vzhľadu, na záver si spomenieme ale aj zopár praktických pluginov pri samotnom používaní.

Budeme potrebovať nasledujúce ingrediencie:

- Miranda 0.4.1 rc1 Jej najnovší build (verziu) vždy nájdete na http://blog.miranda-im.org/. Radšej sťahujte zip verziu. Rozbaľte ho do adresára c:/program files/miranda/. Potom ešte stiahneme najnovšiu icq.dll knižnicu a to konkrétne verziu 3.5.2 stable. Icq.dll po rozbalení skopírujeme do adresára /miranda/plugins.

Potom pustíme Mirandu po prvýkrát, pomenujeme profil a prihlásime sa do siete icq. Nemá zmysel otáľať a rovno stiahneme nasledujúce pluginy:

- Clist nicer
- IEView
- TabSRMM (odkazy na stiahnutie sú na vrchu stránky)
- TweakUI

Vypnite Mirandu, všetko rozbalené skopírujte do položky /miranda/plugins a vymažte SRMM.dll a clist_classic.dll. Rozbalený IEview skopírujte rovno do adresára /miranda/ . Z tabsrmm (umožňuje používať panely pri písaní s viac užívateľmi) skopírujte tabsrmm.dll a tabsrmm_icons.dll. Zapnite Mirandu, choďte do nastavení > plugins a skontrolujte či máte povolené všetky pluginy, čo sme práve pridali. A to ľahké máme za sebou :)

V plugins > TweakUI nastavte No border a Make main windows transparent, but let contacts opaque na nie. V Message Sessions > Message Windows > Message log > Use IEView as default message log a Show icons nastavte na áno.

Stiahnite si hneď nejaký template (šablónu), na miranda-im.org je ich síce iba 43, ale myslím si, že si aj tak vyberie každý. Pre ukážku som si vybral Tweety's IEView template 1.0. Svoj výber stiahnite a rozbaľte ho do adresára miranda/templates.

Choďte do Message Sessions > IEView plugin > Use external CSS file, ktorý povoľte. Vedľa prvého boxu kliknite na tlačítko s troma bodkami a zvoľte cestu k .css šablone, ktorú ste si stiahli. Bude v priečinku /miranda/templates/názov_šablony/. V mojom prípade je to c:\program files\miranda\templates\tweety\tweety.silver-green-blue-small.css. V záložke Templates povoľte Use template-based html builder a aj do Template Library aj RTL template dajte rovnakú cestu k .ivt súboru, v mojom prípade cestu k tweety.silver-green-blue-small.ivt (css a rtl musíte mať samozrejme rovnaké ) .

Následne na to zaškrtnite:
- Show nicknames, show time, show seconds, Use message grouping
- (ľavý panel) Show status changes.

Teraz budú Vaše rozhovory vyzerať takto:

miranda message window

Teraz stiahnite nejaký Nicer Contact List , mne osobne sa zapáčil dr0pi box 1.0. Rozbaľte ho priamo do adresára /miranda/ a v nastaveniach choďte do List Background+, dajte Import a označte ho.

Výsledok bude vyzerať takto:

Ešte je možnosť použiť glass.clist. Ten spraví kontakt list naopak priehľadný, takže ak máte k okrajom jednofarebné pozadie, je tu veľká šanca že kontakt list nadobudne dojem priehľadnosti. Je to pekný efekt, ale záleží dosť od pozadia na ploche. Keby ste teraz dali ok, budete sa už môcť kochať nádhernou Mirandou, ale ešte sme neskončili.

V Events > Smileyes – Enable smileys replacement zaškrtnite, či chcete používať smajlíkov, ja osobne dávam nie. V Contact List > Windows - Automatically resize windows to height of list zvoľte áno a nastavte na max 95%. Show title bar nastavte na nie.

V Contact List > List – Hide vertical scroll bar dajte áno, to spôsobí že sa Vám nebude ukazovať lišta na posúvanie po kontakt liste, aj keď budete mať viac ľudí ako sa zmestí na 95% obrazovky. V zozname sa budete môcť posúvať pomocou posuvného kolieska myši.

V Network > icq > Notify me when a message delivery has failed zvoľte nie (toto je veľmi užitočná funkcia, pokiaľ Vám napr. odosiela správu dlhšiu dobu, napr. kvôli slabšiemu pripojeniu, tak vďaka tomuto sa to u Vás bude tváriť, že správa už je odoslaná a vy zatiaľ môžete písať ďalšiu) a hodnotu send keep-alives nastavte na áno. Hotovo, už len vypnúť, zapnúť a upravená Miranda je na svete Ešte keď si s niekým píšete, tak hore odškrtnite Menu bar.





Ďalšie užitočné pluginy, ktoré by nikde nemali chýbať sú: 

History ++ - Lepší prehľad v historií, ľahký export histórie do html, či txt súboru. 

SecureIM - Šifrované správy cez mirandu, plugin musia mať nainštalovaný obidve osoby.

KeepStatus - Ak mávate výpadky internetu, alebo vysoké pingy (a v ich dôsledku vám občas vypadáva icq, msn, či iné protokoly) je tento plugin úžasnou pomôckou, ako náhle ste odpojený, pokúša sa pripojiť späť, nastavuje sa v Plugins > KeepStatus.

SpamFilter -  Často krát sa stretávame so spam správami (tzv. spim) na icq, niekto neznámi sa vám ozve a v texte je len jedna adresa alebo pár slov, aj toto však stačí, aby vás vyrušil pri práci. Na to je tento plugin, ktorý podľa presných pravidiel takéto osoby rovno maže a správy od nich ignoruje.

Ďalej je už čisto len na Vás čo spravíte, možnosti v menu sú veľké, ďalšie pluginy si môžte posťahovať z http://miranda-im.org/download/index.php?action=display&id=1 (celkovo 437 pluginov) Na záver si ešte môžete stiahnuť iné ikonky z http://miranda-im.org/download/index.php?action=display&id=35. Tie sa potom nahrávajú cez Contact List > Icons > Load icon set.

Pripomienky smerujte do komentárov pod článkom, ďakujem.

Neprehliadnite: