Hlasové ovládanie prehliadača Opera

Miško Kyžko  /  16. 06. 2005, 00:00

Svetlo sveta uzrela nová verzia Opery 8. Z množstva nových vylepšení však najviac zaujme funkcia hlasového ovládania. V článku nájdete jej nastavenie a bližší popis jej využitia. Nechýbajú ani presné hlasové pokyny. Viac sa dozviete v článku.

Opera - prehliadač, ktorý sa intenzívne zapája do boja s konkurenciou, prišiel so zaujímavou novinkou. Je ňou hlasové ovládanie, ktorým sa dá ovládať otváranie nového okna až po vypnutie programu, či čítanie textu. Opera vystupuje z radu aj tým, že má vlastné jadro Presto, odborníci však považujú za najlepšie jadro Gecko, ktoré používa napríklad prehliadač Firefox. Vykresľovanie stránok je dosť rýchle a poteší aj podpora wapu. Spúšťanie prehliadača je tiež pomerne rýchle.  Vylepšené boli funkcie Sessions - ukladanie celej kolekcie stránok do jedného súboru a Mouse gestures - pri špeciálnych "gestách" s myškou sa rýchlo dostanete k predvoleným funkciam. Samozrejmosťou sú osvedčené funkcie z predchádzajúcich verzí. Ale späť k hlasovému ovládaniu.

Nastavenie hlasového ovládania je nasledovné:

Klepnite si na Tools/Preferences/Advanced.... Tam vyberte položku Voice a začiarknite Enable voice controlled browsing. Budete požiadaný o súhlas na stiahnutie cca 10MB balíka, ktorý obsahuje súbory k tomu potrebné. Ďalej je veľmi vhodné nastaviť v Talk key mode ->Press key,then talk. Je to najlepšie nastavenie, lebo pri ručnom vypnutí a zapnutí je výsoké percento neporozumenia hlasu :) 

nastavenia hlasoveho ovladania Opery

Ak teda máte mikrofón, môžete vyskúšať túto novú hračku:) Napr. nastavíme si tlačítko na spustenie hlasového ovládania Insert. Stlačíme ho a už len stačí povedať napr. "Opera new page". Pred každým príkazom je nutné vysloviť formulku "Opera". Funkcia "Opera Clipboard content" prečíta celý obsah stránky. Výslovnosť angličtiny je dosť kvalitná. Hlasové ovládanie sa dá využiť aj na zlepšovanie vlastnej výslovnosti alebo len pokojné počúvanie, keď vás bolia oči. Kompletný zoznam všetkých príkazov nájdete tu.

Jedno upozornenie. Treba sa snažiť o dobrú a zreteľnú výslovnosť, inak by mohli nastať problémy a
vy sa nájdete ako kričíte do mikrofónu slovenské vyhrážky:) Nevýhodou sú trošku pomalé reakcie na príkazy. Avšak spolu s headsetom može ísť o dobrú kombináciu a čiastočné uvoľnenie rúk.

Zdroje: www.opera.com
http://help.opera.com

Neprehliadnite: