Kontrolujeme internetové pripojenie – Primedius Personal Firewall

Július Pastierik  /  08. 06. 2005, 00:00

Viacerí používatelia mnohokrát nepotrebujú zložitý firewall ale plne im postačí jednoduchý nástroj, pomocou ktorého dokážu riadiť, ktoré programy sa môžu alebo nemôžu pripojiť na internet.

Mnohí sa už iste viac krát zamysleli nad tým, ktoré programy sa automaticky pripájajú na internet bez nášho vedomia. Nemusí ísť pritom iba o vírusy alebo spyware, ale aj o iné – bežné aplikácie. Mnohokrát by sme boli až nepríjemne prekvapení, koľko ich vlastne je. Aby sme si zaistili správu nad nimi, potrebujeme k tomu nejaký vhodný a primerane jednoduchý nástroj. 



Predstavovaný program Primedius Personal Firewall nás v tomto smere dosť dobre uspokojí. Po jeho nainštalovaní a spustení musíme nastaviť, či sa má automaticky spúšťať spolu so štartom systému. Aj keď sa na internet pripájate iba v obmedzený čas, doporučujem túto možnosť použiť. Takto totiž môžeme odchytať najväčší počet programov, ktoré sa pokúšajú o pripojenie na internet bez nášho vedomia. Program zaberá v pamäti cca 9,5MB a záleží len na konfigurácii nášho počítača, či nás bude oberať o veľa systémových prostriedkov. 



Teraz nasleduje najdôležitejšia činnosť – naučiť program rozpoznávať jednotlivé aplikácie. Aby sme nemuseli čakať až na vlastný pokus príslušného programu o internetové pripojenie, môžeme si pre niektoré aplikácie, ako napr. e-mailového klienta či internetový prehliadač vopred nastaviť povolenie alebo zakázanie prístupu na internet. Ostatné už musíme ponechať až na vlastné pokusy jednotlivých programov. Okrem tejto kontroly nám Primedius Personal Firewall navyše ponúka možnosť blokovania vyskakujúcich okien Messengera. 



Freeware verzia tohto firewallu je distribuovaná ako „Lite“. O tomto čom sa ľahko presvedčíme na záložke pokročilých nastavení, kde sme informovaní o tom, že vo freeware verzii nemôžeme nastavovať také parametre internetovej ochrany, ako sú IP adresy, porty či protokoly. Ako sme však už uviedli v úvode, tento firewall je vhodný na rozpoznávanie programov, ktoré sa pokúšajú o automatické pripojenie na internet a preto sme vlastne takúto možnosť ani vopred nepožadovali – na to sú určené iné, komplexnejšie riešené firewally. O niektorých freeware programoch, ktoré to umožňujú si budeme hovoriť až niekedy nabudúce.

Internet: http://www.primedius.com/PersonalFirewall.htm
Download: http://www.primedius.com/PrimediusFirewallLite.exe

Neprehliadnite: