TU SR: Prístup k účastníckemu vedeniu

Tlačový servis  /  07. 06. 2005, 13:08

Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) napriek dvom pokusom o novelizáciu zákona nemal do konca roku 2003 v kompetencii uložiť povinnosť uverejniť referenčnú ponuku uvoľneného prístupu k účastníckemu vedeniu, povinnosť poskytovať uvoľnený prístup k účastníckemu vedeniu a rovnako nemal v kompetencii stanoviť podmienky.

TÚ SR v zmysle zákona o elektronických komunikáciách (od 1.1. 2004) ukladá takúto povinnosť rozhodnutím významnému podniku na veľkoobchodnom trhu uvoľneného prístupu k účastníckemu vedeniu za účelom poskytovania širokopásmových a hlasových služieb. Čo referenčná ponuka obsahovať má a čo obsahovať nemá stanovuje zákon. Rozhodnutiu predchádzala analýza relevantného trhu, ktorú úrad vykonal v zákonnom termíne do 6 mesiacov http://www.teleoff.gov.sk/Sutaz/Analyza/uvol-pristup.html Európska komisia (EK) v tejto súvislosti nezaslala Slovenskej republike žiadne upozornenie.

TÚ SR vydal 8. marca 2005 rozhodnutie, ktorým určil spoločnosť Slovak Telecom (ST) ako významný podnik na veľkoobchodnom trhu uvoľneného prístupu k účastníckemu vedeniu (LLU) a zároveň jej uložil povinnosti, ktorých cieľom je podporiť efektívnu súťaž a rozvoj vnútorného trhu. Spoločnosť ST bude napr. povinná poskytovať uvoľnený prístup k účastníckemu vedeniu, uverejniť referenčnú ponuku uvoľneného prístupu k účastníckemu vedeniu, atď. Cieľom uložených povinností je podporiť efektívnu súťaž a rozvoj vnútorného trhu, t.j. zlepšiť podmienky na poskytovanie dátových služieb a verejnej telefónnej služby.

Rozhodnutiu predchádzala analýza relevantného trhu. TÚ SR počas analýzy, či je ST významný podnik musel vyhodnotiť 13 kritérií stanovených v zákone. K výsledkom analýzy sa vyjadrili dotknuté subjekty a na záver aj Európska komisia (EK). Úrad na základe výsledkov analýzy a vyjadrení EK začal správne konanie voči ST a následne vydal rozhodnutie http://www.teleoff.gov.sk/Press/2005/llu.html.

ST zákonom stanovenej v lehote podal proti rozhodnutiu opravný prostriedok – rozklad, rozhodnutie preto nie je právoplatné. TÚ SR na svojom rozhodnutí trvá, preto rozklad aj so svojim vyjadrením v zákonnom termíne do 30 dní postúpil predsedovi TÚ SR, ktorý ako správny orgán 2. stupňa o veci definitívne rozhodne.

Zdroj: tlačová správa

Neprehliadnite: