Predseda TÚ SR vymenoval výberovú komisiu pre FWA 3.5 GHz

Tlačový servis  /  27. 05. 2005, 00:00

V pondelok 23.5. 2005 predseda Telekomunikačného úradu SR (TÚ SR) vymenoval výberovú komisiu, ktorá určí poradie ponúk do výberového konania o pridelenie frekvencií na zriadenie a prevádzkovanie verejnej bezdrôtovej prístupovej siete (FWA) vo frekvenčnom pásme 3,5 GHz. Poradie, ktoré určí komisia bude pre úrad záväzné.

Členovia výberovej komisie v zmysle zákona odovzdali vyhlásenia o nezaujatosti a z rúk predsedu TÚ SR prevzali menovacie dekréty. TÚ SR písomne pozýva záujemcov o pridelenie frekvencií na odovzdanie neotvorených ponúk výberovej komisii, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 26.5. 2005 o 10,00 hodine.

TÚ SR pri príprave výzvy postupoval v súlade so zákonom o elektronických komunikáciách, pričom bol značne limitovaný niektorými jeho ustanoveniami. Snahou úradu bolo uľahčiť a zrýchliť proces vyhodnocovania ponúk. Určenie poradia žiadateľov bude závisieť hlavne od miery schopnosti žiadateľa prispieť prostredníctvom použitia danej frekvencie k otvorenému a funkčne konkurenčnému trhu s ohľadom na koncových užívateľov.

Prvé tri kritéria sú typu “K.O.” a vyradia žiadateľov nespĺňajúcich základné požiadavky vyhlásené úradom. Ďalšie tri kritériá boli implementované do 8 vzorcov s rozličnou bodovou váhou, ktoré uľahčia komisií výpočet celkového počtu z teoreticky možných 100 bodov. Až 50 % bodov môžu uchádzači získať za možnosť rozšírenia prístupu koncových užívateľov k telekomunikačným službám vyjadrených mierou rastu využívania FWA technológie pre hlasové a dátové služby firiem a rezidentov. Ďalších 20 % bodov je závislých od rýchlosti budovaním siete a zvyšok vzorcov vyjadruje stabilitu uchádzača na trhu. Celkový počet bodov môže byť ešte redukovaný v prípade, keď komisia zistí majetková prepojenie vyššie ako 50 % medzi niektorými žiadateľmi.

V niektorých médiách sa objavila nesprávna informácia, že jeden z uchádzačov - Slovenské rádiokomunikácie, s.r.o. sú dcérskou spoločnosťou Slovak Telecom, a.s. Nedorozumenie bolo pravdepodobne spôsobené podobnosťou s názvom Rádiokomunikácie o.z., ktoré patria spoločnosti Slovak Telecom, a.s. TÚ SR upozornil dotknuté médiá na chybu.

Výzva na predloženie ponúk - http://www.teleoff.gov.sk/Vyb.konania/Vyzva/2005/fwa.html
Odpovede na najčastejšie otázky - http://www.teleoff.gov.sk/FAQ/fwa.html
Mená záujemcov - http://www.teleoff.gov.sk/Press/2005/fwazaujem.html

Zdroj: tlačová správa

Neprehliadnite: