Programujeme v jazyku C# - Diel 26. - IDE I.

Michal Čižmár  /  26. 05. 2005, 00:00

IDE (Integrated Development Enviroment) znamená “vývojové prostredie“. V dvoch dieloch sa budem venovať dvom voľne dostupným vývojovým prostrediam. V tomto dieli sa budem venovať známemu SharpDeveloperu.

Druhým prostredím bude C# Builder od firmy Builder. Čo sa týka voľného šírenia programov, každý z týchto IDE má iné licenčné podmienky. SharpBuilder je šírený pod licenciou GPL a C# Builder je dostupný len pre osobné účely a edukačné

GPL (General Public License), je veľmi zaujímavý projekt. Prekvapivé je možno, že si za program a jeho šírenie môžete vypýtať peniaze, ale každému kupcovi musíte poskytnúť kód na vyžiadanie a dostáva tie isté práva na program, ako máte vy (samozrejme musíte k programu priložiť aj znenie GPL). SharpDevelop to rešpektuje a tak si môžete stiahnuť nielen inštalačku, ale aj zdrojové súbory. A znenie GPL si môžete prečítať priamo v programe (Menu->Help->GPL).

Ak ste natrafili na tento seriál len teraz, tak si SharpDevelop môžete stiahnuť na adrese:
http://www.sharpdevelop.net/OpenSource/SD/Download/ 

        Screen shot


>>Krátka história

Spočiatku programoval SharpDevelop len jeden človek : Mike Krüger. Páčila sa mu myšlienka .NET (vtedy len vo verzii Alfa) a neexistovalo žiadne vhodné IDE (VisualStudio sa len vyvíjalo). Od roku 2000 do dnes sa jadro vývojárov SharpDeveloperu rozrástlo.

>>Nastavovačky

Nebudem sa tu zaoberať už tým ako sa vytvára nový projekt. To bolo asi v druhom dieli. Nie je potrebné ani vysvetľovať, kde máte napr. kliknúť ak chcete nájsť posledné rozpracované projekty. Takže poďme rovno na Menu->Tools->Options

>>Šablóny pre základné štruktúry

Kliknite rovno až na Coding->Code Templates. Vidíte, že existujú už prednastavené šablóny napr. pre for. Stačí keď počas písania kódu stlačíte CTRL+J a ponúknu sa vám všetky šablóny. Nemusíte v nich listovať, stačí stlačiť len prvé písmeno mena šablóny. Podľa mojich skúseností musím povedať, že mi to znateľne šetrí čas.

Určite ste postrehli, že je možné pridať si vlastné šablóny. Ja mám napr. mám prednastavené (aj keď nie priamo šablóny pre zdrojový kód) rôzne oddeľovače ako napr. //------------

>>Klávesové skratky

Ak potrebujete niečo rýchlo naprogramovať, tak zbytočné presuny ruky medzi klávesnicou a myšou môžu trochu ubrať z času. Preto je dobré vedieť aspoň pár základných klávesových skratiek. Všetky klávesové skratky (podľa mňa je ich zatiaľ málo) pre SharpDevelop nájdete pod
Menu->Help->Help Topics->References->Shortcut Keys

CTRL+B
-> Hľadá druhý pár zátvorky. Kurzor, ale musíte mať na prvej pozícii za zátvorkou. Je použiteľný pre rôzne typy zátvoriek.

CTRL+/ ->
Ctrl plus lomítko vám zakomentuje/odkomentuje daný riadok alebo ak máte vyznačené tak aj celý blok zdrojového kódu.

CTRL + I ->
Odsadenie o nastavený počet miest. Používa sa napr. v cykle for. Kde funkcie vykonávané v tomto cykle sú odsadené od hlavičky cyklu o n-miest. Tu mi chýba napr. to aby táto klávesová skratka fungovala aj na bloku riadkov a mala aj spätnú verziu.

F8
-> Kompilovanie programu
F5 ->
Spustenie programu

>>Možnosti nastavenia vytváraného kódu

Všetko potrebné nájdeme v Menu->Project->Configuration->Debug/Release. V týchto nastaveniach si vlastne určíme aké parametre majú byť predávane kompilátoru.

Allow ‘unsafe’ code
-> Musíte povoliť ak v programe používate kód označený ako nezabezpečený. Takýto kód umožňuje rýchlejší prístup k premenným a rýchle spracovávanie za cenu nízkej bezpečnosti programu.

Main Class
-> Ak máte v projekte viacero tried, ktoré majú metódu Main(), môže si vybrať, z ktorej z týchto tried sa bude program zavádzať. Túto možnosť používam, keď vyvíjam program. Jedna metóda Main() napr. už obsahuje nastavené hodnoty vstupov. Druhé Main(), je štandardné a tieto vstupné parametre si zistí napr. od užívateľa.

Optimizing Code ->
Kompilátor sa pokúsi program preskupiť tak, že by sa mal vykonávať rýchlejšie ako ho naprogramoval programátor.

Vidíte, že Release a Debug majú rôzne nastavenia. Release sa používa, keď už je program odladený a ide sa používať. Debug, počas vývoja. Túto možnosť si volíte v hlavnom okne v pravo hore.

>>Ďalšie vlastnosti SharpDevelop-eru

Je to len výber z vlastností, ktoré ma ako programátora zaujímajú pri výber IDE:

+ Automatické dopĺňanie kódu
+ Ukazovanie parametrov funkcií aj keď majú rôzne preťažené verzie
- Slabá podpora vytvárania databáz
+ Podpora grafického programovania Windows Formulárov.
- Slabá previazanosť s nápoveďou MSDN.
+ Generovanie HTML dokumentácie
- Nie je možnosť krokovať program - to je veľké mínus. Integrovaný debugger nie je priamo v prostredí .NET a vyrobiť si vlastný nie je až taká “brnkačka“ :-)

>>Čo bude nabudúce?
Ako som už spomínal pozrieme sa na zúbok C#Builder-u.

>>Predchádzajúce diely
Programujeme v jazyku C# - Diel 25. - Šifrovanie I.
Programujeme v jazyku C# - Diel 24. - Súbory IV.
Programujeme v jazyku C# - Diel 23. - Súbory III.
Programujeme v jazyku C# - Diel 21. - Súbory I .


MICHAL Čižmár
micitn@orangemail.sk

Neprehliadnite: