Firefly – Vážna konkurencia Skype?

Branislav Rac  /  24. 05. 2005, 00:00

Firma Freshtel uviedla na trh program pre telefonovanie cez internet s názvom Firefly, ktorý sa snaží svojimi funkciami konkurovať programu Skype. Stratí Skype svoje vedúce postavenie v tejto oblasti IT, alebo nemá Firefly šancu uspieť v konkurenčnom boji? Ak chcete vedieť ako funguje Firefly prečítajte si nasledujúci článok.

Pri svojich potulkách internetom som narazil na stránky firmy Freshtel. Táto firma ponúka program veľmi podobný Skype s názvom Firefly, a tak som sa rozhodol, že ho vyskúšam a podelím sa s vami o svoje poznatky z používania tohto programu.

Inštalácia a registrácia

V prvom rade som si musel stiahnuť samotný program Firefly, ktorý sa inštaluje tak ako všetky aplikácie pod windows. Potom nasledoval proces registrácie. V prvom rade si bolo treba zvoliť jedno z osemmiestnych telefónnych čísiel, pretože Firefly funguje na princípe čísiel a nie nickov. Nasledovalo štandardné vyplnenie položiek vrátane e-mailu. Tu ma trocha zaskočilo, že stránky Freshtel-u odmietali odoslať konfirmačný mail na centrum.cz, ale na schránke na Yahoo bol e-mail takmer okamžite. Na e-mail som potom obdržal vygenerované heslo, ktoré sa zadáva pri prihlasovaní do siete Firefly. Žiaľ, nikde som nenašiel možnosť si heslo zmeniť. Neviem, či je chyba vo mne, alebo sa heslo skutočne meniť nedá. Po tom, čo som pretrpel dosť pomalý registračný proces, mohol som program začať používať.



Používanie programu

Používanie programu Firefly je veľmi jednoduché. Podobne ako pri Skype máte v hlavnom okne zoznam kontaktov. Po kliknutí na kontakt alebo po vyťukaní čísla na klávesnici programu sa uskutoční volanie dotyčnej osobe. Moje testovacie spojenie so zástupcom šéfredaktora dopadlo na výbornú. Zvuk bol celkom čistý bez vážnejších rušivých momentov. Podotýkam, že som popri tom ešte sťahoval veci z internetu. Tvorcovia Firefly udávajú bandwidth programu 3Kb/s smerom hore a aj smerom nadol a celkom im aj verím. Ďalšou veľmi zaujímavou možnosťou je voicemail.



Voicemail alebo nechajte mi odkaz prosím.

Voicemail je jedným veľkým plus tohto programu, a to už len z toho dôvodu, že je pre každého bez výnimky úplne zadarmo. Pričom napríklad Skype si za túto službu nechá pekne krásne zaplatiť.

Nastavenie voicemailu mi trocha pripomínalo hlásky našich mobilných operátorov typu, ak chcete spraviť to a to, stlačte číslo to a to. Možnosti nastavenia má voicemail skutočne široké. Ponúka možnosť nahrať až tri vlastné odkazy. Prvý sa ozve, keď ste offline, druhý, keď máte status nastavený na busy a tretí, keď nie ste prítomný. Testovanie voicemailu opäť dopadlo na výbornú. Služba fungovala presne tak, ako sa to od voicemailu očakáva.

Záverom

Program Firefly je veľmi zaujímavou alternatívou k programu Skype. Možno troška na škodu veci je pomalosť webových stránok Freshtel-u a nie veľká rozšírenosť programu. Som celkom zvedavý, ako zareaguje konkurencia ako Yahoo, ktorá tiež do svojho messangera integrovala volania z PC na PC.

Homepage: www.freshtel.net

Web autora článku: www.branov.net

Neprehliadnite: