E-tradecenter.sk - pokračovanie

Redakcia Inet.sk  /  17. 05. 2005, 00:00

Ubehlo už pár týždňov, čo som písal o problémoch s prístupnosťou portálu E-tradecenter.sk a tak som sa rozhodol na túto stránku pozrieť znova. Zároveň by som chcel vysvetliť niektoré nedorozumenia, ktoré boli spomenuté v prvom článku. Ak chcete vedieť viac, čítajte ďalej.

Najprv by som sa rád ospravedlnil tvorcom a prevádzkovateľom tejto stránky, že v mojom predošlom článku som uverejnil dve mylné neoverené informácie, ktoré boli mierne zavádzajúce. Tou prvou mylnou informáciou bol fakt, kde som za prevádzkovateľov tohto portálu označil verejnú správu, pri čom sa jedná o projekt súkromnej organizácie a to konkrétne SOPK Košice.

Druhou mylnou informáciou a podstatne závažnejšou bol fakt, kde som spomenul, že portál stál 2 milióny SK. I keď v perexe (anotácii – prvý odsek článku) správe uvádzam, že 2 milióny stál celý projekt, ktorého výsledkom bol aj portál E-tradecenter, neskôr priamo spomínam, že toľko stál samotný portál, čo je samozrejme nesprávne tvrdenie.

K obom chybám došlo z mojej nepozornosti a pohodlnosti neoveriť si správu z viacerých zdrojov. Mojim jediným zdrojom bola oficiálna tlačová správa TASR, ktorá tieto mylné informácie obsahovala. Predpokladal som (a nielen ja, ale aj môj kolega Peťo Polakovič), že do TASR prišla správa presne takéhoto znenia, ktorú agentúra len zaradila do svojho servisu. Mal som si danú informáciu overiť aj z iných zdrojov, ale spoliehal som sa na dôveryhodnosť TASR. O podobných problémoch už písal aj Tomáš Bella vo svojom blogu na blog.sme.sk. Konkrétne v článku Ako sa TASR napajedila na SME

Ešte raz sa teda ospravedlňujem za tieto chyby, ktoré sa nemali pri väčšej profesionalite stať. Zároveň chcem vyjadriť svoju podporu tomuto projektu, jedná sa naozaj výnimočný projekt, ktorý nemá na Slovensku obdobu, len ma mrzelo, že takýto projekt mal veľmi zlé technické prevedenie. Namiesto toho, aby sa stal vzorovým príkladom toho ako sa stránky podobných projektov majú robiť, zaradil sa do kategórie „odstrašujúcich príkladov“. Zároveň nepopieram, že práve tento portál ma inšpiroval k iniciatíve vytvoriť zákon, ktorý by obsahoval pravidlá prístupnosti.

Na e-mail sa mi ozvala pani Ing. Monika Popovičová – koordinátorka vnútorných vzťahov z SOPK Košice, ktorá ma na mylné informácie upozornila a zároveň mi oznámila, že moje pripomienky poslali aj autorom tohto portálu, ktorí ich snáď spracujú.

Ako som už spomínal vyššie, dnes som bol opäť po dlhšej dobe na tejto stránke, či autori stránky naozaj začali spracovávať moje pripomienky, ktoré som popísal v predošlom článku. Áno, niektoré pripomienky už boli naozaj spracované, i keď sa jedná len o maličkosti a tie dôležitejšie a najmä závažnejšie veci ešte stále čakajú asi na zrealizovanie. Predsa len nie je jednoduché zmeniť už pomerne zabehaný portál zo dňa na deň do úplne novej podoby. V každom prípade oceňujem postup autorov a je vidieť snahu o nápravu. Týmto im prajem veľa šťastia v ich práci a nech vždy myslia aj na tých užívateľov, ktorí sa nemôžu brániť.

Michal Slančík
xdeimosx@inet.sk
http://slancik.blog.sme.sk

Súvisiace články:
E-tradecenter – amatérske chyby za dva milióny

Neprehliadnite: