Hromadné premenovanie súborov: AntRenamer

Július Pastierik  /  16. 05. 2005, 00:00

Aj vy patríte do skupiny ľudí, ktorí majú na pevnom disku množstvo ripovaných audio CD alebo, podobne ako ja fotografií z digitálneho fotoaparátu? Potom sa vám určite bude hodiť program na ich hromadné premenovanie AntRenamer.

Keď som na Vianoce synovi kúpil digitálny fotoaparát, nevedel som čo ma bude čakať. Nešlo o to, že beznádejne zaplní disk, pretože si dokáže veci napaľovať. Ale kto sa má vyznať v stovkách súborov s rovnakým menom „Obrázokxxxx“. Ako jediné vhodné riešenie prichádzalo do úvahy hromadné premenovanie súborov. Preto ma potešilo, keď som našiel program AntRenamer, ktorý je, samozrejme, freeware. 



Súbory, ktoré potrebujeme premenovať, môžeme pridávať buď jednotlivo, alebo po celých adresároch. Následne je potrebné nastaviť príslušné parametre pre premenovanie. Veľmi výhodné je, že pri každej voľbe sa nachádzajú poznámky, ktoré primerane zjednodušujú prácu. Okrem toho, samozrejme, máme k dispozícii i komplexnú nápovedu. Na rozdiel od programu, ktorý môžeme o.i. používať v češtine je však táto iba v angličtine.



Každý nastavený krok premenovania môžeme okamžite previesť voľbou Spustit. Ako druhú možnosť ho môžeme pridať do dávky a premenovanie potom vykonať pomocou tejto dávky. Samozrejme, zadefinované dávky si môžeme uložiť na disk a podľa potreby znovu kedykoľvek použiť. Ak často robíme to isté premenovanie, dokážeme to určite využiť. Na tomto mieste musíme upozorniť na tú skutočnosť, že pokiaľ máme niečo pripravené v otvorenej dávke, voľba Spustit spustí vždy túto dávku bez ohľadu na to, ktorý krok pre premenovanie máme zobrazený. Ak chceme vykonať iba práve zobrazený krok, musí byť dávka prázdna. 



Jednotlivé možnosti pre premenovanie sú naozaj bohaté. V stručnosti si ich spomeňme v tom poradí, ako sa nachádzajú v programe. Ako prvú môžeme zmeniť príponu. Túto možnosť zrejme využijeme najmenej. Ďalej môžeme nahradiť zadaný textový reťazec iným. Túto možnosť využijeme aj vtedy, ak chceme určitý reťazec vymazať. Vtedy jednoducho nezadáme nový reťazec.

Ako vynikajúcu hodnotím tretiu možnosť – náhradu viacerých reťazcov za iné podľa zadefinovaného zoznamu náhrad. Čo je vynikajúce, môžeme si pripraviť vlastné zoznamy rôznych náhrad. Program tiež obsahuje jeden štandardný preddefinovaný zoznam „Remove west-european accents“, pomocou ktorého zmeníme najrôznejšie znaky rôznych európskych jazykov s diakritikou za znaky bez nej. Kto sa už stretol s problémom zobrazovania týchto znakov v názve súborov určite dokáže oceniť práve túto možnosť premenovania. 



Ďalej môžeme na zadanú pozíciu či už od začiatku, alebo od konca názvu vložiť nový reťazec, presunúť zadaný počet znakov na iné miesto či vymazať zadaný počet znakov z názvu. Tak isto, ako aj v iných programoch tohto typu môžeme vložiť do názvu čísla s tým, že môžeme nastaviť počiatočné číslo, krok číslovania, ktorý môže byť, samozrejme, aj záporný a počet cifier.

Tí, ktorí pracujú s hudbou ocenia ďalšiu možnosť, pomocou ktorej môžeme použiť pri premenovávaní informácie z mp3 info tagu. V prípade, že potrebujeme mať v názve časové údaje, určite využijeme možnosť vloženia dátumových a časových údajov. Možnosti vloženia náhodných čísiel v troch rôznych formátoch, zámena veľkých a malých písmen či používanie zoznamu priamo zadefinovaných názvov iba završujú naozaj bohatú paletu premenovávacích funkcií predstavovaného programu.

Internet: http://www.antp.be/software/renamer/
Download: http://http2.antp.be/antp/software/antrenamer2_install.exe

Neprehliadnite: