Zrodil sa ďalší Akčný plán pre informatizáciu spoločnosti

Milan Ištván  /  11. 05. 2005, 00:00

V utorok 10. mája sa v bratislavskom hoteli Carlton uskutočnila konferencia MINERVA o Akčných plánoch pre oblasti „Informačná spoločnosť“ a „Podnikateľské prostredie“ v rámci Stratégie konkurencieschopnosti Slovenska do roku 2010. Je dobre, keď sa k takýmto vážnym vládnym dokumentom organizujú podobné diskusie. A už to, že ju otváral priamo predseda vlády Mikuláš Dzuridna, naznačuje vážnosť podujatia. (Spomínané materiály nájdete na stránkach www.iminerva.sk.)

Splnomocnenec vlády pre informatizáciu spoločnosti Miroslav Kukučka rozdelil 21 úloh akčného plánu IS do troch oblastí – úlohu sú podľa neho koncepčné, podporné a výkonné. V každom prípade by do konca roka 2006 mala ich realizácia stáť takmer 900 miliónov korún. A za 19 z nich je v podstate ako zodpovedná osoba uvádzaný splnomocnenec Kukučka, čo určite nebude prechádzka ružovou záhradou...

Treba povedať, že Kukučkov tím pri spracovaní tohto akčného plánu odviedol kus dobrej práce. Po skúsenostiach s formuláciami a plnením Akčného plánu Stratégie informatizácie spoločnosti v podmienkach SR by sme ale mali byť s prílišným optimizmom opatrní. Cítiť síce silnú ambíciu vládnej koalície, a najmä ministra financií Ivana Mikloša, po realizácii tejto stratégie konkurencieschopnosti, chcelo by to však (špecificky v oblasti IS) aspoň jeden konkrétny ČIN. Zatiaľ sme stále akosi v štádiu „písania“ stratégií, štúdií, analýz, akčných plánov a návrhov zákonov. Dôkazom toho je aj nedávno vládou schválená vágna Národná stratégia pre širokopásmový prístup SR (ku ktorej žiadna konferencia či okrúhly stôl nebol, jej prepojenie na Stratégiu konkurencieschopnosti chýba) či vyše 6 mesiacov trvajúce medzirezortné pripomienkové konanie k návrhu zákona o informačných systémoch verejnej správy (ktorý má nahradiť nedodržiavaný zákon o štátnom informačnom systéme).

Kým tento Akčný plán je orientovaný do konca roku 2006, samotná Stratégia konkurencieschopnosti do roku 2010, vládni úradníci už potichu pripravujú Národný strategický a referenčný rámec na roky 2007 – 2013. Zástupcovia IT sektora síce snívajú o samostatnom sektorovom operačnom programe Informačná spoločnosť, o jeho obsahu však neexistuje žiadna relevantná predstava! V porovnaní s „príbuznou“ konkurenciou, teda dopravnou a environmentálnou infraštruktúrou, info-komunikačná lobby nedisponuje žiadnymi štúdiami a kalkuláciami, čo by sa tu malo diať do roku 2013. Na okraji záujmu sú zatiaľ aj témy informatizácie zdravotníctva a využitia IT v malých a stredných podnikoch.

V každom prípade, tento Kukučkov Akčný plán môže byť dobrým východiskom pre koncepčné a dynamickejšie rozbehnutie informatizácie spoločnosti a vybudovanie eGovernmentu na úrovni centrálnej vlády. Hneď ako ho vláda schváli, mal by sa ICT sektor vrhnúť na prípravu NSRR SR a jednotlivých operačných programov, aby sme nedopadli ako s aktuálnym Operačným programom Základná infraštruktúra, kde sa zrejme naplánovaných 14 miliónov EURO v Opatrení 3.2 „Budovanie a rozvoj informačnej spoločnosti pre verejný sektor“ minie až na poslednú chvíľu. Pripomínam, že v EÚ sme už rok, ale z tohto opatrenia nebol doteraz schválený žiadny projekt...

Milan Ištván

(Autor je výkonným riaditeľom občianskeho združenia Partnerstvá pre prosperitu, www.ppp.sk)

Neprehliadnite: