Čo je to prístupnosť?

Redakcia Inet.sk  /  06. 05. 2005, 00:00

Mnohí z Vás vedia, že zo zákona sa nikto nesmie diskriminovať. Preto je napríklad hendikepovaným umožnený bezbariérový prístup. V našom prípade ste vy tým hendikepovaným a práve prístupnosť Vám má zabezpečiť bezbariérový prístup webu. To znamená, že Vám nekladie pri jeho používaní žiadne prekážky a každý návštevník je rovnocenný. Nikto nie je znevýhodňovaný len preto, že používa iný prehliadač, iné zobrazovacie zariadenie alebo trpí nejakým zdravotným postihnutím.

 

Samotná prístupnosť je len jednou zložkou použiteľnosti (ktorou sa nemyslí len jej funkčnosť), ktorá je pre samotného návštevníka najdôležitejšou. Darmo bude web plne funkčný, keď je to dosiahnuté zníženou možnosťou jeho ovládania, zobrazovania, či na úkor samotného obsahu alebo funkcií.

 

Musíme si uvedomiť, že na internete existuje množstvo skupín užívateľov, ktoré môžu mať problém s danou stránkou, ktorá je pre nás „plne prístupná a použiteľná“. Konkrétne sú to tieto skupiny:

 

-        Zdravotne postihnutí. A to buď trvalo alebo len dočasne. Patria sem nevidiaci, nepočujúci alebo ľudia, ktorí majú dočasne zlomenú ruku a tak zníženú možnosť ovládania stránky pomocou myši. Nezaraďujú sa sem tí zdravotne postihnutí, ktorých ich postihnutie pri práci s internetom nijako neobmedzuje.

 

-        Menej skúsení užívatelia internetu. Títo užívatelia netušia, že existujú tlačidlá a funkcie uľahčujúce ovládanie stránky. Preto im netreba klásť zbytočné prekážky a komplikovať im orientáciu v internetovej stránke.

 

-        Ľudia so zníženou schopnosťou porozumieť písanému textu, či so zníženými jazykovými dispozíciami. Niektorí ľudia neovládajú svoj materinský jazyk dostatočne, nepoznajú technické termíny alebo majú problémy s prebratými slovami z iných jazykov.

 

-        Inak technicky vybavení užívatelia. A to buď na základe vlastnej vôle alebo z nevyhnutnosti (napr. kvôli zdravotnému postihnutiu, politike firmy a podobne). Nie každý používa na ovládanie počítača myš, nie každý má ako výstupné zariadenie monitor a podobne

 

-        Inak softvérovo vybavení užívatelia. Niektorí užívatelia používajú iné operačné systémy alebo internetové prehliadače.

 

Takýto ľudia tvoria až 30 percent z celkového počtu užívateľov internetu a musíte uznať, že je to pomerne veľké číslo, pre ktoré sa oplatí stránku prispôsobiť. Nič na tom nestratíte, môžete len získať.

 

Používaním najmodernejších postupov a technológií, ktoré spĺňajú rôzne medzinárodné štandardy (napr. W3C WCAG 1.0 [http://www.w3.org/TR/WAI-WEBCONTENT/]), dokážeme vytvoriť stránku, ktorá je plne prístupná. Dôležitá je najmä sémantika webu - oddelenie formy od obsahu, optimalizácia stránky pre vyhľadávače a podobne. Všetko na seba pekne nadväzuje a preto, keď budete napríklad písať sémantický web, je už len malý krôčik k optimalizácii stránky pre vyhľadávače, lebo väčšinu práce aj tak už budete mať za sebou.

 

V súčasnosti existuje množstvo publikácií, ktoré ponúkajú dostatok informácií pre tvorbu prístupných internetových stránok. Tvorcovia internetových stránok sú obmedzení len vlastnými vedomosťami, ktoré musia sústavne rozširovať. Tí ktorí sa nedržia trendov nikdy nebudú napredovať a ich stránky budú nekvalitné.

 


Michal Slančík

xdeimosx@inet.sk

http://slancik.blog.sme.sk

Neprehliadnite: