Umiestňujeme desiatky programov na obrazovku : ToolBox

Július Pastierik  /  10. 05. 2005, 00:00

Mnohokrát potrebujeme mať na obrazovke desiatky programov. Ako to urobiť prehľadne? Ako jedna z možností je použitie programu ToolBox.

Nielen z dôvodu, že píšem recenzie, ale aj z určitej pohodlnosti chcem a potrebujem mať rýchly, jednoduchý a prehľadný prístup k množstvu programov, najlepšie priamo z pracovnej plochy obrazovky. Vyhľadávanie a spúšťanie programov cez ponuku Štart považujem totiž za krajné a nedôstojné riešenie, ktoré iba zbytočne zdržuje. 



Ešte pred beznádejným zaplnení mojej pracovnej plochy som začal hľadať nejaké vhodné riešenie. Vtedy som na internete našiel naozaj vynikajúci program ToolBox, ktorý mi v požadovanom smere ponúkol naozaj vhodné riešenie. Na pracovnú obrazovku totiž umožňuje umiestniť samostatné okienka, do ktorých môžeme uložiť odkazy na príslušné programy. Čo je naozaj výhodné, tieto odkazy sú tesne vedľa seba bez zbytočných neustále zobrazených textových informácií, takže sa ich takto na obrazovku zmestí naozaj veľmi veľa. A pretože pri presune ponad jednotlivé odkazy sa zároveň zobrazuje aj popis k príslušnému programu (ktorý, samozrejme, tak isto ako aj pridruženú ikonu môžeme ľubovoľne meniť), máme k dispozícii aj textové údaje. 



Pre každé okienko, ktorých počet je nie je teoreticky obmedzený, nastavujeme počet riadkov a stĺpcov, do ktorých budeme vkladať odkazy na programy. Takto môžeme mať v jednom okienku od jedného až po 1024 odkazov. Programy potom spúšťame iba jedným kliknutím.

Aby sme jednotlivé okienka rýchlo od seba odlíšili, môžeme si kozmeticky upraviť. Okrem názvu je to najmä ich farba alebo bitová mapa pozadia, priehľadnosť a spôsob zobrazovania priehľadného pozadia. Zaujímavý parameter je určite aj veľkosť zobrazovanej ikony. 



Odkazy na programy vkladáme do okienok buď pomocou kontextového menu, ktoré je prístupné cez pravé tlačidlo myši, alebo veľmi jednoducho metódou drag&drop. V súčasnosti prakticky používam iba tento spôsob, keď „presuniem“ odkaz z pracovnej plochy (najčastejšie ihneď po nainštalovaní príslušného programu) na príslušné miesto v okienku a následne odkaz na ploche vymažem.

Internet: http://www.cylog.org/utils_4.asp
Download: http://www.cylog.org/files/tbox224.zip

Neprehliadnite: