Prekladové slovníky zadarmo V.: Microtran 98

Július Pastierik  /  04. 05. 2005, 00:00

V dnešnom, poslednom dieli seriálu o prekladových slovníkoch zadarmo si v krátkosti predstavíme program pre preklad celých viet z angličtiny - Microtran.

Po štyroch prekladových slovníkoch si na záver nášho seriálu predstavíme jednoduchý program na preklad ucelených viet. Tento program pochádza vlastne z tej istej dielne, ako už recenzovaný program Verdict free.

Na rozdiel od svojho mladšieho brata neprekladá iba slovíčka, ale je určený pre preklad celých viet z angličtiny do češtiny. Práca s týmto programom je veľmi jednoduchá. Stačí, ak do príslušného okienka napíšeme anglickú vetu (alebo ju tam prenesieme pomocou schránky) a stlačíme tlačidlo „Preložiť“. Tu musíme upozorniť, že ak napíšeme dve vety, program nám preloží iba tú prvú. Ďalej neumožňuje preložiť vetu zo súboru a ani neumožňuje hotový preklad uložiť do súboru. Takisto nie je možné rozširovať a meniť slovnú zásobu. Na to všetko je určená platená verzia. 



Samozrejme, žiadny program nemôže nahradiť ľudský preklad, na to ale nie je ani primárne určený. Preto jeho môžeme vidieť napr. pri rôznych manuáloch a príručkách, keď si najmä začiatočník nevie dať rady s určitým popisom a preklad jednotlivých slovíčiek je pre neho nepostačujúci. K tomu si dovolíme uviesť iba jeden odkaz na veľmi zaujímavý názor k tomuto programu pod názvom "Hračka ohromného využití", ktorý sa nachádza na servri www.slunecnice.cz.

Program, žiaľ už nie je vo freeware verzii ďalej podporovaný a jeho oficiálne stránky boli prakticky zrušené. Napriek tomu však veríme, že si určite ešte aj v súčasnosti nájde svojich používateľov. Pre všetkých tých, ktorí by si ho radi stiahli ho preto umiestnime aj na server www.inet.sk. 



Na záver si dovolíme urobiť krátke zhrnutie všetkých predstavených slovníkov. Programy nie sú usporiadané podľa poradia, v akých boli recenzované ale podľa môjho osobného názoru od najlepšieho po najhorší (i keď programy Peki a Freelang Dictionary by som zaradil skoro na rovnakú úroveň).

Verdict Free – klady: naozaj bohatá slovná zásoba; zápory: nemožnosť rozširovať slovník.
Idict – klady pomerne bohatý slovník, jediný slovenský program; zápory – nemožnosť rozširovať slovník, iba jednostranný preklad.
Peki – klady: multiplatformovosť, univerzálnosť; zápory: menšia slovná zásoba v slovníkoch, ktoré sú momentálne na internete k dispozícii.
Freelang Dictionary – klady: možnosť rozširovať slovník, možnosť učenia sa; zápory: menšia slovná zásoba v základných slovníkoch.
Microtran – klady: preklad celej vety; zápory: ukončený vývoj, nemožnosť rozširovať slovnú zásobu, iba jednostranný preklad.

Internet: www.microton.cz/mtran/
Download: www.inet.sk/download/user/Mtran.zip

Neprehliadnite: