Bitdefender free edition – antivírus zdarma

Branislav Rac  /  22. 04. 2005, 00:00

Mnoho antivírových spoločností poskytuje free edície svojich produktov. Je to pre nich skvelá forma propagácie vlastnej technológie. Dnes sa pozrieme na produkt spoločnosti Softwin. Ide o antivírus s názvom Bitdefender free edition vo verzii 7.

Za vývojom antivírového programu Bitdefender stojí firma Softwin z Rumunska a jej divízia ochrany dát. Táto firma je čisto rodinným podnikom. Firma bola založená už v roku 1997. Počas svojej činnosti ponúkla rôzne riešenia pre 3 000 zákazníkov v EU a USA. Poďme sa pozrieť, čo nám ponúka ich antivírový produkt Bitdefender vo verzii free.

Download a inštalácia

Po stiahnutí 9.3 MB veľkého inštalačného balíčka sa spustí štandardná inštalácia produktu. Inštalácia je veľmi rýchla a jednoduchá. Po nainštalovaní je celkom vhodné reštartovať vaše PC. Antivírus sa potom usadí v systéme tray.

Interface

Interface je veľmi jednoduchý a praktický. Vľavo sa nachádza menu s položkami Status, Virus Scan, Live Update, Scheduler, Qarantine, Report a tradičná položka vo všetkých programoch About, ktorá ako vždy skrýva informácie o autoroch. Predstavme si jednotlivé položky bližšie.

Status

Status zobrazuje informácie o stave antivírového programu. Prva položka v menu Status je virus shield. Ten je však, žiaľ, dostupný iba vo verziách standard a professional. Je to škoda, pretože takto nie ste permanente chránení a musíte sa spoľahnúť len na scanovanie súborov. Status vás ďalej informuje o tom, kedy ste naposledy skontrolovali svoje PC a kedy sa naposledy program aktualizoval.

Virus Scan

Menu Scan ukrýva samotný scanovací modul programu. Keď chcete scanovať, jednoducho vyberiete jednotku, ktorú si želáte prekontrolovať a program začne scanovanie. Scanovanie, samozrejme, nejakú tú chvíľu potrvá. Závisí to od toho, či ste v nastaveniach v menu scan zvolili možnosť heuristickej analýzy. V takomto prípade je scanovanie je síce dlhšie, ale na druhej strane zase oveľa presnejšie. Čas scanovania sa odvíja aj od toho, koľko súborov máte na disku. Scanovať možno jednak lokálne disky, ale samozrejme aj prenosné média ako flash disky či diskety.

Live Update

Ďalšou položkou menu je položka Live Update. Ide o aktualizácie produktu z internetu. Niektoré firmy aktualizácie z internetu pri free verziách produktov obmedzujú. Firma Bitdefender to však nerobí. Práve naopak, Bitdefender sa aktualizuje veľmi často. Niekedy aj viackrát denne. Aktualizácie by som rozdelil na dve formy. Je to buď aktualizácia antvírových definicií, alebo takzvané kritické aktualizácie. Pri kritických aktualizáciách sa aktualizuje celý engine produktu a je potrebné po takjeto aktualizácii reštartovať PC.

Scheduler

Scheduler je vlastne akýsi plánovač scanovania PC. V ňom si môžete naplánovať scanovanie pc na určitý deň a hodinu. Môžete si naplánovať aj to, čo chcete scsanovať. Či chcete scanovať iba bootsektor, celý disk, mailovú databázu, alebo archívy. Všetko sa deje za pomoci jednoduchého sprievodcu. Po kliknutí na tlačidlo new sa zobrazí sprievodca. Ako prvé musíte zadať názov pre plánovanú akciu. V ďalšom kroku sa nastavuje čas, kedy sa má požadovaná akcia uskutočniť. Možno nastaviť dátum scanovania a hodinu scanovania. Takisto možno nastaviť, či sa má scanovanie uskutočniť iba raz, alebo či sa má vykonávať periodicky. Pri nastavení periodického scanovania je vhodné upresniť, či chceme scanovať denne, týždenne alebo či nám stačí scanovanie raz mesačne. V ďalšom kroku sa vyberú objekty, ktoré chcete scanovať, a cesta k daným objektom. V ďalšom kroku určíte, či chcete scanovať všetko, alebo len exe súbory a dokumenty. Ďalej nastavíte metódu scanovania. Môžete nastaviť klasické scanovanie, alebo hĺbkovú heuristickú analýzu. Potom nastavíte, čo sa má s daným súborom vykonať. Či ho chcete vyliečit, premenovať, alebo úplne odstrániť. Prípadne ignorovať. Týmto krokom máte naplánované scanovanie.

Qarantine

Táto položka je vlastne akási karanténa pre nakazené súbory. Podozrivé alebo nakazené súbory možno vložiť do karantény a tu sa môžete rozhodnúť, ako s danými súbormi naložíte. Máte možnosť súbor vymazať, alebo, čo je celkom fajn vec, po stlačení tlačidla submit môžete podozrivý súbor odoslať do firmy Bitdefender, kde ho môžu analyzovať. Pomôžete tak sebe aj ostatným užívateľom produktu.

Report

Posledná položka, ktorá nás v dnešnom článku bude zaujímať, je položka report. Nie je to nič iné ako okno, v ktorom sa zobrazujú informácie o stave PC po scanovaní antivírovým programom.

Záver

Čo dodať na záver? Bitdefender free je jeden z množstva antivírových programov šírených zdarma. Jedna vec, ktorú by som mu vytkol, je absencia antivírového štítu. Avšak nie je problémom zakúpiť si verziu standard alebo professional, ktorá tento štít už obsahuje.

Home page: www.bitdefender.com

Neprehliadnite: