Prekladové slovníky zadarmo IV.: Freelang Dictionary

Július Pastierik  /  21. 04. 2005, 00:00

Vo štvrtom dieli nášho seriálu o slovníkoch, ktoré môžeme používať zadarmo si predstavíme univerzálny anglický slovník Freelang Dictionary.

Väčšina používateľov sa v súčasnosti najčastejšie stretáva s potrebou anglického prekladového slovníka. Preto je potešiteľné, že ako štvrtý v poradí môžeme predstaviť naozaj vynikajúci univerzálny anglický slovník. Prečo hovoríme o univerzálnom anglickom slovníku? Jednoducho preto, že na internete sú k nemu dispozícii najrôznejšie Anglicko-Ino jazyčné slovníky. Medzi nimi nájdeme, samozrejme, i Slovensko-Anglický, Anglicko-Slovenský, Česko-Anglický a Anglicko-Český slovník. 



Každý z týchto slovníkov je úplne nezávislý od ostatných a, samozrejme, môžeme ich mať naraz nainštalované všetky. O tomto svedčia o.i. rôzne počty slovíčiek, ktoré sú v nich obsiahnuté. Slovensko-Anglický slovník obsahuje 2501 slovíčiek, Anglicko-Slovenský 2521 slovíčiek, Česko-Anglický 112448 slovíčiek a Anglicko-Český 69285 slovíčiek a slovných spojení. Z tohto prehľadu je vidieť, že sa naozaj oplatí stiahnuť si aj české slovníky. 



Pozrime sa teraz na jednotlivé možnosti tohto programu. Ako prvá nás príjemne osloví možnosť vkladania vlastných slovíčiek. Vzhľadom na ich pomerne malé množstvo, ktoré sa štandardne nachádza v slovníkoch je to určite potešiteľná a potrebná funkcia. Vzhľadom na nezávislosť slovníkov je určitá nevýhoda to, že ak chceme používať obojsmerné preklady, musíme to isté slovíčko zadať vlastne dva krát – prvý krát napr. do Anglicko-Slovenského slovníka a druhý krát do Slovensko-Anglického slovníka. Pri tejto funkcii je veľmi dobrá tá vlastnosť, že v prípade ak slovíčko už slovník obsahuje, tak nám program automaticky vypíše jeho preklad. Pokiaľ sa náhodou pomýlime v zadávaní, môžeme slovíčko kedykoľvek opraviť. To však prekvapivo môžeme urobiť v časti pre vyhľadávanie slovíčiek, kde jednoduchým prepísaním môžeme zmeniť ako anglickú, tak aj slovenskú časť.



Tento slovník však nie je len slovník, ale zároveň sa môžeme sami zo slovíčiek precvičovať. Túto možnosť určite ocenia nielen študenti anglického jazyka. Za týmto účelom si môžeme definovať zoznam slovíčiek, z ktorých sa chceme preskúšať. V tomto smere je veľmi zaujímavá možnosť vytvorenia náhodného zoznamu zo všetkých slovíčiek, ktoré sú súčasťou vybraného slovníka. 



Pre vlastné preskúšavanie si môžeme zvoliť buď interaktívny alebo automatický spôsob prechodu medzi slovíčkami. Automatický spôsob prechodu znamená, že po určitom čase sa automaticky zobrazí ďalšie slovíčko. Čas môžeme, samozrejme, meniť jednoduchým posúvaním ukazovateľa medzi dvomi krajnými hodnotami „Slow“ a „Fast“. Žiaľ, číselné zadanie času nemáme k dispozícii.



Ako posledná, ale pre mnohých vlastne prvá a základná funkcia je vlastné vyhľadávanie slovíčiek v slovníku. Medzi zaujímavé nastavenia patrí určite možnosť automatického prekladu zo schránky.

Čo dodať nakoniec? Predstavený program rozsahom základných slovníkov určite nepatrí medzi najväčšie. Na druhej strane túto nevýhodu bohato prekonávajú jeho ostatné možnosti, najmä možnosť preskúšavania.

Internet: http://www.freelang.net/dictionary/index.html
Download: dictionary_setup.exe
Anglicko-Slovenský a Slovensko-Anglický slovník: dic_slovak.exe
Anglicko-Český a Česko-Anglický slovník: dic_czech.exe

Neprehliadnite: