Google nasadil satelitné zábery vo vyhľadávaní

Redakcia Inet.sk  /  05. 04. 2005, 00:00

Pracovníci v Google sú naozaj pracovití a neustále verejnosti oznamujú nové služby, či nové funkcie, ktoré rozširujú / vylepšujú existujúce služby. Najnovšou takouto funkciou je nasadenie satelitných záberov vo vyhľadávacích službách Google Maps a Local.

Len pred necelým mesiacom spoločnosť Google predstavila verejnosti beta verziu svojej služby Google Maps, ktorá slúži na rýchle vyhľadávanie v mapách. Táto služba je spätá s inou vyhľadávacou službou - Google Local, ktorá pre zmenu umožňuje návštevníkom vyhľadávať vo svojom okolí rôzne podniky, organizácie a podobne.

Dnes Google obe tieto služby, ktoré sú ešte v štádiu vývoja, rozšíril o novú funkciu, vďaka ktorej môžete využívať zobrazovanie satelitných záberov hľadaného miesta. Práve tento krok, teda sprístupnenie satelitných záberov vo vyhľadávaní, sa dlho očakával od oznámenia spoločnosti Google o zakúpení systému Keyhole. Spustenie služieb Google Maps a Local tomu len nasvedčovali, i keď boli najprv spustené bez nasadenia satelitných záberov. Po piatych mesiacoch sa konečne tento krok začal realizovať.

Medzi satelitným zobrazovaním máp a systémom Keyhole však existujú pomerné veľké odlišnosti. Pohľad v satelitnom zobrazovaní máp je iba kolmo na zemeguľu a nedá sa nakláňať a ani otáčať. Približovanie hľadaného miesta nie je plynulé. Práve plynulosť približovania je jednou z najväčších výhod systému Keyhole. Každá mapa obsahuje viditeľnú vodotlač, čo pomerne ruší pri prezeraní satelitných záberov a niekedy ich znehodnocuje.

Treba pripomenúť, že v súčasnom štádiu je zobrazovanie satelitných záberov len doplnkovou funkciou, ktorú si musíte zapnúť a rozhodne sa ešte nejedná o plnohodnotnú funkciu, takže neskôr môžeme očakávať jej vylepšovanie. Predsa len aj obe služby, ktoré túto funkciu využívajú sú len v štádiu testovania a ešte majú dlhú cestu pred sebou. V budúcnosti chce napríklad Google nasadiť službu Ride Finder, ktorá by nám mala pomôcť pri sledovaní dopravných prostriedkov. Zároveň i naďalej platí, že tieto funkcie sú užitočné len pre amerických návštevníkov, keďže vyhľadávanie je možné len na severoamerickom kontinente a na iných miestach je silne obmedzené. Neskôr snáď budú tieto služby prístupné aj pre ostatných, keďže sa jedná o naozaj zaujímavé služby, ktoré by našli využitie aj u našich užívateľov.

Michal Slančík
xdeimosx@gmail.com
http://slancik.blog.sme.sk

Súvisiacie odkazy:
http://maps.google.com/ 
http://local.google.com/
http://labs.google.com/ridefinder

Neprehliadnite: