Test EDGE modemu Zadacom - skúsenosti používateľa

jfabian5  /  05. 04. 2005, 00:00

Prinášame vám test EDGE modemu Zadacom z pohľadu reálneho užívateľa. Predstavíme vám prvú aj druhú verziu s externou anténou a poradíme vám ako dosiahnuť zlepšenie vlastností modemu zmenou ovládača.

Zadako vybavil svoj druhý EDGE modem Zadacom externou anténou, pretože sa množili sťažnosti užívateľov. Moje prvé skúsenosti ukazujú, že sa zlepšilo pripojenie a rýchlosť sa mi zdá vyššia. Rozdiely medzi minimom a maximom rýchlosti sú menšie, priemerná rýchlosť je vyššia. Merania som robil programom NetPerSec.

Bežné používanie tohto modemu pre prístup do internetu má ďaleko k vysokorýchlostnému, propagovanému v TV spotoch. Na predajnom mieste Orange ma upozornili, že maximálnu rýchlosť cca 180 kb/s nemôžem očakávať, ale že minimálne 120 kb/s dosiahnem. Na internete som sa v iných diskusiách dočítal, že rovnako bol informovaný aj iný zákazník v inom meste. Keď však so svojím problémom či pripomienkou k nízkej rýchlosti zavoláte na HelpDesk Orange EDGE č. 595, tak sa dozviete informáciu, ktorá nie je v žiadnom informačnom materiále k EDGE. A síce, že minimálna rýchlosť pripojenia do internetu nie je garantovaná.

Nový ovládač

Modem Zadacom obsahuje modul Nokia. V systéme sa hlási ako Nokia Cable 12. Na stránkach firmy Zadako som pravidelne kontroloval, či sa neobjaví nový ovládač, žiaľ, neúspešne. Až som náhodou v jednej diskusii objavil info, že modul Nokia Cable 12 je použitý aj v telefóne Nokia 6210 a že teda ovládač z tohto telefónu by mohol poslúžiť aj v spojení so Zadacomom.

Tak som pekne ručne v Ovládacích paneloch dal nainštalovať aj modem 6210 a poslal som ho na rovnaký COM port, ako sedel Cable 12. Oba modemy som nastavil (max. rýchlosť, AT príkazy) a v telefonickom pripojení siete som najprv vybral Cable 12. Pripojil som sa, otvoril si FireFox 1.0.1 aj s jeho siedmimi záložkami, stiahol poštu. Rýchlosť obvyklá, akú mávam doma, teda oklo 50 kb/s. Tak som zavrel FireFox, odpojil sa, nastavil Nokia 6210, dal vytočiť a opäť otvoril FireFox. Rýchlosť kolísala medzi 70 a 90 kb/s! V rozpätí 2 minút.

Ak môžem za taký krátky čas zhodnotiť zmeny, myslím, že boli len pozitívne. Ovládač k modemu mobilu Nokia 6210 sa ukázal ako výkonnejší, dosahované rýchlosti boli dvoj až trojnásobné oproti tomu, aké som dosahoval pri pripojeniach doma. Nebol problém sa pri sťahovaní Total Commanderom dostať sa aj cez 150 kb/s, čo som poznal len z kancelárie.

Ovládač si môžete stiahnuť zo stránky a vyskúšať, či aj u vás sa potvrdí zvýšenie rýchlosti prenosu.

EDGE modem Zadacom / Orange
EDGE modem Zadacom - verzia s externou anténou

EDGE modem Zadacom 1
EDGE modem Zadacom - prvá verzia

Čo nájdete v krabici?

Balenie obsahuje okem samotného modemu aj pripojovací USB kábel, návod na obsluhu a CD s inštalačnými súbormi, návodom na inštaláciu ako aj so zaujímavými programami, napr. aj na meranie množstva prenesených dát (Orange dôrazne doporučuje svojím zákazníkom mobilného internetu neprekročiť objem prenesených dát 2 GB/mesačne). Zaujímavosťou, na ktorú vás výrobca opäť dôrazne upozorní, je, že modem treba do USB portu zapájať zásadne pri vypnutom počítači a vždy do rovnakej USB zásuvky. Zaujímavé, doteraz som si myslel, že hlavnou výhodou USB zariadení je možnosť kedykoľvek ich k zapnutému počítaču pripojiť a odpojiť. Do ktorejkoľvek USB zásuvky. Firma Zadako zrejme ustanovila nové štandardy USB.

Inštalácia

Podrobný návod na inštaláciu dáva tušiť, že inštalácia modemu do systému bude bezproblémová. Možno.
Inštaloval som okrem svojho notebooku tento modem do viacerých počítačov rôznych parametrov a rôznych výkonov ako aj rôznych druhov MS Windows. Neraz ma dokonale potrápil a prišiel som na určité problémy a ich riešenie, o ktorých zrejme ani výrobca netuší, o hepldesku Orange nehovoriac ;-) Ovládač modemu nie je certifikovaný Microsoftom, návod na inštaláciu vás nabáda toto ignorovať a pokračovať v inštalácii. Nič mimoriadne. Pokiaľ neprídu problémy. Vtedy si na to spomeniete a začnete pochybovať o kvalite ovládačov.

Modem som najprv inštaloval na notebook IBM R31 so systémom Windows XP Professional. S dodaným CD to nebol problém. Neskôr modem išiel na Compaq AP 550 Workstation s novými Windows 98. Absolútne bezproblémovo. Aj na Compaq Deskpro P800 SFF s novými Windows 98. Čo sa už ale nedá povedať o novom počitači Libra 3500 s Windows 98. Už pri prvom prístupe na inštalačné CD skončili winy v BSOD modrej obrazovke. Celkom tri hodiny trvaly rôzne pokusy vrátane telefonickej konzultácie s pracovníkom firmy Zadako s.r.o. a sťahovaním ovládačov z netu. Nepomohlo nič. Až jeden zásah, trvajúci ani nie dvadsať sekúnd. O tomto netušili ani vo firme. Jemu sa budem venovať v niektorom z nasledujúcich článkov, zasluhuje osobitnú pozornosť. Keďže spôsob rozchodenia modemu považujem za svoje výrobné tajomstvo a živím sa tým, ľutujem, ale nebudem ho tu uvádzať. Len mi z toho vychádza, že výrobca modemu a poskytovateľ služby to asi šili horúcou ihlou.

Surfovanie jedna radosť. A zrazu mrk! Modrá obrazovka. Na Windows XP! Teda zažil som už všeličo, aj zamrznuté MS Windows XP, ale žeby až modrá obrazovka? Hm, stať sa môže všeličo. Neostávalo nič, než reštart a scandisk, čo na 60 GB disku chvíľu trvá. Po prihlásení do profilu opäť pripojenie, práca s netom a prásk! Modrá obrazovka.
No poviem vám, chvíľu som to trpel a tretí deň som modem reklamoval v Orange. Vymenili mi ho za iný. Mal dlhší USB kábel, čo sa mi celkom hodilo. A naozaj, pomohlo to. Na tri dni. Zrazu večer bum, modrá obrazovka. Hláška jasne ukazovala na problém ovládača modemu. Samozrejme, že som modem aj odinštaloval a znova inštaloval, aj na inú USB zásuvku. Bez žiadaného efektu.

Neskôr som si všimol, že zrúteniu Windows XP predchádzalo vždy prerušenie toku dát. Používal som postupne rôzne programy na meranie množstva prenesených dát, predsalen Orange vo svojom neobmedzenom programe obmedzuje prenos dát na 2 GB mesačne. Menil som ich postupne, v nádeji, že snáď sa modem neznáša s meracím programom. Nepomohlo, windowsy padali ako hnilé hrušky aj s programom, dodávaným na inštalačnom CD. Skúšal som nepoužívať niektoré programy na surfovanie či sťahovanie pošty s rovnakou nádejou, nepomohlo. Pripomínam, že som bez problémov surfoval prostredníctvom wifi, či už priamo pripojenému k notebooku alebo cez linux router, rovnako ako cez ISDN pomocou ISDN modemu pripojeného do USB ako aj vstavaným analógovým modemom. A nikdy som nijaké ani len podobné problémy nezaznamenal.

Poradca Orange volal technikom Orange, kde sa to snažili zhodiť na šmejdácky hardvér. Taktne som ich oboch upozornil, že používam notebook od IBM, takže by som sa na nejakú nekvalitu železa na ich mieste prestal vyhovárať, rovnako som im doporučil zabudnúť na nejaké rozhasené windowsy, lebo sa tomu tak trochu rozumiem. A venovať sa problému ovládača modemu alebo problémom so sieťou, keďže som zaznamenal tesne pred haváriou celého systému výpadok prenosu dát, zhruba tak na 30 sekúnd. Zaujímavé je, že pokiaľ som takýto výpadok zaznamenal a modem odpojil, nič sa nestalo a po minúte som sa mohol opäť bez problémov pripojiť.

Okrem jedného pádu vo Zvolene pred Metrom v doobedňajších hodinách sa všetky výpadky u mňa konali medzi 17:00 a 18:00 alebo medzi 21:00 až 23:00. A to aj trikrát po sebe s odstupom cca 10 minút. Je mi ľúto, ale nikto mi nevyvráti moje podozrenie, že pády systému nie sú spôsobené nejakým problémom v sieti Orange, ktoré jednoducho modem alebo jeho ovládač neustojí.

Nehovoriac o tom, že Orange limituje toto vysokorýchlostné neobmedzené pripojenie limitom dát a pokiaľ rovnako ako ja používate Operu alebo Firefox a v ňom máte otvorených niekoľko okien, musíte ich všetky otvárať znovu a znovu naťahovať obsah. Obsah, ktorý vám Orange limituje, no zároveň vám spôsobuje potrebu opätovného sťahovania dát.

Julius Fabian
http://webservis.sk/magazin/

Neprehliadnite: