Prekladové slovníky zadarmo I.: Verdict FREE

Július Pastierik  /  29. 03. 2005, 00:00

Budeme sa inšpirovať televíziou (ktorú osobne inak vôbec nesledujem) a tak popri prebiehajúcom seriáli o súborových správcoch otvoríme nový seriál o prekladových slovníkoch, ktoré sú, ako inak, zadarmo. V prvom dieli si predstavíme vynikajúci český program Verdict FREE.

Program Verdict FREE určite patrí medzi špičku Anglicko-Českých a Česko-Anglických prekladových slovníkov. Prečo si to môžeme dovoliť tvrdiť? Jednoducho z jeho možností a rozsahu slovnej zásoby. V slovníku sa nachádza úctyhodných 480 tisíc slovíčiek a slovných spojení nielen z bežnej frazeológie, ale aj z iných oblastí, akými sú lekárstvo, ekonomika, počítače a technika. Hoci neumožňuje do databázy pridávať vlastné slovíčka, čo niekto môže považovať za určitý nedostatok, skoro pol milióna slovíčiek určite uspokojí mnohých i náročných používateľov.



Pre nastavenie parametrov máme napohľad málo možností. Tieto sú však až prekvapivo dostačujúce pre mnohé oblasti použitia. Ako prvé si môžeme zvoliť smer prekladu – buď z Angličtiny do Češtiny alebo naopak. Pre mnohých bude veľmi zaujímavá možnosť automatického rozpoznania jazyka originálneho slovíčka a teda automatického prepínania smeru prekladu.

Teraz nasledujú tri ešte dôležitejšie nastavenia, ktoré môžu byť naraz všetky aktívne. Ako prvá je možnosť nastavenia automatického prekladu zo schránky (clipboard). To je veľmi praktické napr. pri prezeraní internetových stránok (ale, samozrejme, nielen tam), kde stačí slovíčko označiť a preniesť do schránky pomocou klávesovej skratky CTRL+C. Druhý parameter je tiež zaujímavý. V ňom máme možnosť nastaviť, aby okno bolo vždy na povrchu, t.j. nezakryté oknami iných programov. 



Ešte zaujímavejší je však tretí parameter. Pomocou neho máme možnosť ukotviť okno k pravému okraju obrazovky. V tomto prípade sa nám obrazovka automaticky rozdelí na dve časti. Spolu s automatickým prekladom zo schránky je práve tento parameter veľmi zaujímavý. Program takto máme neustále po ruke bez potreby neustáleho a mnohokrát zdržujúceho prepínania medzi programami.

Hoci je slovník iba Anglicko-Český a Česko-Anglický, určite to nebude mnohým vadiť, pretože túto menšiu nevýhodu (ak môžeme vôbec o nevýhode hovoriť) bohato prevýšia jeho klady. Je skoro až prekvapujúce, že program s takou bohatou slovnou zásobou a možnosťami je zadarmo distribuovaný ako freeware.

Internet: http://www.verdict.cz
Download: http://www.verdict.cz/setup.exe

Neprehliadnite: