Súborový správca zadarmo VII.: muCommander

Július Pastierik  /  04. 04. 2005, 00:00

V seriáli o súborových správcoch sme sa prehupli do druhej polovice. Pre všetkých, ktorí majú radi multiplatformové riešenia bude zaujímavý predstavovaný program muCommander.

Predstavovaný program muCommander je napísaný v Jave a preto ho môžeme používať nielen pod operačným systémom Windows, ale aj Linux alebo MAC OS. Pre svoju činnosť, samozrejme, potrebuje nainštalovaný Java Runtime Environment od firmy SUN. Tento si je možné zadarmo stiahnuť na stránkach http://java.com.



Pozrime sa však bližšie na jeho niektoré vlastnosti. Samozrejmosťou je dvojpanelové okno. Pre zobrazovanie súborov máme iba jednu základnú možnosť – detailný zoznam s menom súboru, veľkosťou a dátumom vytvorenia. Program nevypisuje súborové atribúty a ani ich, na rozdiel od iných programov tohto typu, nedokáže zmeniť. Tak isto nie sú zobrazované ikony.

Čo je potešiteľné, v programe je zabudované zobrazovanie grafických súborov, i keď v osobitnom okne. Ďalej je integrovaný UNZIP algoritmus, takže ani so súbormi tohto typu nebudeme mať problémy. Tí, ktorí potrebujú súbory naopak spakovať tiež neobídu naprázdno, pretože súčasťou je aj interný ZIP program. 



Veľmi zaujímavá je možnosť pripájania sa na vzdialené počítače. Okrem bežného FTP protokolu program totiž umožňuje aj SMB a HTTP pripojenie. Podpora „Nortonovských“ klávesových skratiek len dokresľuje jeho možnosti. Na druhej strane sa nám pri stlačení pravého tlačidla myši nezobrazí štandardné Windowsovské kontextové menu, ale označí sa nám práve aktuálny súbor pre ďalšie spracovanie. Je to síce trochu neštandardné riešenie (i keď už teraz musíme povedať, že nie ojedinelé), ale na druhej strane dostatočne nahrádza napr. zaškrtávacie políčka, ktoré nám ponúka už recenzovaný program MeeSoft Commander.



Vzhľad programu je typický pre programy, ktoré sú napísané v programovacom jazyku JAVA. Čo bude pre mnohých určite zaujímavé, máme možnosť ľubovoľného nastavenia farieb pre zobrazované súbory, takže pracovné prostredie si môžeme prispôsobiť tak, aby nám čo najviac vyhovovalo. Keď si k už spomenutým vlastnostiam pripočítame, že ako pracovný jazyk si môžeme zvoliť i češtinu, dostaneme celkom zaujímavý multiplatformový nástroj na správu súborov.

Predchádzajúci článok: Turbo Navigator

Internet: http://www.mucommander.com
Download: http://www.mucommander.com/download/mucommander-0_7_1.exe

Neprehliadnite: