Spyware

Richard Biely  /  21. 03. 2005, 00:00

S pojmom spyware ste sa už určite veľa krát stretli, ale napriek tomu si možno stále nie ste vedomí toho, čo to vlastne spyware je. Odpoveď na túto otázku aj na to, čo spyware robí a ako sa proti nemu brániť nájdete v samotnom článku.

Čo to je spyware?

Na internete môžete nájsť veľké množstvo programov, ktoré sú voľne šíriteľné a na prvý pohľad aj užitočné. Keď sa vám program zapáči, tak si ho jednoducho stiahnete a nainštalujete. Pravdepodobne bude fungovať tak, ako by mal, ale inštaláciou takéhoto programu môže začať problém.

 

Ide o aplikáciu, ktorá sa navonok tvári užitočne, ale po nainštalovaní začne robiť problémy, spočívajúce v tom, že tvorcovi spywaru sa budú posielať cez internet informácie o vašej činnosti a vy si to pravdepodobne ani nevšimnete. Typ posielaných informácií sa líši od jedného spywaru k druhému.

 

Samotná funkčnosť spywaru sa dá rozdeliť na dve časti. Prvou časťou je tá, ktorú vníma používateľ, čiže funkčná (aplikačná) časť (operácie, ktoré s programom používateľ vykoná). Druhou časťou je pre používateľa skryté zbieranie a odosielanie informácií.

 

Po nazbieraní potrebných informácií autor spywaru môže nahromadené dáta využiť vo svoj prospech pri prípadnom útoku na váš počítač. Pri útoku môžete prísť o cenné alebo súkromné informácie alebo dáta, takže treba dávať pozor!

 

 

Kde je problém?

Spyware samotný by nemusel predstavovať veľkú hrozbu, keby ľudia viac kontrovali svoju činnosť. Ale ako sa môžete chrániť? Oplatí sa dodržiavať pár jednoduchých zásad.

 

Nech nájdete akýkoľvek malý, na prvý pohľad užitočný program, preverte si ho. Stačí 5 minút hľadania cez nejaký internetový vyhľadávač (doporučujem použiť Google). Ak nájdete len veľmi málo odkazov na vami vyhliadnutý program, je veľká pravdepodobnosť, že sa jedná o spyware.

 

Povedzme ale, že prehliadač našiel na vami hľadaný program veľa odkazov. Ten prvý odkaz, ktorý vám vyhľadávač nájde býva vo väčšine prípadov najviac vyhľadávaný, alebo hlavný (Google, Jahoo). Prezrite si stránku, na ktorú odkaz odkazuje a zistite si, či ide o program, ktorý hľadáte. Ak áno, pozornosť treba venovať aj veľkosti súboru.

 

Možno tento postup znie mierne krkolomne, ale je to pomerne efektívne riešenie na zabránenie zbytočnému preniknutiu spyware na váš počítač, alebo nebodaj do firemnej siete.

 

 

Je spyware trestný?

Napriek tomu, že spyware môže spôsobiť nemalé problémy, vlastne ani nie je trestný. Určite ste si všimli, že pri inštalácii programu vám inštalátor ponúkne možnosti súhlasiť, alebo nesúhlasiť s licenčnými podmienkami (EULA – The End User License Agreement). A práve tu je pes zakopaný. Absolútne drvivá väčšina používateľov vykoná len úkon pozostávajúci z označenia políčka, že s licenčnými podmienkami súhlasí a stlačenia tlačidla ďalej. To, čo je napísané v licenčných podmienkach ich už vôbec nezaujíma.

 

Tým, že prijmete licenčné podmienky, prijmete aj pre spyware jednu veľmi podstatnú vec. Je ňou umožnenie programu zbierať informácie. Je to úplne bežná vlastnosť väčšiny dnešných programov a do určitej miery aj ich dobrá vlastnosť. Keď nám totiž z nejakých neznámych príčin program padne, jednoducho pošle kód chyby na server svojho tvorcu. Ten potom chybu opraví a opravu vydá vo forme patchu. Nikde sa ale nepíše, kde leží pomyselná hranica v zbieraní dát, resp. informácií!

 

Niektorí skúsenejší používatelia narážajú na licenčné podmienky EULA a žiadajú o ich úpravu. Tá by mala spočívať vo väčšej presnosti práve v oblasti možnosti programu zbierať informácie z ich počítača. Ja osobne nevidím dôvod na zmenu EULA. Skôr by som odporúčal neinštalovať software, ktorý síce ponúka rôzne dobré funkcie, ale môže byť nebezpečný. Radšej sa o takýto typ programu uskromním a budem s počítačom pokojne pracovať ďalej.

 

 

Existuje antispyware?

Antispyware existuje. Ide o programy svojou činnosťou veľmi podobné antivírovým programom alebo firewallom. Tak ako ony, aj antispyware detekuje určité činnosti, konkrétne, či na počítači nie sú nainštalované nejaké podozrivé programy alebo či nie sú samovoľne odosielané dáta von z počítača.

 

Podozrivé programy zisťuje vďaka databáze programov, ktoré výrobca antispywaru považuje za spyware. Databáza sa dá veľmi rýchlo rozšíriť jednoduchým updatom, ktorý často nepresahuje ani veľkosť 100 kB. Kvalitný výrobca antispywaru vám update poskytne prakticky každý deň.

 

Medzi programy, ktoré sa dajú považovať za kvalitný antispyware patria Spyware Eliminator, Spy Sweeper, AntiSpy, ďalej veľmi populárne AdAware, McAfee Anti-Spyware a pár ďalších. Dohromady existuje nespočetné množstvo antispyware programov, je ale len na vás ktorý si vyberiete a či si nejaký vôbec vyberiete. Ja odporúčam nejaký si vybrať, pretože každému sa raz môže stať, že si nejaký spyware stiahne, následne nainštaluje a za následky si bude zodpovedný sám...

 

Neprehliadnite: