Súborový správca zadarmo II.: MeeSoft Commander

Július Pastierik  /  10. 03. 2005, 00:00

V minulej časti tohto seriálu sme si hovorili o súborovom správcovi Gyula´s Navigator. Dnes budeme pokračovať a povieme si niečo o programe MeeSoft Commander.

Predstavovaný program patrí do série vynikajúcich freeware programov od firmy MeeSoft. Tak isto, ako pri iných súborových manážeroch tohto typu je i jeho rozhranie rozdelené do dvoch panelov. Pre zobrazovanie súborov nám však poskytuje omnoho väčšie možnosti, ako minule recenzovaný Gyula´s Navigator. Zoznam súborov a adresárov si môžeme dať zobrazovať ako detailný zoznam, zoznam názov alebo ako zoznam krátkych náhľadov. Poslednú možnosť využijeme najmä pri obrázkoch, keď tento program môžeme výhodne použiť ako obrázkového správcu. Okrem toho si môžeme dať v druhom paneli zobrazovať náhľad súborov. Vtedy sa nám v druhom paneli automaticky zobrazuje preview vybraného súboru. Túto možnosť využijeme nielen pri obrázkoch (program má zabudované zobrazovanie najznámejších obrázkových formátov – BMP, WMF, EMF, ICO, CUR, JPEG, PNG, MNG, GIF, PCX a HIPS), ale napr. i pri textových súboroch. Pre mnohých bude určite zaujímavá možnosť zobraziť súbory v hexadecimálnom kóde. Pri zobrazovaní obrázkov nájdeme veľmi zaujímavé možnosti, ako je automatické nastavenie bielej a čiernej farby či automatickú redukciu šumu. 



Pre tých, ktorý potrebujú mať zaistený FTP prístup k serverom je v tomto programe zabudovaný ftp klient. Prístup k nemu je síce trochu neobvyklý (parametre na pripojenie k ftp serveru musíme zadefinovať v zložke obľúbené), nič viac je potom práca na príslušnom serveri pohodlná

Medzi ďalšie príjemné vlastnosti tohto programu patrí interný ZIP a RAR extraktor. Žiaľ, program nemá zabudovaný interný pakovací program, takže v tomto smere sme odkázaní na externé programy. Pokiaľ ale zabalené súbory nepotrebujeme vytvárať, ale iba rozbaľovať napr. stiahnuté súbory z internetu, tento program nám plne postačí. 



Tak isto ako i v programe Gyula´s Navigator máme k dispozícii klávesové skratky, ktoré sú kompatibilné s klávesovými skratkami Norton Commandera. Medzi veľké výhody tohto programu ďalej patrí možnosť zobrazenia zaškrtávacích okienok pri jednotlivých súboroch. Pomocou nich si môžeme veľmi jednoducho označiť potrebné súbory napr. na kopírovanie, vymazanie a pod. Medzi ďalšie potrebné nástroje patrí i možnosť hromadného premenovania súborov, i keď v tomto smere nám program neposkytuje až také veľké možnosti či používateľský komfort, ako iné nástroje.



Medzi kozmetické vlastnosti môžeme zaradiť možnosť farebného nastavenia pracovného prostredia z jednej z troch preddefinovaných možností. Pre slovenských a českých používateľov bude určite zaujímavé, že ako pracovný jazyk si môžeme nastaviť češtinu. Ako zaujímavý a užitočný doplnok je v programe inštalovaný tzv. výrazový tester. Jedná sa vlastne o vedeckú kalkulačku, kde výpočet zadávame zápisom vzorcov funkcií (t.j. ako pri programovaní).

Čo dodať na záver. Predstavený program je v mnohých smeroch určite lepší ako minule predstavený Gyula´s Navigator a vzhľadom na svoje možnosti určite uspokojí i mnohých náročnejších používateľov. Ako mierny nedostatok by sme mu mohli vytknúť trochu nepohodlný prístup k diskom či trochu netradične organizované programové menu.

Internet: http://meesoft.logicnet.dk/Commander/
Download: http://meesoft.com/Commander/CommanderSetup.exe
Jazykový modul: http://meesoft.com/Commander/LanguagePack.exe

Neprehliadnite: