Súborový správca zadarmo I.: Gyula´s Navigator

Július Pastierik  /  08. 03. 2005, 00:00

Už v časoch starého operačného systému DOS sme boli zvyknutí, že pre prácu so súbormi existuje vynikajúca pomôcka – súborový správca. Určite si mnohí pamätajú takú veličinu medzi týmito programami, ako bol Norton Commander. Medzi menej známe patrili napr. Volkov Commander.

V súčasnosti patrí medzi špičku súborových správcov Total Commander. Jeho predchodcom bol známy Windows Commander, ktorý tu už je od počiatkov operačného systému Windows. Pretože je však názov Windows registrovaná obchodná značka Microsoftu, musel zmeniť svoj názov. Ako je známe, program Total Commander nie je zadarmo. I keď jeho cena, vzhľadom na jeho naozaj bohaté možnosti nie je až taká závratná (40 CHF), pre mnohých je nedostupná a, priznajme si, mnohokrát aj zbytočná. Preto si v niekoľkých seriáloch predstavíme rôzne freeware programy, ktoré viac či menej spĺňajú naše požiadavky na prehľadné spravovanie súborov. 



Ako prvý zo tejto série so predstavíme program Gyula´s Navigator. Podobne, ako i iné programy tohto typu je používateľské rozhranie rozdelené do dvoch samostatných panelov. Ihneď na začiatku si musíme zvyknúť na trochu neobvyklé ovládanie. Pri prechádzaní po súborových adresároch či pri výbere súboru namiesto zvyčajného dvojkliku sa všetko ovláda iba obyčajným kliknutím na myš. Pokiaľ na takéto ovládanie nie sme zvyknutý, môžeme mať určité problémy, pretože napr. pri prechode do vybraného podadresára sa mnohokrát presunieme niekde inde, či dokonca otvoríme nejaký súbor. Tak isto je netradičný posun po zobrazených súboroch. Namiesto klikania sa presúvame a súbory vyberáme iba jednoduchým pohybom myši. Toto sa môže hodiť napr. niektorým telesne postihnutým používateľom, pre ktorých to môže priniesť im primerané zjednodušenie ovládania. 



Pri jednotlivých súboroch si môžeme vybrať, aké informácie chceme mať zobrazené (prípona, typ súboru, atribúty, dátumové a časové údaje). Samozrejmosťou je i rôzne triedenie zobrazeného zoznamu podľa ľubovoľného zobrazeného údaja. Pre prácu s archívnymi súbormi nie je síce v programe inštalovaný žiadny interný baliaci program, môžeme si však zadefinovať prístupovú cestu k rôznym externým programom a tieto následne priamo vyvolávať. Pre rýchlu prácu máme k dispozícii i klávesové skratky. Tieto dodržujú nepísaný štandard, ktorý je tu už od dôb Norton Commanderu (F1 – Help, F2 – Rename, F3 – View, F4 – Edit, F5 – Copy, F6 – Move, F7 – New folder, F8 – Delete). Tak isto máme k dispozícii i príkazový riadok, i keď v súčasnosti ho mnohí používatelia už asi ani nevyužijú. 



Rozhranie programu si môžeme primerane farebne prispôsobiť našim predstavám. K dispozícii sú i niektoré preddefinované nastavenia, napr. farebné rozhranie aké sa používalo v Norton Commanderi. Pre mnohých bude určite zaujímavá tá skutočnosť, že ako pracovný jazyk si môžeme nastaviť slovenčinu. Na druhej strane však musíme programu vytknúť, že nekorektne zobrazuje niektoré názvy súborov a adresárov so slovenskou diakritikou. Tak isto sú takto zobrazené niektoré položky v menu.

Záverom môžeme konštatovať, že hoci predstavovaný program má niektoré nedostatky resp. trochu netradičné ovládanie, pre základnú prácu so súbormi v dvojpanelovom okne môže byť pre niektoré skupiny používateľov výborným pomocníkom.

Internet: www.wanari.com/products/gynav/
Download: http://download.wanari.hu/products/gynav/gynav128b.zip
Jazykový modul: http://download.wanari.hu/products/gynav/gynav128_lang.zip

Neprehliadnite: