TÚ SR uložil ST povinnosti, ktoré zlepšia podmienky podnikania pre konkurenciu

Tlačový servis  /  07. 03. 2005, 00:00

Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR) rozhodnutiami určil spoločnosť Slovak Telecom (ST) ako významný podnik na veľkoobchodných trhoch zostavenie volania v pevnej sieti a ukončenie volania v pevných sieťach a zároveň jej uložil povinnosti, ktorých cieľom je podporiť efektívnu súťaž a rozvoj vnútorného trhu. ST môže v lehote do 15 dní podať proti rozhodnutiam opravný prostriedok – rozklad, o ktorom rozhodne predseda TÚ SR.

Podľa rozhodnutia TÚ SR z 24. februára 2005, resp. z 3. marca 2005 má spoločnosť ST také postavenie, že nie je vystavená efektívnej súťaži a ekonomický vplyv jej v podstatnom rozsahu dovoľuje správať sa nezávisle od konkurentov a užívateľov a teda spoločnosť ST je významným podnikom na veľkoobchodnom trhu zostavenie volania v pevnej sieti, resp. ukončenie volania v pevných sieťach.

TÚ SR rozhodnutiami uložil ST na oboch trhoch tieto povinnosti: povinnosť nediskriminácie prístupu, povinnosť transparentnosti prístupu, povinnosť viesť oddelenú evidenciu tak, aby táto poskytla úradu objektívne a prehľadné informácie o štruktúre nákladov, výnosoch a vloženom kapitále, ktoré súvisia s poskytovaním služby, povinnosť včas a za primeraných a objektívnych podmienok splniť odôvodnenú a opodstatnenú žiadosť o používanie určitých prvkov siete a pridružených prostriedkov a o prepojenie sietí. Cieľom uložených povinností je podporiť efektívnu súťaž a rozvoj vnútorného trhu, t.j. zlepšiť podmienky pre podnikanie alternatívnym operátorom.

Rozhodnutiam predchádzala analýza relevantných trhov. TÚ SR počas analýzy, či je ST významný podnik musel vyhodnotiť 13 kritérií stanovených v zákone. K výsledkom analýzy sa vyjadrili dotknuté subjekty a na záver aj Európska komisia (EK). Úrad na základe výsledkov analýzy a vyjadrení EK začal správne konania voči ST. 

Zdroj: Tlačová správa Telekomunikačného úradu SR

Ďalšie články:

TÚ SR chce podporiť poskytovanie prístupu k internetu

 Slovak Telecom a eTel Slovensko úspešne zavŕšili spoločné rokovania

ST ukončil rokovania o zmluve o prepojení so spoločnosťou Amtel Slovensko

eTeL:Zvýšenie penetrácie internetu vyžaduje systémové riešenie

 


 

Neprehliadnite: