Microsoft oznámil ceny a podrobné informácie pre SQL Server 2005

Tlačový servis  /  03. 03. 2005, 17:00

Spoločnosť Microsoft zverejnila podrobné informácie o novom produktovom rade pre SQL Server 2005 a ďalšej verzii úspešného databázového a analytického produktu. Zverejnila tiež informácie o nových funkciách a cenách tohto rozšíreného radu.

Skupina produktov SQL Server 2005 bola prepracovaná, aby lepšie vyhovovala potrebám jednotlivých zákazníckych segmentov. Ako najlacnejšia široko rozšírená databáza bude poskytovať aj vyššiu úžitkovú hodnotu a lepšiu funkcionalitu ako konkurenčné riešenia.

Štyri nové edície ponúkajú celý rad funkcií a prvkov od vysokej dostupnosti a robustnej škálovateľnosti po pokročilé nástroje business intelligence. Funkcie boli navrhnuté s cieľom poskytnúť zákazníkom bezpečnejšiu, spoľahlivejšiu a produktívnejšiu platformu pre správu dát. SQL Server 2005 predstavuje obrovský krok dopredu v oblasti podpory najžiadanejšieho podnikového systému na svete, a to vďaka vysokému výkonu, jednoduchej rozšíriteľnosti a sprísnenej bezpečnostnej kontrole.

Keďže SQL Server je súčasťou Windows Server System, zákazníci s ním získavajú ďalšie výhody ako napríklad nižšie celkové náklady na vlastníctvo (TCO) a kratší čas na vývoj aplikácií prostredníctvom vylepšených možností správy a integrácie. Tieto výhody sú výsledkom spoločnej vývojovej stratégie všetkých produktov Windows Server System.

Rad SQL Server 2005 budú tvoriť nasledujúce produkty: 

- SQL Server 2005 Enterprise Edition – kompletná platforma na správu a analýzu dát pre rozsiahle dôležité podnikové aplikácie; 

- SQL Server 2005 Standard Edition – kompletná platforma na správu a analýzu dát navrhnutá pre potreby stredných podnikov; 

- SQL Server 2005 Workgroup Edition – cenovo dostupné a ľahko použiteľné databázové riešenie pre malé a stredné organizácie; 

- SQL Server 2005 Express Edition – bezplatná a ľahko použiteľná verzia SQL Server 2005 navrhnutá na vytváranie jednoduchých databázových aplikácií.

Spoločne s produktovým radom SQL Server 2005 oznámil Microsoft dostupnosť edície SQL Server 2000 Workgroup Edition. Táto verzia bude mať rovnaké zameranie ako SQL Server 2005 Workgroup Edition, bude však založená na funkcionalite SQL Server 2000.

Spoločnosť Dell si uvedomila výhody edícií Workgroup a Standard pre malé a stredné firmy. Na základe toho oznámila, že sa stane prvým OEM dodávateľom Workgroup Edition a Standard Edition riešenia SQL Server 2000, ako aj SQL Server 2005 v jednom balíčku so servermi Dell PowerEdge. Ako dôkaz zvýšenia používateľskej hodnoty SQL Servera v spojení so servermi Dell zverejnila spoločnosť Dell aj rekordné výsledky testovania pomeru cena/výkon pre TPC-C s použitím SQL Server 2000 Workgroup Edition na serveri Dell PowerEdge pri 1,40 USD/tpmC.

„Odvtedy, ako sme uviedli SQL Server 2000 sa situácia v odvetví zmenila. Uvedením nového produktového radu SQL Server 2005 sme rozšírili ponuku riešení na správu dát, aby zákazníci mali väčšiu možnosť voľby,“ uviedol Paul Flessner, senior viceprezident pre serverové aplikácie spoločnosti Microsoft. „Rozšírili sme funkcionalitu SQL Server 2005 Standard Edition a SQL Server 2005 Enterprise Edition a obohatili sme platformu o SQL Server 2005 Workgroup Edition a SQL Server 2005 Express Edition. Teraz sme lepšie pripravení ponúkať riešenia, ktoré budú vyhovovať technickým i rozpočtovým požiadavkám našich zákazníkov. Naším cieľom je, aby boli riešenia na správu a analýzu dát najvyššej úrovne cenovo dostupné čo najširšiemu okruhu zákazníkov. Ďalej máme záujem celkovo zjednodušiť naše databázové systémy, čo spoločne povedie k zníženiu celkových nákladov na vlastníctvo.“

Flexibilné licencovanie pre SQL Server 2005
V prípade SQL Server 2005 budú mať zákazníci možnosť využiť výhody nedávno uvedeného licenčného modelu pre viacjadrové procesory. Tento model umožňuje licencovanie podľa počtu procesorov namiesto konkurenčného licencovania podľa počtu jadier. Nový model rozširuje operačný výkon a funkcionalitu a umožňuje zákazníkom získať maximálnu hodnotu za svojich investícií do technológie. Microsoft je tiež poprednou firmou v odvetví v oblasti vysokej dostupnosti, pretože ako prvý dodávateľ databáz zákazníkom umožňuje využívať SQL Server 2005 s pasívnymi záložnými servermi bez nutnosti obstarania dodatočných licencií. Zákazníci tak získajú vysoko dostupné prostredie za nízku cenu.

SQL Server 2005 môže byť licencovaný jedným z nasledujúcich troch spôsobov podľa jedinečných potrieb zákazníka:

- Procesorová licencia – samostatná licencia pre každý procesor v serveri, na ktorom beží SQL Server; 
- Server plus Client Access License (CAL) zariadenie – samostatná licencia pre každý server, na ktorom beží SQL Server, plus licencia CAL pre každé klientske zariadenie; 
- Server plus Client Access Licence (CAL) používatelia – samostatná licencia pre každý server, na ktorom beží SQL Server, plus licencia CAL pre každého používateľa, ktorý pristupuje k serveru.

SQL Server 2005 Enterprise Edition

SQL Server 2005 Enterprise Edition je úplne integrovaná platforma na správu a analýzu dát pre dôležité podnikové aplikácie s mnohými novými prvkami, ktoré vyhovujú požiadavkám zákazníkov z radov veľkých podnikov a organizácií. Táto edícia bude ponúkať partitioning, rozšírenú vysokú dostupnosť so zrkadlením databázy, komplexné možnosti analýzy a integrácie, ad hoc reportovanie s pomocou nástroja Report Builder, database snapshot a kompletné on-line a paralelné operácie na zabezpečenie výkonného a spoľahlivého systému na podporu rastúcich podnikových aplikácií. Predpokladaná predajná cena je 24 999 USD za procesor alebo 13 499 USD za server (25 licencií CAL). SQL Server 2005 Enterprise Edition poskytuje robustnú škálovateľnosť, vysokú dostupnosť, pokročilé prvky a funkcie business inteligence, čo z nej robí komplexné podnikové riešenie za bezkonkurenčnú cenu. Microsoft bude i naďalej ponúkať SQL Server 2005 Developer Edition pre vývojárov, ktorí vyvíjajú a testujú aplikácie založené na SQL Serveri.

SQL Server 2005 Standard Edition

SQL Server 2005 Standard Edition je úplná platforma na správu dát a analýzu a je určená pre stredné podniky a infraštruktúry, ktoré potrebujú systém s vysokou dostupnosťou. Táto edícia bude obsahovať vylepšené funkcie, ktoré boli predtým iba súčasťou edície SQL Server 2000 Enterprise Edition. Sú to napríklad vysoká dostupnosť so zrkadlením databázy a zoskupovaním a integrovaná podpora pre 64-bitové procesory architektúry x64 a Itanium. Stredne veľké spoločnosti tak získajú možnosť ďalšieho rozvoja bez toho, aby museli investovať do Enterprise Edition. Standard Edition podporuje maximálne štyri procesory, neobmedzenú veľkosť databázy a pamäti. Predpokladaná predajná cena je 5 999 USD za procesor alebo 2 799 USD za server (10 licencií CAL). SQL Server 2005 Standard Edition bude navyše obsahovať SQL Server Integration Services, SQL Server Analysis Services a SQL Server Reporting Services. Zákazníci tak získajú pokročilé nástroje business intelligence bez ďalších nákladov.

SQL Server 2000 a SQL Server 2005 Workgroup Editions

Workgroup Edition je najnovší produkt dostupný pre SQL Server 2000 a SQL Server 2005. Workgroup Edition bude poskytovať cenovo dostupné a ľahko použiteľné databázové riešenie, navrhnuté špeciálne pre potreby malých a stredných firiem. Ide o ideálnu voľbu pre zákazníkov, ktorí hľadajú databázu s bohatou ponukou funkcií, jednoduchou správou a väčšou mierou škálovateľnosti ako ponúka SQL Server 2005 Express Edition. Predpokladaná predajná cena je 3 899 USD za procesor alebo 739 USD za server (päť licencií CAL). Workgroup Edition podporuje maximálne dva procesory, neobmedzenú veľkosť databázy a max. 2 GB pamäti. Ide o neobyčajne lacné a pritom plnohodnotné riešenie.

SQL Server 2005 Express Edition

SQL Server 2005 Express Edition nahrádza Microsoft Data Engine (MSDE) pre SQL Server 2000. Ide o databázové jadro SQL Server 2005, ktoré je dostupné úplne zdarma a je voľne šíriteľné. Riešenie predstavuje najrýchlejší spôsob pre vývojárov začiatočníkov, ako sa naučiť vyvíjať a implementovať malé databázové aplikácie. Súčasne ide aj o vhodnú možnosť pre zákazníkov a partnerov, ako sa zoznámiť s SQL Server 2005. Táto edícia však môže byť užitočná aj pre veľké firmy, ktoré potrebujú vyhradiť menšiu databázu pre rôzne vývojové projekty. Partneri môžu zahrnúť SQL Server 2005 Express Edition do svojich vlastných aplikácií a spoločne s nimi ich rozširovať. SQL Server 2005 Express Edition je k dispozícii na bezplatné prevzatie z Internetu a bude obsahovať grafický nástroj na správu, pomocníka pre tvorbu zostáv, možnosť replikácie, klienta SQL Service Broker, šifrovanie databázy, kľúčovú podporu správy a podporu Common Language Runtime (CLR) a Extensible Markup Language (XML).

Spoločnosť Dell prináša s SQL Serverom zákazníkom vyššiu používateľskú hodnotu
Spoločnosť Dell oznámila, že bude ako prvá ponúkať SQL Server 2000 a SQL Server 2005 Workgroup Edition a Standard Edition ako predinštalovaný softvér na svojich serveroch Dell PowerEdge. Malým a stredným zákazníkom tak poskytne možnosť zjednodušeného nákupu servera Dell PowerEdge spolu s licenciou SQL Servera. Ďalej bude Dell zákazníkom priamo poskytovať pokročilú softvérovú podporu pre SQL Server 2000 a edície SQL Server 2005 Workgroup and Standard, vrátane asistencie pri odstraňovaní problémov a tridsaťdňového prístupu do systému podpory Getting-Started Help Line.

Spoločnosť Dell tiež oznámila výsledky testovania pomeru cena/výkon pre TPC-C s použitím SQL Server 2000 Workgroup Edition na serveroch Dell PowerEdge. Nový rekord je 1,40 USD/tpmC, oproti predchádzajúcemu prvenstvu Dellu a spoločnosti Microsoft s 1,50 USD/tpmC pri použití SQL Server 2000 Standard Edition.

„Dell a Microsoft spája dlhoročná aliancia v oblasti vývoja integrovaných riešení, ktoré prinášajú zákazníkom pridanú hodnotu a pomáhajú im rozširovať ich podnikanie,“ uviedla Linda York, viceprezidentka pre globálne aliancie spoločnosti Dell. „Kombinácia Dell PowerEdge Server s 64-bitovým procesorom Intel Xeon a Microsoft SQL Server 2005 poskytuje zákazníkom mocnú a vysoko spoľahlivú platformu, ktorá vyhovuje ich súčasným aj budúcim požiadavkám, ktoré sa kladú na databázové aplikácie.“

O SQL Serveri

Microsoft SQL Server, súčasť systému Windows Server System, je úplné riešenie na správu a analýzu dát pre rýchle zavedenie riešení e-commerce budúcej generácie, podnikové aplikácie a riešenia business intelligence. Podstatne znižuje čas potrebný na uvedenie spomínaných aplikácií na trh, pričom ponúka potrebnú škálovateľnosť aj v tých najnáročnejších prostrediach. Viac informácií o Microsoft SQL Serveri nájdete na stránkach http://www.microsoft.com/cze/servers/sql/2005/ (.CZ).

O Microsoft Windows Server System

Microsoft Windows Server System je integrovaná a interoperabilná serverová infraštruktúra, ktorá znižuje zložitosť IT a dovoľuje tak IT profesionálom prinášať nové riešenia spĺňajúce požiadavky organizácií. Základ riešenia Windows Server System tvorí Windows Server 2003 navrhnutý pre XML webové služby, ktoré sú postavené na platforme Microsoft.NET. Úlohou Microsoft Windows Server System je prepojiť navzájom informácie, používateľov, systémy a zariadenia. Na základe bežnej serverovej architektúry Microsoft Windows Server System poskytuje kompletnú IT infraštruktúru pre prevádzkovú činnosť (bezpečnosť, systémové riadenie, sieťové archívy), aplikácie (riadenie dát a analýzy, e-business) a prácu s informáciami (rozposielanie správ, komunikáciu a spoluprácu). Viac informácií o Microsoft Windows Server System nájdete na http://microsoft.com/slovakia/windowsserversystem/.


zdroj: tlačová správa Microsoftu

Neprehliadnite: