Conquer Cam – Oživte si webstránky vlastnou webkamerou

Branislav Rác  /  04. 03. 2005, 00:00

Keď som si chcel svoje stránky oživiť o webovú kameru, netušil som , aké veľké množstvo programov existuje, ktoré mi to umožnia. Avšak jeden bol príliš zložitý, druhý zasa neumožňoval ukladanie obrázkov na disk PC. Existuje však program, ktorého autori sa zrejme riadili starým známym heslom v jednoduchosti je sila a ten by som vám dnes rád predstavil.

Po stiahnutí asi 2 MB balíčku s www.conquercam.com sa spustí klasická inštalácia, ktorá je veľmi rýchla a jednoduchá. Ak máte nastavenú webkameru, program ju okamžite rozpozná. Takže kameru netreba samostatne nastavovať a ani špeciálne dolaďovať.

Interface programu je veľmi jednoduchý. Skladá sa z dvoch častí. Prvou je veľké okno, kde sa zobrazuje aktuálny obraz snímaný vašou webkamerou a vľavo je panel, v ktorom sa ukazuje akýsi postup ukladania snímkov. Panel obsahuje aj záložku archive, za pomoci ktorej je možno vybrané snímky archivovať:

interface programu Conquer Cam

Ak máme základné nastavenia hotové, musíme programu povedať, kam má snímky z webkamery publikovať. Na nastavenie možností slúži Publish location wizard, ktorý sa nachádza v Action menu.

Program ponúka dve možnosti publikovania obrázkov. Tou prvou je publikovanie obrázkov na FTP server. Ak si zvolíte túto možnosť, stačí presne vyplniť údaje o vašom FTP konte a program už zariadi všetko ostatné. Ak prevádzkujete stránky tak ako ja na vlastnom PC za pomoci Apache alebo iného servera, situácia je o niečo jednoduchšia . V takomto prípade stačí, ak v sprievocovi vyberiete možnosť Store images in local folder a poviete programu, do ktorého adresára má snímku ukladať. Program umožňuje aj posielanie snímok na váš email, čo však v našich podmienkach využije asi naozaj málokto.

Ďalej treba nastaviť, v akej frekvencii má porgram z webkamery obrázky snímať a posielať buď do adresára alebo na FTP server. Ak posielate obrázky na ftp server, odporúčam nastaviť frekvenciu posielania obrazu aspoň na 30 sekúnd. Ak však prevádzkujete stránky lokálne, stačí aj dvojsekundová frekvencia ukladania obrázku. Ďalšou veľmi zaujímavou funkciou programu je funkcia motion detection. Znamená to asi toľko, že obrázok sa obnovuje po každom väčšom pohybe pred webkamerou a automaticky sa uploaduje, či už na server alebo do lokálneho adresára. Ďalšou zaujímavou funkciou tohto programu je Schedules . Je to v podstate akýsi časový plán, kde si nastavíte, kedy a kam sa majú obrázky z vašej webkamery publikovať.

Program máte nastavený a predpokladajme, že aj obrázky uploaduje tam, kam má. Teraz je ešte potrebné zariadiť, aby sa vám obraz z webkamery zobrazoval korektne aj na vašich webstránkach. Otvoríte si ľubovolný html editor, vložíte v ňom obrázok z webkamery do stránky. Keďže pri uploade ide o ten istý obrázok s tým istým názvom, stačí len stránke nastaviť refresh. Ten sa dá nastavit cez meta tag, ktorý vyzerá napríklad takto: <meta http-equiv="refresh" content="5>. Avšak tento tag  funguje korektne len v Internet Exploreri. Preto odporúčam použiť radšej nejaký javascript,  ktorý funguje vo všetkých dnešných prehliadačoch.

Záver

Program ConquerCam je skutočne veľmi jednoduchý nástroj, za pomoci ktorého si možno oživiť vlastnú webovú prezentáciu. Určite sa oplatí skúsiť ho. Jedinou nepríjemnosťou je, že je to evalution verzia. Čo sa prejavuje náhodným vkladaním textu Evalution Version do obrázku.

Web: www.conquercam.com

Hodnotenie 8/10

Neprehliadnite: